Slovenski vojaški vrh o novi zakonodaji: “Če tega ne bomo sprejeli, leta 2020 ali 2021 vojske ne bomo več imeli”

Foto: sta

Odbor DZ za obrambo je razpravljal o problematiki odhodov pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, potekala pa je tudi ostra razprava o potrebnih ukrepih in prenovljeni zakonodaji. Navzoč je bil tudi namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske Alan Geder, ki je opozoril na finančno podhranjenost Slovenske vojske in ocenil, da je stanje alarmantno. “Prosim vas, da kot politiki nekaj ukrenete,” je opozoril zbrane, saj bo drugače v zgolj nekaj letih Slovenija ostala brez vojske.

Alan Geder sicer ne vidi največjega problema v tem, da pripadniki Slovenske vojske odhajajo, temveč predvsem v tem, da je premalo prihodov. Stanje naj bi bilo celo tako resno, da želi načelnik generalštaba Andrej Osterman o tem razpravljati na seji sekretariata Sveta za nacionalno varnost.

“Prosim vas, da kot politiki nekaj ukrenete”
Člani odbora, ki mu predseduje poslanec SDS Žan Mahnič, pa so razpravljali tudi o potrebnih ukrepih, še zlasti o predlogu zakona o obrambi in predlogu zakona o službi v Slovenski vojski. Predloga zakonov predvidevata tudi ukrepe glede statusa vojakov. Geder je ob tem pesimistično ocenil, da predlog zakona o službi v Slovenski vojski težav ne bo rešil. Predlagal je, da bi morali biti ukrepi usmerjeni v plače, benificije in v spremembo širše zakonodaje, ne le obrambne. “Če tega ne bomo sprejeli, leta 2020 ali 2021 vojske ne bomo več imeli,” je navzoče soočil z očitno kritičnim stanjem. “Zadeva je alarmantna in prosim vas, da kot politiki nekaj ukrenete,” njegove besede povzema STA.

Žan Mahnič.

Poslanec SDS Franc Breznik je opozoril, da vojaki ne sodijo med javne uslužbence, oglasil pa se je tudi vodja poslanske skupine DeSUS, Franc Jurša, ki se je strinjal, da bi pripadnike Slovenske vojske obdržali, če bi bile boljše finančne spodbude. Vendar pa je državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak rekel bobu bob in poslance SMC soočil, da niso imeli dovolj posluha za dodelitev več sredstev za obrambo. Konkretno pa je poslanca SMC Marjana Dolinška spomnil na glasovanja, ko je šlo za boljši status vojakov.

V Levici nastrojeni proti večji varnosti Evrope –  v tem vidijo zaroto, češ da gre za zaslužke vojaške industrije
Razpravljali so tudi o vključitvi Slovenije v Stalno strukturno sodelovanje na področju varnosti in obrambe EU – Pesco. Cilj tega sodelovanja je predvsem krepitev varnosti in obrambe na območju držav Evropske unije. Vključitev podpira tudi državni sekretar Bizjak, ki je prepričan, da je Pesco odraz spremenjenih varnostnih razmer v Evropi in v njeni neposredni soseščini, sodelovanje v Pescu pa lahko okrepi varnost in obrambno sposobnost Slovenije. Vključevanju Slovenije v to organizacijo nasprotujejo le v Levici, ki v tem ne prepoznajo povečane varnosti v Evropi, ampak zaslužke vojaške industrije. Bizjak zavrača vsakršne očitke, da so izdatki za oborožitev in opremljanje Slovenske vojske zapravljanje, varnost kot obramba pa ima svojo ceno. Sicer pa je že vse odločeno – Slovenija bo sodelovala v Pescu, ministrica za obrambo Andreja Katič pa je to deklaracijo podpisala sredi lanskega novembra.

M. S.

 • Ivan Friderik Novak

  Prav je tako, kot je rekel Franc Breznik, da vojaki (podčastniki, častniki) ne spadajo med javne uslužbence.
  Razvrstitev vojakov med javne uslužbence je ena večjih neumnosti naših polbebastih politikov.

  • totex39

   Med javne uslužbence spada še nekaj takih, ki bi jim morali njihov status takoj spremeniti.

 • učko

  To državo, politiko, sodstvo, banke, vojsko, policijo, medije in vse ostalo v kompletu so ta rdeči fašisti že uničli !!! Gotove je !!!!!

  • garfi

   to si ti

 • Slo hunter

  Namen levičarjev je uničenje vojske da nas lahko zavzamejo muslimani, to je vendar vsakomur jasno tudi tistim najbolj neumnim!

 • Anton blabla

  cilj levakov, potomcev bivših koloborantov z nacisti in fašisti je v tem, da uničijo oz oslabijo vojsko do tolikšne mere, da operativno ne bo zmožna ubraniti meja svoje države, s ciljem ohraniti naše narodne vrednote pred tujci, katerim je naša demokracija, naši običaji, naš jezik, naše vrednote prepreka za uveljavljanje svojih nazorov. Še enkrat levakom pod zastavonošo SD&Co ni mar za naše narodnjake, oni nikoli niso vodili politiko nacionalizma, še več, brez sramu, brez zadržkov so glasno in jasno pred žarometi na medijah in v časopisu povedali/zapisali da želijo politiko internacionalizma, da v njem vidijo prihodnost naše države/Evrope. stem so indirektno/direkto med vrsticami jasno in glasno povedlai da so izdajalci našega naroda.

  tokrat brez sarkazem press

 • racman Jaka

  Skratka… moti me, premajhna pozornost vojski v RS. Če bi pisalo lepo po pravici, kar mislijo “ukinimo vojsko, ker nimamo denarja!”, ne pa da se zganja demagogija… bi mogoče še celo podpisal. Tako pa… jebite se!

  Mimogrede, če želimo prihraniti denar, lahko predvsem ukinemo pomemben procent zavodov, večino občinskega bullshita in nemalokaterega državnega uradnika in pisarniško kloako. Ti ljudje so pravi paraziti, ne pa vojska, ki je že po definiciji namenjena za obrambo v primeru ogroženosti.

  Vojska je kot nujen gasilni aparat – upaš, da ga ne boš nikoli rabil, samo se še vedno izplača in to bi morali v vladi vedeti.

 • Slovenec 33

  Kaj pa dela vrhovni poveljnik slovenske vojske?.
  Gleda se v ogledalo in je lep, ni zraven, da ne bi bil za kaj odgovoren, kajne.
  Prepustil je propadanje slovenske vojske vladajočim okupatorjem in izdajalcem slovenskega naroda.

  • stane

   Se pripravlja na srecanje z Kolindo Grabar Kitarovic.
   Sla bosta v piranski zaliv na ribe. Ga ona vabi. Mmmmm

 • Brez vojske država ne more biti varna. Celo slepci vidijo hijene, ki se nas hočejo privoščiti za malico. Celo v navidez najbolj prijateljskih sosedih in državah se lahko prikažejo hijene, ki bi nas razrgale ob ugodnih razmerah. Najprej se moramo nasloniti sami nase. Zavezništva so bolj parada utopije, kot kaj oprijemljivega.