Smešno: SD-jev politik Svetlik, sicer rektor univerze, bi rad univerzo branil pred politiki

Ivan Svetlik, rektor univerze in nekdanji minister za delo iz vrstih Židanovih SD, se je tokrat spravil še nad študente. Kljub temu da je inšpekcija ugotovila, da sta ministra Mramor in Makovec Brenčič (oba iz Cerarjeve SMC) ravnala nezakonito, je mirno zapisal, da “ne nameravamo ne obtoževati in ne ukrepati proti osebam, za katere ni dokazano, da so nezakonito ravnale”.

Še več. Ivan Svetlik celo zapiše, da bi morali biti na univerzi v zvezi s tem vsi zadržani – ali z drugimi besedami – tiho: “Za akademsko skupnost je prav, da smo zadržani do neargumentiranih sodb.”

Da se ne bi skregali tisti z dodatki in tisti brez
”Potrebno je premišljeno ravnanje, s katerim bomo prispevali k pravilnemu razumevanju problematike v javnem prostoru in preprečili nadaljnje spodbujanje medsebojne konfrontacije poklicnih skupin, kar je moralno in etično nesprejemljivo,” meni rektor Svetlik ob dejstvu, da so si za enako delo nekateri profesoji izplačevali dodatke, drugi pa ne.

Politka ven iz univerze
Svetlika, ki je funkcijo rektorja nastopil po končanem mandatu ministra za delo iz vrst SD, skrbijo tudi politična obračunavanja na plečih univerze: “Univerzo moramo zaščititi tudi pred tem, da bi bila izrabljena za politična obračunavanja.” 

Izjavo, ki je sprožila pismo Svetlika, je sicer podpisalo 90 profesorjev ljubljanske in mariborske univerze, v njej pa izražajo zaskrbljenost zaradi dejanj nekaterih vodilnih posameznikov in posameznic na ljubljanski univerzi, ki krnijo njeno integriteto in ugled. Vodilne, ki so neposredno vpleteni v nepravilnosti, pozivajo k odstopu ter zatevajo, naj celotna univerzitetna skupnost začne notranjo razpravo in iskanje razlogov ter odgovornosti za sporna dejanja.

In še nekaj lepih besed o etiki
Ivan Svetlik je pismo, ki ga v celoti objavljamo na koncu prispevka, napisal kot odziv na izjavo, s katero podpisniki omenjene izjave izražajo zaskrbljenost za ugled univerze. Pismo začenja z naštevanjem vseh ukrepov, ki jih je univerza sprejela kot odgovor na pretekle ”zakonsko vprašljive in etično sporne prakse”. Gre za sprejetje dveh pravilnikov in posredovanje spornih primerov različnim komisijam in sprožanje raznih postopkov znotraj univerze.

Objavljamo celotno Svetlikovo pismo:
Rektor univerze Svetlik s pismom vsem študentom v bran Mramorju 1

M. G.