Slovensko združenje domoljubnih novinarjev zaskrbljeno nad posegom represivnega organa v svobodo govora

Psihoanalitik Roman Vodeb je bil oglobljen že zaradi kritike.

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev izraža veliko zaskrbljenost nad “s strani policije izrečeno kazen Romanu Vodebu zaradi izrečenih besed, s katerimi naj bi užalil predsednico Državnega zbora”. Menijo, da demokratični državi večjo grožnjo predstavlja poseganje represivnega organa v svobodo govora, kot pa morebitno izrečene žaljive izjave predstavnikom oblasti.

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev (SZDN) se je z zaskrbljenostjo odzvalo nad novico, da je bil Roman Vodeb, ki je pogost komentator v oddaji Faktor na TV3, kaznovan z globo v višini 250,38 evra, in sicer zato, ker naj bi bil do predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič s svojimi komentarji nesramen in žaljiv.

V SZDN menijo, da ima Urška Klakočar Zupančič vso pravico ukrepati po pravni poti, v kolikor meni, da gre za žaljive izjave, vendar menijo tudi, da v “splošnem velja, da imajo državni funkcionarji in politiki, ki so absolutno izpostavljene javne osebe (še posebej gospa Klakočar Zupančič kot predsednica predstavniškega organa zakonodajne oblasti) višji prag tolerance do besed, ki so izrečene na njihov račun ali uperjene proti njim”.

Gre za ustrahovanje kritikov oblasti
Situacije v katerih užaljena oseba na sodišču sproži civilni postopek zaradi razžalitve, po njihovih besedah niso novost. Kar je po njihovem mnenju “nezaslišano” je dejstvo, da je Vodebu kazen izrekla policija na podlagi zakona o varstvu javnega reda in miru, pri čemer so prepričani, da gre “za ustrahovanje gospoda Vodeba in vseh prihodnjih morebitnih kritikov ne samo gospe Urške Klakočar Zupančič, ampak celotne aktualne oblastne strukture. Ta današnja hladna prha, ki ni zadela samo gospoda Vodeba, ampak tudi vse kritične in s svojo glavo razmišljujoče ljudi (vključno z novinarji in uredniki), kaže, da Slovenija postaja policijska država, kjer policija z uporabo zakona o javnem redu in miru zastrašuje in grozi kritikom najvišjih predstavnikov zakonodajne veje oblasti”, so zapisali in dodali, da gre za “neposreden napad na svobodo govora in svobodo nasploh”.

Foto: SZDN

Opozarjajo, da svobodni in demokratični družbi večjo grožnjo predstavlja poseganje represivnega organa v svobodo izražanja, kot morebitna žaljiva izjava komentatorja predstavniku oblasti. Strinjajo se, da nekatere Vodebove izjave javnost ali vznemirijo, šokirajo ali celo povzročajo zgražanje, vendar ob tem navajajo besede ustavnega pravnika Andraža Terška, ki je pred leti zapisal, “da taki posamezni primeri nedostojnega ali etično zavržnega javnega izražanja (z izjemo zgražanja in užaljenosti) ne povzročijo resnejših posledic. Ne zato, ker bi bilo takšno izražanje dobro, ampak zato, ker je v jedru ustavnopravnega varstva svobode izražanja prav takšno – žaljivo, vznemirjajoče in šokantno – izražanje.” 

SZDN: To je ideologija helikopterske zaščite oblasti, ki je možna samo v totalitarni državi
“Žal se v Sloveniji filozofija svobode govora umika filozofiji sovražnega govora. Prevladalo je mnenje, da mora neka družba služiti skupinam, ki naj bi bile odrinjene in stigmatizirane”
opozarjajo v SZDN in pojasnjujejo, da se omenjeni koncept širi na aktualno oblast, ki se po njihovih besedah “očitno čuti kot stigmatizirana skupina in je zato poklicana, da jo ob morebitnih šokantnih in vznemirjujočih besedah (kakršne je uporabil gospod Roman Vodeb) zaščiti policija – tako da denarno kaznuje tistega, ki je izrekel za oblast neljube in nevšečne besede.” Ob tem dodajajo, da “ko določiš, da o neki skupini lahko govoriš natanko tako, kot so si zamislili ljudje, ki so si prisvojili monopol nad razsojanjem, kaj je primerno in kaj ne, zagotovo ne moremo več govoriti ne o svobodi govora, ne o pravni državi. To je ideologija helikopterske zaščite oblasti, ki je možna samo v policijski oziroma totalitarni državi.”

Tanja Brkić