fbpx

Slovenska zastava zaplapolala na ameriški letalonosilki

Foto: Twitter

Obisk 8. skupine ameriških letalonosilk in letalonosilke Harry S. Truman je bila zelo posebna izkušnja za delegacijo slovenske vlade, je zapisal predsednik vlade Janez Janša in se zahvalil poveljnikom ter ameriškemu veleposlaništvu v Sloveniji za gostoljubje in prikaz učinkovitosti.

Predsednik vlade Janez Janša, minister za obrambo Matej Tonin in državni sekretar za vojaške in obrambne zadeve Bojan Pograjc so na povabilo ameriškega veleposlaništva obiskali ameriško letalonosilko Harry S. Truman, ki te dni pluje po Jonskem morju, še nekaj dni nazaj pa se je ustavila tudi v Tržaškem zalivu.

Gre za 333 metrov dolgo in 74 metrov visoko ladjo, ki je v Jadran je prvič zaplula že v začetku januarja, sredi februarja se je ustavila v Splitu. Gre za del nadzorno-obrambne strategije v luči rusko-ukrajinskega konflikta. Letalonosilka Truman je osma superletalonosilka razreda nimitz, poimenovana po bivšem predsedniku ZDA. Namenu so jo predali leta 1998, nekaj let zatem je sodelovala pri invaziji Iraka. Poveljuje ji kontraadmiral Curt Renshaw. Letalonosilka z nuklearnimi reaktorji lahko gosti 6250–7500 vojakov ter 90 letal in helikopterjev. V skladu s protokolom zveze Nato ladjo spremlja italijanska vojna mornarica.

Občutke ob obisku mogočne letalonosilke, ki je pravo mesto na vodi, je z navdušenjem delil predsednik vlade Janez Janša na Twitterju. Na ladji so si ogledali vzletanje in pristajanje vojaških lovcev, komandni most in hangarje s helikopterji.

Sara Kovač