SMC priznava: Bruselj lahko postane del našega vsakdana

Vsakdan v bruseljski četrti Molenbeek (Foto: epa)

V državnem zboru poslanci zastavljajo poslanska vprašanja predsedniku vlade Miru Cerarju. Pričakovano prevladuje tematika včerajšnjih terorističnih napadov. Nepovezani poslanec Bojan Dobovšek se sprašuje, ali bo vlada le izboljšala svojo komunikacijo z javnostjo ter jo korektno in pravočasno obveščala o varnostnem dogajanju.

Poslanci so sejo začeli z minuto molka v spomin vsem žrtvam napadov v Bruslju. Poslanec Združene levice Matjaž Hanžek je takoj po tem protestiral – izpostavil je, da imajo v parlamentu vedno, ko se zgodi teroristični napad v članici EU, minuto molka; predlagal je minuto molka tudi za žrtve terorističnih napadov, ki se niso zgodili v Evropski uniji. Predsednik DZ Milan Brglez je Hanžku odgovoril, da za takšen proceduralni predlog ni izbral pravega trenutka, in pojasnil, da ne bo odredil še ene minute molka.

Dobovšek: Kdaj bo vlada začela odkrito komunicirati z javnostjo?
Nepovezani poslanec Bojan Dobovšek je opozoril, da vlada vneto zagovarja stališče, da so za trenutno situacijo v državi odgovorni tudi mediji in tisti, ki opozarjajo na napake. Izpostavil je primer migrantske krize. “Tako na različnih odborih kot tudi v državnem zboru smo povedali, da komunikacija poteka v napačni smeri, da poslanci ne dobivamo dovolj informacij,” je opozoril Dobovšek, ki meni, da bi s pravočasnimi, točnimi in korektnimi informacijami lahko umirili stanje. Premierja je vprašal, kakšna bo komunikacija v bodoče in ali bomo v parlamentu deležni vseh relavantnih informacij.

Cerar: Saj vlada sporoča medijem
“Mediji opravljajo svojo funkcijo, vlada pa jim sporoča,” je odgovoril premier Cerar. Še vedno zagotavlja, da v Sloveniji v času migrantske krize ni bila ogrožena varnost in da se je država v tej krizi odlično odrezala. “Z nadčloveškimi napori smo uspeli zadevo obvladati. Širjenje strahu med ljudmi pa je zasluga političnih akterjev, ki so začeli ljudi informirati napačno. Slovenija je bila in je varna država,” je poudaril predsednik vlade.

Poslanec SDS Branko Grims je opozoril, da je bilo včeraj v Bruslju ubitih več kot 35 ljudi, vsaj 200 pa ranjenih. “Tukaj ni dovolj, da izrečemo sožalje, tukaj je potrebno zagotoviti varnost slovenskim državljankam in državljanom,” je poudaril. Ob tem je dodal, da so oblasti že potrdile, da so nekateri od teroristov prišli z migrantskim valom po balkanski poti.

Bruselj lahko postane del našega vsakdana
Cerarju je vprašanje zastavila tudi kolegica iz stranke SMC – Simona Kustec Lipicer. Opozorila je, da to ni bil žalosten dan le za Bruselj, ampak za ves svet. Premierja je vprašala, na kakšen način se je slovenska vlada odzvala na to, kar se je dogajalo včeraj, ter na kakšen način se slovenska vlada na splošno odziva na t. i. teroristične grožnje. Vprašala se je tudi, kakšen je njihov pristop k aktualnim akutnim izzivom sodobnega časa. Ob tem je dodala, da se zdi, da ti napadi niso enodnevni fenomen, ampak je to nekaj, kar bo potencialno lahko postalo del našega vsakdana.

N. K.