Slovensko medvladje: kdo bo nasledil Šarca?

Foto: posnetek zaslona

Po skoraj spektakularnem odstopu premierja Marjana Šarca prejšnji ponedeljek se postavlja vprašanje, kdo bo naslednji premier in kdo bo sestavljal vlado. Ne glede na Šarčeve izjave, da bodo potrebne nove predčasne volitve, ni nujno, da bodo te že v kratkem.

Nekaj pa je vendarle jasno, in sicer to, da so oči javnosti sedaj uprte v SDS, ki ima v državnem zboru največ poslancev. Kot je sporočila SDS, je pripravljena takoj oditi na predčasne volitve, če pa bi se pokazala možnost, je pripravljena prevzeti tudi sestavljanje vlade. Se s tem sesipajo napovedi tistih, ki napovedujejo, da prvak SDS Janez Janša ne bo nikoli več premier, in ocene vseh tistih, ki še vedno izpostavljajo domnevno Janševo izključevalno držo?

Janša si želi razvojno koalicijo
Reakcija SDS je bila sicer pričakovana, saj je, kot je sporočil njen predsednik Janez Janša, pripravljena na pogovore z vsemi – gre torej za držo, ki jo poznamo že iz časa t. i. Partnerstva za razvoj. Spomnimo: po volitvah leta 2011 se je v začetku leta 2012 po podobnem modelu izoblikovala t. i. koalicija za izhod iz krize, vendar je nato prišlo do posega protikorupcijske komisije, ki je sprožil posledico: izstop Virantove Državljanske liste in tedaj Erjavčeve stranke DeSUS iz koalicije, zaradi tega pa je prišlo do konstruktivne nezaupnice vladi.

Foto: Demokracija

Kakorkoli že, v ponedeljek, 3. februarja je Janša objavil javno pismo, s katerim je vse parlamentarne stranke povabil na pogovor (pismo je v celoti objavljeno na spletni strani Demokracije). Kot je uvodoma opozoril prvak SDS, bi že četrte zaporedne predčasne volitve samo še utrdile podobo Slovenije kot politično nestabilne države, kar prinaša negativne posledice za razvoj in blaginjo. Kljub temu pa še ni vse zamujeno, saj je mogoče zaostanke nadomestiti. »Predvsem s pospešenim odpravljanjem ovir za hitrejši in geografsko enakomernejši razvoj države, z več svobode, varnosti, odgovornosti in pravičnosti, z vzpostavitvijo reda v zdravstvu, uveljavljanjem strateških odgovorov na demografski problem in s sooblikovanjem evropskih rešitev,« je zapisal. Ob tem je tudi opozoril, da se je z zadnjimi volitvami v državni zbor uvrstilo skupno kar devet strank, šest od njih jih je sestavljalo nestabilno koalicijo pod vodstvom Marjana Šarca. Ob tem je Janša spomnil, da se situacija ob ohranitvi sedanjega proporcionalnega volilnega sistema lahko ponovi tudi po verjetnih četrtih predčasnih volitvah. No, s tem je tudi namignil na napovedane spremembe volilnega sistema, vendar SDS ni hotela pristopiti k predlogu o odpravi volilnih okrajev.

Pred nami je predsedovanje EU
Kakor je razvidno iz Janševega pisma, bi bila SDS pripravljena prevzeti sestavljanje vlade pod pogojem, da bi v koalicijo vstopila najmanj dva koalicijska partnerja za večinsko in stabilno koalicijo. Koalicija brez SDS pa bi terjala najmanj šest koalicijskih partnerjev. Zato je bil razpad dosedanje koalicije pričakovan. Kot je zapisal Janša, so zato že septembra 2019 v SDS začeli z daljnosežnimi pripravami na nove volitve. »Smo verjetno edina stranka, ki je nanje programsko, kadrovsko in organizacijsko popolnoma pripravljena. Zavedamo pa se, da bomo lahko po naslednjih volitvah ob podobni razdrobljenosti zakonodajnega telesa pred podobnimi dilemami glede sestave večinske koalicije kot danes. Razlika pa je v času prostega teka ob kopičenju nerešenih problemov. Če oblikujemo večinsko koalicijo v aktualni sestavi DZ, imamo lahko novo vlado na začetku pomladi. Če bodo vmes volitve, pa šele konec poletja,« je zapisal. Tudi iz tega razloga je po posvetu s predsednikom republike povabil na pogovore predstavnike sedanjih parlamentarnih strank, da bi preverili, ali obstaja možnost za oblikovanje večinske koalicije »Za Slovenijo«. Tu gre seveda za vprašanje, ali potencialni partnerji podobno gledajo na ključna vprašanja, ki jih je treba reševati v tem mandatu, ter ali imajo koalicijski partnerji na voljo dovolj kvalitetnih kadrov za opravljanje vladnih nalog. »Zaželeni so predlogi ljudi, ki imajo ne samo ustrezne izkušnje z zahtevnim vodenjem doma, ampak tudi v Evropi. Ministri vlade RS bodo morali namreč v tem mandatu v zelo zahtevnih okoliščinah voditi ustrezne zasedbe Sveta Evropske unije. Slovenija bo Svetu EU predsedovala v drugi polovici leta 2021,« je v pismu zapisal dvakratni slovenski premier, ki naj bi pogovore s predstavniki strank opravil v petek, 7. februarja, ali po dogovoru.

Foto: STA

Podivjane ambicije Alenke Bratušek
Ali torej obstajajo možnosti, da se še pred novimi predčasnimi volitvami oblikuje nova koalicija? Za zdaj kaže, da bi se lahko v koalicijo vključili SMC, NSi in DeSUS, kar bi pomenilo, da bi koalicija imela skupaj 48 poslanskih glasov in torej večino. Seveda se tudi tu postavljajo različna vprašanja, ali bo v omenjenih strankah dovolj volje, da sprejmejo pobudo. Že zdaj je jasno, da je precej manj možnosti za sodelovanje v LMŠ, SD in Levici. Šarec je sicer ob odstopu nakazoval, da se bo LMŠ povezala s SMC, vendar pa naj bi dopustil drugačno odločitev. Je pa v intervjuju za Mladino že dejal, da možnosti za sodelovanje s SDS ne vidi. Podobno razmišlja tudi Dejan Židan (SD). No, zanimiva pa je reakcija Alenke Bratušek (SAB), ki je nekoč že sedela na premierskem stolčku in se, kot kaže, znova vidi v tej vlogi – a le, če ji bodo to dovolili politični botri. Bratuškova je namreč napovedala projektno koalicijo, s katero bi pridobili čas za ureditev volilne zakonodaje. Ob tem pa je celo samozavestno izjavila, da od SDS še nihče ni potrkal na njena vrata in jo prosil za sodelovanje. Čeprav je njena ponudba povsem neresna (navsezadnje je že izključila SDS), pa ni izključeno, da bodo botri podelili mandat njej ali pa morebitni »tretji osebi«, bodisi iz DZ ali pa iz dosedanje ministrske ekipe.

Gašper Blažič, Metod Berlec

 • Liberalec

  SDS bo mogoče sestavila vlado, v kar malo dvomim. Ena izmed strančic bo rekla, da se tega ne gre (po nareku stricev in njihovih volivcev) in šli bomo na volitve, kjer pa bo Udbo-mafijsko podzemlje pripravilo kakšno novo “patrijo”. Da o novinarskih aktivistih ne zgubljam besed.
  Bo pa sigurno (če bo sestavila vlado), imela neskončno mnogo polen in insceniranih situacij.
  Za Slovenijo kaj veliko ne bodo mogli storiti, ker jih bodo strančiče – derivati KPS, pri tem omejevale. Z istimi poslanci v Državnem zboru in z nesposobnostjo, ter rdečo-kleptomansko, ideološko usmerjenostjo, bodo imeli večino. Ne pozabite na neprebavljivo Alenko, Jelinčiča in Levico.

  • Hribouc

   Vse res.
   Ampak.
   Ljudje si bodo zapomnili kdo je zminiral prizadevanje za rešitev po popolnem porazu Luzerja Šarca, Kučanovega maziljenca.

   • Liberalec

    Mediji. Ja, medijo so tisti, kateri bodo bebcem dopovedali, da je za neuspeh pogajanj kriv Janša.

 • Hribouc

  Najlepša slika plemenitega trota 1.klase.

 • tasilo

  “Bratuškova je namreč napovedala projektno koalicijo, s katero bi pridobili čas za ureditev volilne zakonodaje.”

  Hehe … pa smo spet tam: vi dont nid mani, vi nid tajm.

  • tohuvabohu

   … bat tajm iz mani, so vi nid mani.

  • Vana

   Čas pa je denar ?

 • rubec

  Na vrata kobile za infrastrukfuro lahko potrka samo NPU ali rahlo okajeni veterinar.

 • NoName

  Čim manj levice v parlamentu, dodobra so pokazali vse kar znajo in kar so imeli za pokazati, mislim, da si Slovenci ne moremo še naprej privoščiti takega nazadovanja kot ga doživljamo in prehajanja v prejšnji Jugoslovanski sistem.
  Da bi se vsega tega rešili je nujno potrebno vse osebe, ki so bili povezani z prejšnjo oblastjo čimprej odstraniti iz vseh pomembnih položajev in jim za razdejanje proračuna izdati fakturo.

 • Viktorh

  Šarca lahko nasledijo le v SI na silo nastanjene zverine

 • Viktorh

  Res je, le Alenka nas lahko reši….

 • Smo-vas-in-še-vas-bomo

  Kdo bo nasledil Šarca? Upam, da ne Janez Janša!!!

  • Franc Vidrih

   Ti zmotno računaš na zeleno- rdečega Židana, ki je tako uspešna zafural, PANVITO, TERAN itn.

 • semicstane

  Pa ta krava od Bratuškove je za v Polje pa se tam ji ne morejo več pomagat.

 • piko8

  serpentinšek, kaj jokcaš, a si dec a si baba, po mojem skromnem prepričanju si bolj ŽABA!!
  Pa mi naj uboga živalca oprosti, da primerjam takega VOLA zmeni ljubo Žabico!!!!

 • Simon Rožič

  Zakaj bi moral kdo Šarca nasledit? Prazen luft tudi v dedovanju nič ne pomeni!

  • piko8

   To je podobno sendvičarju na blagajni ( k d sm luft )in minisrter je biv zgdovina!!

 • Kluki

  Damjan Murko bi lahko bil naslednji PV.Murko fot president.

  • Viktorh

   Prav imaš kozjejebec.

   • Kluki

    Nobene domače živali nisem omenil.Verjetno imaš sam več izkušenj s tem.lp

 • Kluki

  SDS po moje dela napako s sestavljanjem nove vlade.Slinijo se stranke ,ki po novem sploh ne bi prišle v parlament.Potrebne so nove volitve.,,Jajo,, ,pamet v roke.Speljali te bodo na led.Naslednji dan po sestavi vlade boš imel Štruklja za vratom.Bo pač trajalo še nekaj časa.Dokler migam,imate moj glas.Lep pozdrav,od SDS ovske ovce.

  • Stajerka

   …..volitve v tem trenutku NE bi prinesle nobene spremembe……po volitvah bi bila ponovna pat pozicija……antijanša retorika več ne bi bila uporabna, zato je veliko vprašanje na kateri mantri bi se tokrat združevali……programa tako ali tako nima 90% strank v DZ……ostalih 90%, ki ga imajo, pa ostale pred vrati DZ……žal

   • Kluki

    Zato pa pravim,da mora na žalost crknit do konca.Najebal bomo pa vsi,levi in desni.

 • tomven

  Gornja slika : Kermit, Muppet show..
  neee, saj to je šmarec

  • Stajerka

   ….res me spominja na en lik, poln užaljenosti in cepetanja…..pa ne vem kateri, se sprašujem že od prve objave te fotografije :))……

   • tomven

    Evo, saj sem napisal…

   • tohuvabohu

    Bart Simpson?

 • Slovenka

  To je ponazoril z arabskim pregovorom, ki pravi, da lahko osla našemite v konja, in če to naredite dobro, morda lahko to stvar celo prodate na sejmu kakšnemu naivnemu kupcu. Ampak s tem na konjski dirki ne morete zmagati. Ko pride do dirke, se na semaforju pokažejo rezultati in poberejo stave, zatem pa mora miniti nekaj časa, da se lahko kaj podobnega ponovi, je povzel Janša.

  Zdaj sem se spomnila na basen. Osel si je nadel levjo kožo in vsi so mu verjeli, da je lev. Mogočno se je sprehajal po tržnici, vse se mu je klanjalo že od daleč, potem pa je zagledal stojnico s svežo zelenjavo in navdušeno rignil. Maske je bilo konec.

 • Slovenka

  Pogledala sem, kaj se je dogajalo v Murski Soboti in v Radencih. Janša je imel izvrsten govor, v katerem ni manjkalo duhovitih misli: o oslu, ki se predstavlja kot konj, in o strankah, ki naj pridejo iz gozda po 75 letih in začnejo sodelovati. Vse lepo in prav, toda vlada še ni sestavljena, zajec je še v gozdu, vode v bazenu še ni, jastogi še vedno plavajo v morju, tako da bi bilo dobro še malo počakati.
  Nasprotniki nastajajoče vlade bodo zanesljivo še kaj skuhali, tako da je pametno biti pripravljen na nizke udarce. Za slavje bo še dovolj časa.

  • Kluki

   Nobene vlade ne bi sestavljal s temi kreteni,ki so ostali po antijanša eksperimentu.Peljali ga bodo scat.Definitivno nove volitve.

   • Slovenka

    Janša s takimi zavezniki ne potrebuje sovražnikov.

    • Kluki

     Saj to mislim.Verjamem,da imajo v SDS poštene namene,da se nekaj premakne.Žal na ta način,po mojem,ne bo šlo.Na volitvah moramo dobiti najmanj 35% plus Nova Slovenija in mogoče še kakšen sredinski partner.Po srcu sem demokrat.Narod ima takšno vlado kot si jo zasluži.Mi gremo po daljši poti.To pomeni,da moramo crkniti do konca in potem znova graditi.Ljudje so bili zdej zadovoljni s korenčkom,če bo JJ mandatar ,bodo takoj zahtevali klobaso.

  • Vera

   Bila je ” akademija “, ne slavje, čeprav so najzaslužnejšim članom stranke podelili priznanja. Glasba je bila bolj kot ne resna , precej drugačna od tistih,ko so vodili vlado in so si na ” državnih proslavah”, dali duška z lepimi pesmimi in igranjem .Proslave zadnjih vlad so bile prej “sedmine”,kot ” državne proslave “.

 • Slovenka

  Na tej sliki Šarec poparjeno zapušča prizorišče, toda občutek mi pravi, da zgodba še ni končana. Lahko se zgodi, da Janši ne bo uspelo, ker bo pritisk na morebitne partnerje prehud, in potem bodo leve stranke poskusile ponovno sestaviti vlado in morda jim celo uspe preživeti do rednih volitev. Iskreno upam, da se motim! Vseeno pa verjamem, da je treba še malo počakati s komentarji.

 • Lisjak

  @BojanPozar
  #Požareport
  Ekskluzivno, uradni dokumenti #KPK, zdaj je vse črno na belem:
  @APivec

  @MKGP_RS

  @strankaDeSUS
  3x prekršila zakon, a vsi se delajo, kot da to ni nič!
  Več: https://pozareport.si/post/522905/ekskluzivno-uradni-dokumenti-kpk-crno-na-belem-aleksandra-pivec-3x-krsila-zakon-a-vsi-se-delajo-kot-da-to-ni-nic
  @vladaRS

  @policija_si

  • Viktorh

   IN KDO JE KOGA UKRADEL?

 • Dizzy Spellbound

  Serpentinšek, zelo te pogrešam……………..

 • Vladni komik

  Še jokal boste za mano, ejga.

 • MEFISTO MODRI

  Kdorkoli že bo nasledil Šarca slabši ne more biti.

  S Cerarjem smo dosegli čisto dno.

  Glej ga zlomka, se je našel Šarec, ki je to dno še poglobil.

  Po zaslugi sleparske in plenilske levice še absolutnega dna ni več.