Smo pripravljeni na naslednji migrantski val? Še s prejšnjim se ukvarjamo! Libijski migrant, ki je napadel z nožem, še vedno na prostosti; sirski migrant – prijatelj slovenske levice Shamieh, še vedno na slovenskih tleh

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Nasilni napadi so se na žalost zaradi migrantov začeli vrstiti tudi pri nas. Kot kaže, ni bilo dovolj novic iz cele Evrope, da se ravno zaradi migrantov že vsakodnevno ukvarjajo z nasilnimi izgredi, v katerih nastradajo ravno domačini. Žalostno je to, da se jim pri nas nudi pomoč in se jih podpira, a na račun varnosti slovenskih državljank in državljanov. Potem ko je nasilni sirski migrant odrinil slovensko policistko, da je padla in poiskala zdravniško pomoč, je sedaj prišlo tudi do napada v središču Ljubljane, ki ga je z nožem zakrivil libijski migrant. Glede na to, da se odpira nov migrantski val, se lahko vprašamo, ali je Slovenija pripravljena ubraniti svoje državljane? Odgovor je po vsej verjetnosti ne, glede na to, da ni niti sposobna v skoraj pol leta (od prvega poskusa) deportirati sirskega migranta Ahmada Shamieha, zaradi posredovanja pomembnih vladnih politikov.

Ministrica za notranje zadeve je potrdila, da ni nobena skrivnost, da se odpira nova migracijska pot čez Bosno in Hercegovino, od tam pa migranti k nam prihajajo v vse večjem številu; dodala je, da je “policija  pripravljena, tudi načrti so izdelani”. Dejanja kažejo popolnoma drugače. Če bi bila policija pripravljena, bi že pred incidentom ukrepala v bivši tovarni Rog, saj je bilo znano, da se tam  že nekaj časa zbirajo migranti. In če bi bili načrti dobro izdelani, ne bi bilo potrebno toliko časa, da ljubljenca slovenske levice Ahmada Shamieha deportirajo na Hrvaško.

V sredo je našo prestolnico doletel incident, kateremu se ne bi smeli čuditi, glede na to, da vsak teden v Slovenijo ilegalno prihajajo novi migranti. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo tragedija, povezana z migranti, zgodila tudi pri nas. Libijec, ki je del nevarne skupine migrantov iz severnoafriških držav, je v sredo okoli petih zabodel uporabnika nekdanje tovarne Rog, o kateri smo pred kratkim tudi poročali. Tam so prenočišča in zatočišče našli mnogi migranti – v središču Ljubljane. Iz Policijske uprave Ljubljana smo prejeli informacijo, da v zvezi s preiskavo kaznivega dejanja policisti Policijske uprave Ljubljana še vedno iščejo oboroženega osumljenca, in sicer 28-letnega migranta iz Libije. Ta se še vedno nevaren sprehaja po Ljubljani.

V središču Ljubljane je socialni center, ki ga vodijo migranti
Žalostno pa je to, da namesto, da so zaščite deležni državljanke in državljani Slovenije, so je deležni migranti. Mestna občina Ljubljana je vedela, da se v Rogu zbirajo migranti, saj je tudi sam Ahmad Shamiehsirski migrant, dejal, da je svojo pot v Sloveniji začel ravno Rogu, kjer je našel svoje zatočišče in kjer so tudi vzpostavili socialni center migrantov in zanje organizirali različne dogodke, srečanja in izlete. Na njegovo pobudo je tam nastala tudi migrantska brivnica.

Zbirališče migrantov, kjer se je zgodil incident. (Foto: Nova24TV)

Ljubljenec slovenske levice še vedno v Sloveniji
Spomnimo, da je Ahmad lani februarja v Slovenijo prišel prek koridorja, ki so ga države vzpostavile na balkanski poti. Prvi poskus njegove deportacije je bil sicer novembra lani, a se je za Shamieha zavzela slovenska levica. Predajo so tako začasno preprečili. Tudi drugi poskus marca je bil neuspešen, saj do predaje hrvaškim varnostnim organom ni prišlo, ker se Shamieh ob določeni uri ni zglasil na ministrstvu za notranje zadeve. “Akcija premestitve” naj bi bila prestavljena, a je doslej še niso uspeli realizirati. Iz ministrstva za notranje zadeve so poslancu Vinku Gorenaku odgovorili, da se rok za predajo Ahmada Shamieha Hrvaški izteče 12. 7. 2018. Zakaj je državljan Sirije še v Sloveniji, spletni časopis Petra Jančiča piše, da “zaradi posredovanja pomembnih vladnih politikov. Lani novembra je ob poskusu izročitve Ahmada Hrvaški nastala celo manjša politična drama, ko sta se proti predaji migranta najprej jasno postavila oba ljubljanska časopisa s sporočili: “Ali smo ljudje ali nismo? (Delo)” in “Preseči birokratski hlad MNZ (Dnevnik)”.”

Ahmad je postal prijatelj nekaterih naših politikov
Predsednik odbora za pravosodje Jan Škoberne pa je sirskega frizerja Ahmada Shamieha pred premierom Mirom Cerarjem in notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar reševal celo tako, da mu je zatočišče zagotovil v prostorih poslanske skupine SD v parlamentu, kamor sta migranta prišla pozdravit šef SD Dejan Židan in predsednik DZ Milan Brglez (SMC). Cerar je zaradi vsega tega ustavil predajanje Ahmada sosednji državi, zaradi česar je opozicijska SDS predlagala, da bi državni zbor premiera obtožil zlorabe položaja pred ustavnim sodiščem. A so druge stranke Cerarja zaščitile. Ahmad pa je obiskal celo kongres SMC v Mariboru, na katerem je bil Cerar ponovno izvoljen za predsednika stranke.

A. G.