fbpx

Slovenski vojaški vrh o novi zakonodaji: “Če tega ne bomo sprejeli, leta 2020 ali 2021 vojske ne bomo več imeli”

Foto: sta

Odbor DZ za obrambo je razpravljal o problematiki odhodov pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, potekala pa je tudi ostra razprava o potrebnih ukrepih in prenovljeni zakonodaji. Navzoč je bil tudi namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske Alan Geder, ki je opozoril na finančno podhranjenost Slovenske vojske in ocenil, da je stanje alarmantno. “Prosim vas, da kot politiki nekaj ukrenete,” je opozoril zbrane, saj bo drugače v zgolj nekaj letih Slovenija ostala brez vojske.

Alan Geder sicer ne vidi največjega problema v tem, da pripadniki Slovenske vojske odhajajo, temveč predvsem v tem, da je premalo prihodov. Stanje naj bi bilo celo tako resno, da želi načelnik generalštaba Andrej Osterman o tem razpravljati na seji sekretariata Sveta za nacionalno varnost.

“Prosim vas, da kot politiki nekaj ukrenete”
Člani odbora, ki mu predseduje poslanec SDS Žan Mahnič, pa so razpravljali tudi o potrebnih ukrepih, še zlasti o predlogu zakona o obrambi in predlogu zakona o službi v Slovenski vojski. Predloga zakonov predvidevata tudi ukrepe glede statusa vojakov. Geder je ob tem pesimistično ocenil, da predlog zakona o službi v Slovenski vojski težav ne bo rešil. Predlagal je, da bi morali biti ukrepi usmerjeni v plače, benificije in v spremembo širše zakonodaje, ne le obrambne. “Če tega ne bomo sprejeli, leta 2020 ali 2021 vojske ne bomo več imeli,” je navzoče soočil z očitno kritičnim stanjem. “Zadeva je alarmantna in prosim vas, da kot politiki nekaj ukrenete,” njegove besede povzema STA.

Žan Mahnič.

Poslanec SDS Franc Breznik je opozoril, da vojaki ne sodijo med javne uslužbence, oglasil pa se je tudi vodja poslanske skupine DeSUS, Franc Jurša, ki se je strinjal, da bi pripadnike Slovenske vojske obdržali, če bi bile boljše finančne spodbude. Vendar pa je državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak rekel bobu bob in poslance SMC soočil, da niso imeli dovolj posluha za dodelitev več sredstev za obrambo. Konkretno pa je poslanca SMC Marjana Dolinška spomnil na glasovanja, ko je šlo za boljši status vojakov.

V Levici nastrojeni proti večji varnosti Evrope –  v tem vidijo zaroto, češ da gre za zaslužke vojaške industrije
Razpravljali so tudi o vključitvi Slovenije v Stalno strukturno sodelovanje na področju varnosti in obrambe EU – Pesco. Cilj tega sodelovanja je predvsem krepitev varnosti in obrambe na območju držav Evropske unije. Vključitev podpira tudi državni sekretar Bizjak, ki je prepričan, da je Pesco odraz spremenjenih varnostnih razmer v Evropi in v njeni neposredni soseščini, sodelovanje v Pescu pa lahko okrepi varnost in obrambno sposobnost Slovenije. Vključevanju Slovenije v to organizacijo nasprotujejo le v Levici, ki v tem ne prepoznajo povečane varnosti v Evropi, ampak zaslužke vojaške industrije. Bizjak zavrača vsakršne očitke, da so izdatki za oborožitev in opremljanje Slovenske vojske zapravljanje, varnost kot obramba pa ima svojo ceno. Sicer pa je že vse odločeno – Slovenija bo sodelovala v Pescu, ministrica za obrambo Andreja Katič pa je to deklaracijo podpisala sredi lanskega novembra.

M. S.