fbpx

Ukrajinci: “Putin teroriSSt #1!” – Borut Pahor: “Želimo si mir, trajen mir”

Foto: Nova24tv

Pred rusko ambasado v Ljubljani, ob obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina, poteka protest Slovensko-ukrajinskega kulturnega društva Ljubljana Kijev. Ukrajinska skupnost v Sloveniji namreč nasprotuje obisku človeka, ki je s svojimi geopolitičnimi igricami Ukrajino pahnil v vojno in bedo.

Člani društva zaenkrat protestirajo pred ruskim veleposlaništvom, kasneje pa se bodo v sprevodu pomaknili proti Prešernovemu trgu, kjer bodo protest nadaljevali. V društvu so na svoji Facebook strani zapisali, da so vabljeni vsi, ki spoštujejo demokracijo in si želijo mir.

Obisk predsednika, ki je za mnoge diktator
Danes je namreč na obisku v Sloveniji ruski predsednik Vladimir Putin. Uradni razlog obiska je slovesnost pri ruski kapelici na Vršiču in odkritje spomenika padlim ruskim vojakom na Žalah. Ob teh dogodkih naj bi potekali tudi neuradni pogovori med Putinom in slovensko vlado.

Mnogi pa svarijo, da bo obisk ruskega predsednika močno načel že tako majhen ugled Slovenije v mednarodni skupnosti. Rusija se sooča s sankcijami Evropske unije in z vse bolj zaostrenim odnosom z NATO paktom. Slovenija pa je del obeh organizacij in kot taka zavezana danim obljubam.Putin se že dalj časa sooča tudi z obtožbami o kršenju človekovih pravic, cenzuri medijev, da ne omenjamo aneksije ukrajinskega Krima. Marsikje bi bil navaden kriminalec, za slovensko levico pa je današnji dan kot prihod svetopisemskega mesije.

Društvo Ljubljana Kijev prihodu Putina ostro nasprotuje. Pred ambasado so prišli s transparenti Putin terorist #1 in Svoboda, s seboj pa nosijo slovenske in ukrajinske zastave.

Ni pa šlo brez protiprotestnikov
Na drugi strani ceste pa se je zbral cvet slovenskih levičarjev, ki so izvajali protiprotest v podporo Putinu. Kot običajno so vihteli rdeče komunistične in sovjetske zastave ter nosili transparente z napisi “Proletarci vseh dežel združite se.”  Ukrajince, katerih državo je Putin dodobra uničil, razumeš, da protestirajo, slovencev, ki mahajo z rdečo zvezdo, pa ne moreš.

Igor Bricelj protestira proti navideznim ukrajinskim fašistom, Foto: STA

Igor Bricelj protestira proti navideznim ukrajinskim fašistom, Foto: STA

Gre za posameznike iz tako imenovane Socialistične partije Slovenije, ki so priredili Shod proti ukrajinskim fašistom. Vodja te manifestacije je bil nam že znani Franc Korotaj oziroma Igor Bricelj, ki je prišel na proteste na Kotnikovo oborožen s katano in napadel novinarja Nova24TV. Žalostno je, da nekateri posamezniki v tej državi niso sposobni videti trpečih ljudi, ki so pobegnili pred vojno iz svoje države. Kot vedno so vsi, ki so proti, fašisti, nacisti in še kaj hujšega. Morda pa v tej državi kakšno besedo premalo namenimo norcem.

“Slovenija ne sme vzeti ruskega denarja!”
Eden od protestnikov pred ambasado, Ivan Varkov, ki v Sloveniji deluje kot podjetnik, upa, da Slovenija ne bo vzela ruskega denarja. Pravi, da bi to prineslo prehude posledice. Na vprašanje kakšne je Varkov odgovoril: “Vsak, ki vzame denar od Putina mora stati za njim in Slovenija bo mogla, če bo ta denar vzela, reči, da ima Putin prav. Ne bo imela izbire.”

Politični analitik Sergij Pakhomenko Mariupol pa je za nas povedal, da se čudi slovenski in evropski levici. “Zakaj vsi v Evropi mislijo, da je rusija levičarska država? V Rusiji vlada zelo agresiven kapitalistični režim. Morda so ljudje nagnjeni v levo, a ruska država skrbi samo za močne,” je dejal Mariupol.

Mediji ne poročajo več o dejanskem stanju v Ukrajini
Na vprašanje ali je v Evropi čutiti medijsko cenzuro ukrajinskega konflikta je Mariupol odgovoril, da ja. Rekel je, da se večina medijev zanaša na ruske vire, levičarski mediji pa so sploh pro-ruski. In to ga čudi, saj percipira Putina kot desničarja. Pravi, da so najbolj verodostojni, vsaj kar se tiče poročanja o Ukrajini, italijanski in grški mediji.

Slovesnost ob ruski kapelici na Vršiču
Pod Vršičem se je Putin zahvalil slovencem, da vzdržujemo spomin na padle ruske vojake v prvi in drugi svetovni vojni. Predsednik Slovenije Borut Pahor pa je izjavil, da so se zbrali zato ker si želijo “mir, trajen mir.” Mir, ki si ga želi Pahor je lahko manekenskenska floskula, če pa ni, je očitno pozabil, da se rokuje s človekom, ki je odgovoren za vojno v Ukrajini, cenzuro medijev, umori nasprotnikov in novinarjev, zapiranjem opozicije, itd.

Po slovesnosti na Vršiču bodo Putina pripeljali na ljubljanske Žale, kjer bo odkril spomenik ruskim vojakom, zvečer pa bo sledila protokolarna večerja na Brdu pri Kranju.

A. R., SPS