SMC ostaja pri svojem, Fakina ne bodo podprli za direktorja ZZZS

Foto: STA

SMC ne bo podprla Sama Fakina za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. V vladni stranki so prepričani, da bo potrebno takoj po glasovanju v DZ ponoviti javni razpis, s katerim bi poiskali vršilca dolžnosti direktorja. 

Kustec Lipicerjeva je na novinarski konferenci izpostavila, da se od glasovanja, ko DZ ni dal soglasja za Fakinovo imenovanje, ni nič spremenilo. “Iščemo kompetentnega, referenčnega, odgovornega direktorja, ki bo združljiv z ravnokar sprejeto resolucijo v zdravstvu,” je pojasnila vodja poslanske skupine SMC.

Socialni demokrati se z oceno SMC ne strinjajo. Zatrjujejo, da ZZZS potrebuje direktorja s polnimi pooblastili, zanašajo pa se tudi na mnenje skupščine zavoda, ki je Fakina ponovno izbrala. V Desus se glede podpore še niso opredelili.

Brez konsenza glede uskladitve pokojnin
Na vrhu koalicije so govorili tudi o stanju javnih financ in o predlogu Desus za izredno uskladitev pokojnin. Tudi glede slednjega vprašanja še ni prišlo do konsenza, saj v Sloveniji pričakujemo znižanje ekonomske rasti.

Ž. K. STA