SMC se sesuva, iz stranke izstopila tudi nekdanja ministrica Vesna Györkös Žnidar

Vesna Gyorkos Žnidar. (Foto: STA)

Donedavna notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je izstopila iz SMC. Razlog za izstop naj bi bilo pomanjkanje interesa znotraj stranke za njeno varnostno politiko.

Predsednik SMC Miro Cerar je potrdil, da je Györkös Žnidarjeva izstopila iz stranke. Donedavna notranja ministrica je svojo odstopno izjavo stranki poslal že prejšnji teden, med drugim pa je po poročanju Spletnega časopisa ocenila, da “stranka ni dovolj branila njene varnostne politike”.

Zadnja leta se je znotraj SMC odvijal oster boj med različnimi frakcijami. “Dokazovanje leve liberalne naravnanosti v odnosu do migracij se ne dosega z odrekanjem podpore lastni ministrici za notranje zadeve, niti z neformalnim pritiskom na odločevalce MNZ in policiste, ki morajo voditi postopke s tujci,” je zapisala Györkös Žnidarjeva in pojasnila, kako so ji znotraj lastne stranke metali polena pod noge, ko je želela reševati vprašanje migrantske krize.

Notranja trenja
Če se je Györkös Žnidarjeva zavzemala za modernizacijo policije in zaostritev nadzora na mejah in ustavitev migracij, je nekdanji predsednik DZ Milan Brglez zagovarjal nasprotno stališče. Na koncu niti eden od njiju ni več del SMC. Brgleza so neceremonialno brcnili ven potem, ko je nagajal Cerarju pri kandidaturi za predsednika DZ, nakar se je pridružil poslanski skupini SD, medtem ko je Györkös Žnidarjeva stranko sama zapustila po volitvah.

Milan Brglez (Vir: Facebook)

Razlogi, zakaj po volitvah in ne pred njimi, če ji je šlo v nos početje stranke med njenim ministrovanjem, se ponujajo sami od sebe. Namreč, z novo sestavo vlade Marjana Šarca Györkös Žnidarjeva ni bila izvoljena v parlament, ravno tako ni bila določena za eno od ministrskih mest, niti je ni SMC imenoval na katero od preostalih funkcij v parlamentu. Kakor kaže, je nekdanja ministrica dojela, da se ji je stranka odrekla.

V težavah tudi nekdanji minister za javno upravo
Te dni pa se je v težavah znašel tudi nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ravno tako iz vrst SMC. Ta je tik pred volitvami mimo razpisa dodelil poskusno frekvenco za mobilno telefonijo pete generacije zasebni družbi BTC Jožeta Mermala, na kateri se je po volitvah zaposlil. Cerar naj bi pričakoval pojasnila, z zadevo pa se bo ukvarjala tudi komisija za nadzor javnih financ, ki jo vodi Anže Logar.

Ivan Šokić

 • BlackOpsSystem

  Poredila se je pa dobro….ob koritu.

  • Vera

   Kdo se pa ne bi poredil ob takšni plači ?

   • večni srb

    Ženske pa res vse opazite.

 • Vera

  Kakor je stranka nastala , tako bo tudi razpadla . Skrajni čas je !

  • karpelec

   Jah, tako je s strankami enomandatnicami. to je njihov domet.

 • Stric iz ozadja

  Waw pocakala da ministrski mandat preneha, pobrala denar in sla, ker nima vec nobene koristi. Ce bi jo to tako motilo bi odstopila med mandatom.

 • garfi

  kaj pa je iskala v udbomafijski stranki

  • večni srb

   Kaj je iskala, ja kaj le, verjetno so prijatelji že od nekdaj, tudi ti se najraje družiš s svojimi mačkami.

   • garfi

    verjetno niso
    vaših udbomafijcev ne mara

 • Mojca pokraculja

  Kakorkoli že, prepričana sem, da se je oddahnila. Če prav sklepam je bila to zanjo odlična izkušnja kako je v vladi “ladji norcev”. In te “plovbe” ne bi ponovila.

  • Stric iz ozadja

   bo ce bo dobra ponudba.

 • Andrej

  Ko bo ostal samo še cmerar z ene parimi zadrtimi komunisti, ki ga bodo kontrolirali, bo ugotovil: še nikoli nismo bili tako močni.

 • resnicaboli

  Če bi Ahmeda spravila preko meje takrat ko je bil pravi trenutek bi jo podpiral. Če takrat ni to mogla storiti in je bila ovirana bi morala takrat odstopiti iz mesta ministrice in izstopiti iz stranke takrat bi jo podpiral. Sedaj pa ta izstop ne pomeni nič le dan dva pozornosti v medijih.

  • večni srb

   Tudi tistega miličnika, ki so ga našli kdo ve kje, naposled zgleda le niso deložirali iz službenega stanovanja, reveže in celo veterane pa pomagajo metat ven in jim uničevat življenje.
   To ministrico z madžarskim priimkom lahko hvalijo samo tisti, ki so imeli kaj od nje, ostali smo ji hvaležni edino, da niso bili še slabši, kar je pri nas dejansko napredek. Nimaš pa kaj hvalit.

  • Vince Blake

   Vprašanje koliko je imela sploh proste roke pri zadevi Ahmad. Meni se zdi, da je bila ena izmed boljših v brezjajčni Cerarjevi vladi. Če bi preveč rinila z glavo skozi zid, bi jo zamenjali in bi še tistih nekaj kilometrov ograje ne bi imeli.

 • Boštjan Ivković

  Vesna je bila morda najboljša ministrica v bivši vladi.
  Morda bi z Damirjem Črnčecom ustanovila svojo stranko.
  Gotovo bi prišla v parlament.

  • večni srb

   Očitno ni nobenega navdušenja nad policisti, a ne. Ne zaradi nje ampak tudi zaradi nje, če niso bili še slabši, zato niso postali še nič boljši, ker to je podn.

 • večni srb

  Bravo Cerar, saj sem vedel, da nam slab človek ne bi dvignil socialne kar tako, ves ta šrot pometat ven, pa bo mogoče iz njegove birokratske stranke še kaj pametnega nastalo.

 • Boy

  Edina, ki je imela jajca, in glavo na pravem mestu, a proti vetru scat …

 • Amerikanc

  Če bi bila načelna že od začetka, bi se lahko podala na volitve. Ker je svojo načelnost začela poudarjati proti koncu mandata, se niti ni upala na volitve. Škoda. Če bi rekla bobu bob ob prehodu azijskih in afriških hord, bi ljudje bolj spoznali SMC (stranko Mirkovih cmerarjev) in ne bi prišla v parlament, saj so zavestno – ilegalno, pripeljali pol MILIJONA migrantov, v Avstrijo.

 • montyamp

  Astrodiagnoza :
  Vesna je dokaz , da obstajajo tudi pametni kozorogi .
  Res je da so v manjšini , ker je večina ostala na seznamu , ki kar ponuja kriminalce in atentatorje .
  Kućan Milan , Zoran Janković ,Gregor Golobič , Janez Zemljarić, Branko Masleša, Zvonko Fišer,Anton Rop , Matjaž Han , Franc Trček ,Svetlana Makarović , Al Capone, Drago Kos,Mao Zedong,Tit Turnšek , Andreja Katić , Kim Džong Un , Elena Ceaucescu , Hermann-Wilhelm Göring , Spomenka Hribar , Violeta Tomić , Violeta Bulc , Tjaša Andrée Prosenc , Igor Zorčič , Bizilj Ljerka , Iztok Podbregar , Svetlana Slapšak , …………. Kocjanćić , Miklavćić , Isajlović , so tudi že kandidati za preimenovanje v hijene .

 • BARBARA RAKUN

  Ne daj se, Vesna!

 • joza joza13

  Prepozno mačka, prepozno…

 • xtc

  Dolgo je rabila,da ji je potegnil,sicer pa……….. SMC in LMŠ že korakata po poti razpadanja ,padec Šarca pa vse bližji.

 • Ivan Friderik Novak

  Ni slaba, hmm, . . .