Slovenski in hrvaški poslanci iz Evropske ljudske stranke v skupnem pismu Tajaniju: Zahtevajo odločen umik besed, vabijo k skupnemu poklonu žrtvam vseh totalitarnih režimov!

Slovenski poslanci iz vrst strank članic Evropske ljudske stranke. Od leve proti desni Lojze Peterle, Romana Tomc, Milan Zver, Patricija Šulin in Franc Bogovič. Foto: Nova24TV.

Potem ko so tudi slovenski Socialni demokrati na predlog njihove evropske poslanke Tanje Fajon predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija zaradi izrečenih besed ob dnevu spomina na fojbe v Bazovici pozvali k odstopu, so se na kontroverzno izjavo v skupnem pismu Tajaniju odzvali slovenski in hrvaški evropski poslanci, ki pripadajo strankam pod okriljem Evropske ljudske stranke. Tajanijevo dejanje ostro obsojajo, vendar od njega ne zahtevajo odstopa, temveč ga pozivajo k ponovnemu premisleku in k bolj odločnemu opravičilu, s katerim bi jasno umaknil svoje besede. Ob tem ga vabijo, da se jim pridruži pri označevanju vseh totalitarnih režimov v Sloveniji in na Hrvaškem. Prevedeno pismo iz angleščine objavljamo spodaj.

Spoštovani predsednik Tajani,

Mi, spodaj podpisani člani hrvaške in slovenske delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu, ostro obsojamo vašo izjavo v nedeljo, 10. februarja 2019, v Bazovici, na dan spomina na fojbe, kjer ste na koncu vašega govora izrekli besede: “Naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija in naj živijo italijanski izgnanci.” Vaše besede so globoko prizadele Slovence in Hrvate, kar je v nasprotju z duhom vašega poslanstva v funkciji predsednika Evropskega parlamenta.

Vprašanje zmage nad fašizmom je civilizacijsko dejstvo, kot tudi spomin na vse nedolžne žrtve. Vendar ne smemo pozabiti, da moramo imeti enako sočutje tako do žrtev komunističnega nasilja kot do žrtev fašističnega nasilja.

Vaše izjave v Bazovici, ki jih obsojamo, so na žalost odprle dolgotrajne rane. Vaše izjave lahko razumemo v luči teritorialnih pretenzij in revizionizma ter žal ne puščajo prostora za drugačno razlago. Zavedamo se, da vam je za vaše besede žal, vendar pričakujemo vaše jasno opravičilo in umik vaše izjave.

Prepričani smo, da bi bilo z vaše strani pomembno, da odpravite vse dvome glede spoštovanja ozemeljske celovitosti Hrvaške in Slovenije. Zato vas v imenu zgodovinske resnice vabimo, da se nam pridružite pri označevanju krajev zločinov vseh totalitarnih režimov na Hrvaškem in v Sloveniji kot opozorilo, da se kaj takšnega nikoli več ne sme ponoviti. Hrvaška in Slovenija sta neodvisni in suvereni državi, medtem ko so slovenska in hrvaška regija v Istri in hrvaški regiji v Dalmaciji regije z dolgo zgodovino.

Mi, hrvaški in slovenski člani Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu, smo zavezani k nadaljevanju dobrih sosedskih odnosov med Slovenijo, Hrvaško in Italijo.

 

L. S.

 • BananaNjam

  Kaj pa mazaške akcije neofašistov v Gorici? A tam ste pa tiho ko riti?!!!

  • if

   Mazaške akcije neofašistov v Gorici in mazaške akcije neokomunistov v Ljubljani. Ekvivalent!

  • Steiermark

   Pozabil si na “mazaške” akcije rdečih fašistov, na Sabotinu in na njihovo “garanje” ob prenašanju kamnov, v čast največjemu pedofilu in pasjem sinu titu!

  • Janez

   Ti bi tudi rad imel pudlje – kot TITO – a ne? L.r. Janez K. K. KOMENDA

 • RATATA

  Slovenski in hrvatski…. skupaj, tugedr……, jebovashitlerinmusolini pred titovimi očmi!!!!!!!!!

  Davasjebo!

 • RATATA

  Petrle, naj te vlak Slovenskih železnic v daljave po Istri
  od Trsta do proste luke Reka!!!

 • janez55

  V pismu manjka samo še ponižno opravičilo podpisnikov Tajaniju, ker ga vznemirjajo s takšnim protestom.

  • terminalar

   Seveda. Tam se samo prav spoštljivo, pokorno in nežno opominjajo.
   Tam se ne kregajo, zakaj bi to počeli pri 25 K plače?

 • if

  Skupno izjavo ocenjujem kot dobro, uravnoteženo, kot vabilo k skupnemu in enakemu kritičnemu vrednotenju vseh treh totalitarizmov, ki so prizadeli Italijo, Hrvatsko in Slovenijo.
  Ti so bili tako ovrednoteni v evroparlamentu, še ne v slovenskem, ker slovenski neokomunisti uzurpirano uporabljajo ročno zavoro.

 • slosin

  naj gresta ta Tajani pa Salvini na Dolenjsko in se poklonita 6400 žrtvam, ki jih imajo na vesti špagetarji iz časov NOB…aja, pa da ne pozabim še na desetine požganih domačij….in naj bosta zgled našim ta rdečim revolucionarjem….

 • RATATA

  Na oni strani, pa tudi ena takšna skupna izjava s prvopodpisanina küćanom in stjepanom mesićem.
  Usklajeno u BM!

 • RATATA

  Hebrang je lepo povedal:
  “eNDeHa će nam dat Bosnu,
  eNOBe pa Istru”

 • skorpijon93

  jaz pa predlagam, da začnemo zbirat VSE- Slovensko peticijo za odločen umik Fajonove Tanje

  • Dada

   Dream on s93. Kot bi jaz predlagal, da naj Janša končno gre v politični pokoj…..

 • xtc

  Hm?
  Tajani je napovedal le in le zgolj kruto resnico ,ki se jo lahko sramujemo.ne napadamo-zakaj že?

  • Endri Susilo

   Ne razumeš, problem je v “italijanski Istri”. Osnovno poznavanje zgodovine ne škodi in boš razumel kaj to pomeni!

 • Stajerka

  ja….VSEH…..pa še nekaj – KDAJ bo slovenski parlament obsodil zločine totalitarnega komunizma??……aja, pa Kučan podpisuje neko peticijo……lewaki so očitno željni krvi……žal

 • Beli Sneg

  Zdaj bodo Kučan, ki je sokrivec zločinov, pa naslednik klavca Karedlja in še podobn,i pisali peticijo za odstavitev Italjana. Kdaj bodo pa obsodili komunizem? Pa kaj ko naši levajzarji neprestano kričijo: Trst je naš. To pa ni obsojanja vredno? Še film so kvazi kulturniki posneli?!

 • FORT WORTH

  Hrvati se spet šlepajo na nasih hrbtih in izkoriscajo nase dobre odnose z EU.
  Je bilo res treba nastopiti skupno s temi prevarantskimi srbskimi brati ??

  Res me zanima na koga se boste obrnili, ko bomo resevali slovensko – hrvasko neposteno doloceno mejo ?!

  • Mirko Sedlar

   Potomci kolaborantov vsekakor na njim ljubo Hrvatsko

 • Mirko Sedlar

  Potomci kolaborantov zopet gospodarjem v anale lezejo …..

  • FORT WORTH

   Potomci yugokolaborantov (SD) se spet sprenevedajo.
   Kdaj se bodo oni opravicili za povojne poboje ( vec, kot 600 morisc po drzavi sloveniji ) ?!

   • Mirko Sedlar

    Dejte se streznit beli,fašisti in seveda nacisti so bili na strani poražencev ……
    Kakšni povojni poboji neki v kolikor bi poboji bili in bi bili opravljeni kot bi bilo treba potem ne bi poslušali raznih makaronarskih povzpetnikov in pa ultra desničarjev ….dokler pa omenjeni vzdigujejo glave in želijo potvarjat zgodovinska dejstva potem ne moremo govoriti o pobojih lahko rečemo le da osvoboditelji in pa zmagovalci niso dobro opravili svojega dela

    • slosin

     belih fašistov ni več, so (mogoče ste) vse pobili…ostali so samo še rdeči fašisti..

 • Endri Susilo

  In zakaj ga ne pozovejo k odstopu?

 • dež

  Dragi poslanci, kaj boste pa označevali ? Saj je že vse označeno, naredite raje sezname žrtev zločina po posameznih krajih, imena in priimke eksekutorjev ter naročnikov komunističnih/fašističnih zločinov.

 • rrrrr

  Prav je, da so slovenski in hrvaški poslanci EPP, SLOŽNO protestirali pri Tajanjiju zaradi IZREČENE italijanske okupacije Istre in Dalmacije.
  A v njihovo iskrenost bi verjel šele tedaj, ko bi prav ti isti sopodpisniki ravno tako SLOŽNO v EU protestirali tudi zaradi hrvaške DEJANSKE okupacije slovenskih vasi in koščka Jadrana.

 • Dada

  Še dobro, da imamo Janšo. Vedno se najde nekdo, ki UZBRDO KOČI. Edini v Sloveniji od politikov ni protestiral proti Salviniju. Kako to da ne. Oba sta nacionalista, populista in desničarja . Zato pa je Janša kritiziral Šarca. Janša zakaj nisi kritiziral Hrvaške politike in Italijanske politike, ki so kritizirali Salvinija ????. Njih ne upaš, Šarca, ki je prevzel vlado, ki jo ti nisi upal, pa bi zgrizel, ha,ha,ha

 • herman

  Klečeplazilci! manj medlega in hlapčevskega odziva tudi ni mogoče pričakovati od duhovnih dedičev tistih, ki so se med vojno udinjali Mussoliniju.

 • Dada

  Se popravljam. Še slabši so od Janše. Grims je Salviniju kar čestital. Temu se reče gnoj na gnoj. Kako lahko nekdo prejema 4500 € poslanske plače in dela za Italijane ? Nesramnost hudičeva, seme pokvarjeno.

 • piko8

  Kakšna razlika paje: ali je fašit ubiv otroka, ali komunistične podgane, sam vrašam??

  komunističn zločinci so pobili10x več Slovenskih domoljubov, kot fašisti v 20 letni okupaciji!!!

  • Vera

   piko8 : Kdaj boš začel na koncu besede pisati črko L namesto V ?

 • Tovariš tito

  Sf

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!