fbpx

Smešno. Video državljana, ki pomaga Cerarjeve misli o ograjah narediti bolj razumljive.

Foto: iStock

Da so Cerarjeve izjave vse bolj ali manj v stilu, kako premišljuje, je verjetno jasno že vsem. Da pa verjetno niti Cerarju ni jasno, kaj je dejansko povedal, pa je ugotovil državljan, ki očitno pozorno spremlja njegove novinarske konference.

Na spletu se je tako pojavil posnetek Cerarjevih največjih misli, ki bi jih morali slišati vsi državljani. Poglejte videoprispevek, kaj nam ima pravzaprav povedati predsednik vlade.

Hojs in Štraj o ograjah
Mnenja o postavitvi ograje so deljena, pritisk migrantov na slovenske meje pa je vedno večji. Zato smo o Cerarjevi neodločnosti in zbeganosti, o tem, kaj bi morala narediti Slovenija in kako gledata na Cerarjevo (ne)vladanje, povprašali Aleša Hojsa, nekdanjega ministra za obrambo, in Darka Štrajna, političnega analitika.

“Na najbolj kritičnih točkah zelene meje bi bilo potrebno postaviti ograjo,” je bil jasen Aleš Hojs in dodal: “To ograjo bi bilo potrebno postaviti že zdavnaj, prav tako pa se o njej opredeliti in zagovarjati stališče o postavitvi.” Darko Štrajn je medtem odprl vprašanje, zakaj popisovanje migrantov ne poteka samo na eni meji oziroma v eni državi, glede na to da je za večino končna ciljna država Nemčija. Po mnenju Štrajna bi bil skupen pristop držav, kamor migranti prvič stopijo na tla stare celine, še toliko bolj pomemben.

Hojs: Večina imen migrantov je izmišljenih
“Zdi se mi zanimivo, koliko sprenevedanja je prisotnega pri ključnih igralcih zunanje politike. Če se spomnimo izjav Cerarja in Erjavca mesec dni nazaj, sta govorila, da tudi tehnične ovire ne pridejo v poštev. Ograje pa sploh nista hotela omenjati. Sedaj, ko je problem že tako daleč, pa se je mnenje spremenilo,” je povedal Hojs, ki je prepričan, da vsa dejstva kažejo, da je imel madžarski predsednik vlade Orban prav.

“Sedaj govorijo o tem, da tudi ograja pride v poštev. Kaj pa pomeni ta tudi,” se sprašuje Hojs, in nadaljuje: “Večina imen, ki jih migranti povejo na meji, je izmišljenih, dokumentov pa nimajo. Gre za politične oziroma ekonomske migrante.” 

Štrajn: Postavljanje represivnih sredstev na mejo je nedopustno
Po mnenju Darka Štrajna bi se morala Evropa bistveno bolj upreti migracijskim tokov, medtem ko je postavljanje kakršnihkoli represivnih sredstev na mejo označil za nedopustno dejanje. Spreminjanje retorike predsednika vlade Cerarja in njegovega mnenja o postavitvi ograje pa je dr. Štrajn označil za “tragedijo absurda”. Opozoril je, da si ograje znotraj schengna ne želi nihče in s tem izrazil zaskrbljenost ob morebitni postavitvi ograje s strani Avstrijcev. “Slovenija sama ne more ohranjati schengna,” je poudaril Štrajn in dodal: “Evropa bi morala imeti sistematično politiko soočanja z begunsko krizo.”

J. F.