Slovensko predsedovanje Svetu EU žanje uspehe: Minister Logar za EU dosegel pomemben sporazum s Katarjem

Logar so-podpisal sporazum o zračnem prometu med EU in Katarjem. (Foto: Twitter)

“V imenu slovenskega predsedovanja Svetu EU sem so-podpisal sporazum o zračnem prometu med EU in Katarjem. S podporo in zaupanjem konstruktivnih deležnikov v Sloveniji vztrajno uresničujemo program predsedstva – do sedaj šest uspešno zaključenih trialogov z EP, potencialno še 11!” je sporočil zunanji minister Anže Logar, ki je dogovor s Katarjem po poročanju STA sklenil še pred pričetkom zasedanja zunanjih ministrov EU. 

Zunanji ministri EU, tudi minister Anže Logar, so pripravili srečanje s kar šestimi vzhodnimi partnericami: Ukrajino, Gruzijo, Moldavijo, Armenijo, Azerbajdžanom in Belorusijo. Srečanje bo predvidoma 15. novembra. Pripravili pa naj bi tudi decembrski vrh. EU si namreč prizadeva, da bi se gospodarsko in politično zbližale zelo različne države. Najbolj zaostreni so trenutno odnosi z režimom beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, poroča STA.

Odnosi z Belorusijo so zato zgolj tehnične narave. Prav zato na omenjenem srečanju ni predstavnika Belorusije, na vrhu pa ne bo Lukašenka. Na srečanjih naj bi manjkala tudi zastava Belorusije. EU je sicer v pripravi novih sankcij usmerjenih proti Lukašenkovemu avtoritarnemu režimu, ki bodo predvidoma sprejete v novembru. Belorusija namreč zlorablja migrante za izvajanje pritiska na vzhodne članice EU, s čimer se maščuje za sankcije. Slednje je EU sprejela zaradi volilnih goljufij in nasilja nad protestniki s strani beloruskih oblasti.

Osrednja tema pogovorov glede odnosov z zalivskimi državami pa naj bi bilo poglabljanje trgovinskih in naložbenih vezi, dnevni red pa obsega tudi razprave o Etiopiji, Nikaragvi in Afganistanu. Pogovarjali pa naj bi se še o rezultatih vrha EU-Zahodni Balkan ter napetostih med Srbijo in Kosovom, do katerih je prišlo nedavno ter o BiH. V okviru srečanja je bil tudi neformalni zajtrk skupaj z zunanjo ministrico Libije, ob tej priložnosti pa naj bi izmenjali nekaj besed o tamkajšnjih trenutnih razmerah.

Domen Mezeg