fbpx

SMC se sesuva, iz stranke izstopila tudi nekdanja ministrica Vesna Györkös Žnidar

Vesna Gyorkos Žnidar. (Foto: STA)

Donedavna notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je izstopila iz SMC. Razlog za izstop naj bi bilo pomanjkanje interesa znotraj stranke za njeno varnostno politiko.

Predsednik SMC Miro Cerar je potrdil, da je Györkös Žnidarjeva izstopila iz stranke. Donedavna notranja ministrica je svojo odstopno izjavo stranki poslal že prejšnji teden, med drugim pa je po poročanju Spletnega časopisa ocenila, da “stranka ni dovolj branila njene varnostne politike”.

Zadnja leta se je znotraj SMC odvijal oster boj med različnimi frakcijami. “Dokazovanje leve liberalne naravnanosti v odnosu do migracij se ne dosega z odrekanjem podpore lastni ministrici za notranje zadeve, niti z neformalnim pritiskom na odločevalce MNZ in policiste, ki morajo voditi postopke s tujci,” je zapisala Györkös Žnidarjeva in pojasnila, kako so ji znotraj lastne stranke metali polena pod noge, ko je želela reševati vprašanje migrantske krize.

Notranja trenja
Če se je Györkös Žnidarjeva zavzemala za modernizacijo policije in zaostritev nadzora na mejah in ustavitev migracij, je nekdanji predsednik DZ Milan Brglez zagovarjal nasprotno stališče. Na koncu niti eden od njiju ni več del SMC. Brgleza so neceremonialno brcnili ven potem, ko je nagajal Cerarju pri kandidaturi za predsednika DZ, nakar se je pridružil poslanski skupini SD, medtem ko je Györkös Žnidarjeva stranko sama zapustila po volitvah.

Milan Brglez (Vir: Facebook)

Razlogi, zakaj po volitvah in ne pred njimi, če ji je šlo v nos početje stranke med njenim ministrovanjem, se ponujajo sami od sebe. Namreč, z novo sestavo vlade Marjana Šarca Györkös Žnidarjeva ni bila izvoljena v parlament, ravno tako ni bila določena za eno od ministrskih mest, niti je ni SMC imenoval na katero od preostalih funkcij v parlamentu. Kakor kaže, je nekdanja ministrica dojela, da se ji je stranka odrekla.

V težavah tudi nekdanji minister za javno upravo
Te dni pa se je v težavah znašel tudi nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ravno tako iz vrst SMC. Ta je tik pred volitvami mimo razpisa dodelil poskusno frekvenco za mobilno telefonijo pete generacije zasebni družbi BTC Jožeta Mermala, na kateri se je po volitvah zaposlil. Cerar naj bi pričakoval pojasnila, z zadevo pa se bo ukvarjala tudi komisija za nadzor javnih financ, ki jo vodi Anže Logar.

Ivan Šokić