fbpx

Slovenski in hrvaški poslanci iz Evropske ljudske stranke v skupnem pismu Tajaniju: Zahtevajo odločen umik besed, vabijo k skupnemu poklonu žrtvam vseh totalitarnih režimov!

Slovenski poslanci iz vrst strank članic Evropske ljudske stranke. Od leve proti desni Lojze Peterle, Romana Tomc, Milan Zver, Patricija Šulin in Franc Bogovič. Foto: Nova24TV.

Potem ko so tudi slovenski Socialni demokrati na predlog njihove evropske poslanke Tanje Fajon predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija zaradi izrečenih besed ob dnevu spomina na fojbe v Bazovici pozvali k odstopu, so se na kontroverzno izjavo v skupnem pismu Tajaniju odzvali slovenski in hrvaški evropski poslanci, ki pripadajo strankam pod okriljem Evropske ljudske stranke. Tajanijevo dejanje ostro obsojajo, vendar od njega ne zahtevajo odstopa, temveč ga pozivajo k ponovnemu premisleku in k bolj odločnemu opravičilu, s katerim bi jasno umaknil svoje besede. Ob tem ga vabijo, da se jim pridruži pri označevanju vseh totalitarnih režimov v Sloveniji in na Hrvaškem. Prevedeno pismo iz angleščine objavljamo spodaj.

Spoštovani predsednik Tajani,

Mi, spodaj podpisani člani hrvaške in slovenske delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu, ostro obsojamo vašo izjavo v nedeljo, 10. februarja 2019, v Bazovici, na dan spomina na fojbe, kjer ste na koncu vašega govora izrekli besede: “Naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija in naj živijo italijanski izgnanci.” Vaše besede so globoko prizadele Slovence in Hrvate, kar je v nasprotju z duhom vašega poslanstva v funkciji predsednika Evropskega parlamenta.

Vprašanje zmage nad fašizmom je civilizacijsko dejstvo, kot tudi spomin na vse nedolžne žrtve. Vendar ne smemo pozabiti, da moramo imeti enako sočutje tako do žrtev komunističnega nasilja kot do žrtev fašističnega nasilja.

Vaše izjave v Bazovici, ki jih obsojamo, so na žalost odprle dolgotrajne rane. Vaše izjave lahko razumemo v luči teritorialnih pretenzij in revizionizma ter žal ne puščajo prostora za drugačno razlago. Zavedamo se, da vam je za vaše besede žal, vendar pričakujemo vaše jasno opravičilo in umik vaše izjave.

Prepričani smo, da bi bilo z vaše strani pomembno, da odpravite vse dvome glede spoštovanja ozemeljske celovitosti Hrvaške in Slovenije. Zato vas v imenu zgodovinske resnice vabimo, da se nam pridružite pri označevanju krajev zločinov vseh totalitarnih režimov na Hrvaškem in v Sloveniji kot opozorilo, da se kaj takšnega nikoli več ne sme ponoviti. Hrvaška in Slovenija sta neodvisni in suvereni državi, medtem ko so slovenska in hrvaška regija v Istri in hrvaški regiji v Dalmaciji regije z dolgo zgodovino.

Mi, hrvaški in slovenski člani Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu, smo zavezani k nadaljevanju dobrih sosedskih odnosov med Slovenijo, Hrvaško in Italijo.

 

L. S.