fbpx

Slovensko ameriški svet: “Ni opravičila, da demokratična vlada do sedaj ni obsodila komunističnih zločinov”

Slovenski ameriški svet (Slovenian American Council, SAS) je podal izjavo ob 25. letnici Republike Slovenije. V njej so zapisali, da smo si Slovenci doma in po svetu, po zrušitvi berlinskega zidu skupno, ne glede na politično usmerjenost, prizadevali, da ustanovimo samostojno Slovenijo.

Slovensko ameriški svet je bil ustanovljen z namenom, da pridobi ameriško javnost in vlado za podporo slovenske neodvisnosti. “Narodna zavest in ljubezen do domovine nas je takrat družila, da smo uspeli in Slovenija je postala samostojna država 25. junija, 1991,” so zapisali v SAS.

Pričakovali so prehod iz komunizma
“Z navdušenjem smo pričakovali prehod od komunističnega totalitarnega sistema v demokracijo. Razumljivo je, da so politične in ekonomske spremembe težavne in počasne. Ni pa opravičila, z moralnega stališča, da demokratična vlada do sedaj še ni obsodila zločinov, zla in genocida, ki ga je totalitaristični komunizem prizadel slovenskemu narodu,” menijo v SAS.

V Slovensko ameriškem svetu pravijo, da se Slovenci zgražajo nad zločini, ki jih povzroča IS, ne obsojajo pa umorov in pobojev, ki so jih povzročili komunisti med revolucijo in po vojni, čeprav so odpravili smrtno kazen.

Ameriški Slovenci so pripomogli k samostojnosti
Slovenci v Ameriki so pripomogli, da je Slovenija postala samostojna država. Njihovo dolžnost so takrat z veseljem uspešno izpolnili, njihova skrb za blagostanje Slovenije pa še ni končana. “Spodbujamo slovensko vlado, da zagotavlja državljanom Slovenije osebno svobodo pred zastraševanjem in spremenijo taktike prejšnega režima, ki ovirajo uspeh do zaželjene prave demokracije,” so še zapisali.

Komunizem se je zrušil
“Komunizem se je zrušil in to je naša zmaga. Ostale so še razvaline prejšnega sistema, ki ovirajo pot do resnice. Pozivamo Državni zbor, da na moralni podlagi, ne politični, nemudoma obsodi strahovanje, umore in genocid, ki ga je komunizem prizadel Slovenskemu narodu in da stvarno in nepristransko predstavi slovensko zgodovino od leta 1941 dalje. Narodna zavest in ljubezen do domovine nam daje upanje, da bo samostojana Slovenija postala tudi svobodna,” so prepričani pri Slovensko ameriškem svetu.

A .R.