fbpx

Smo Slovenci varni pred koronavirusom? Slovenska demokratska stranka zahteva nujno sejo odbora za zdravstvo glede varnosti Slovencev pred koronavirusom!

Foto: STA

Koronavirus predstavlja vedno večje zdravstveno tveganje tudi v Evropi. “Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je z razglasitvijo koronavirusa kot globalne grožnje javnemu zdravstvu nedavno dvignila stopnjo pozornosti in s tem zavezala države, da aktivirajo svoje načrte pripravljenosti, če jih še niso,” pišejo v svoji zahtevi za sklic nujne seje odbora za zdravje v Državnem zboru v Slovenski demokratski stranki.

Na Ministrstvu za zdravje in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje sicer zatrjujejo, da dogajanje v zvezi s koronavirusom spremljajo in da so na različne scenarije pripravljeni. Dodajajo, da v Sloveniji večjih sprememb glede tega virusa ni, so pa doslej obravnavali dva suma okužbe in ju tudi ovrgli. Na NIJZ obenem državljanom svetujejo, naj preložijo vsa nenujna potovanja na Kitajsko, hkrati pa odsvetujejo tudi vsa potovanja v provinco Hubei s prestolnico Wuhan in na ostala območja, kjer je vzpostavljena karantena zaradi epidemije.

Ob tem pa v poslanski skupini SDS opozarjajo, da niti UKC Ljubljana niti katerakoli druga bolnišnica v Sloveniji nimajo prostorov za izolacijo v najstrožjem tehničnem smislu. Bolnišnice lahko zagotovijo izolacijo zgolj v sobah s predprostorom, kjer je možno zračenje in kjer je bolnik ločen od ostalih.

Večina okužb prihaja s Kitajske, a so okužbe zaznali v Avstraliji, Indiji, Franciji, na Finskem, v Nemčiji in v drugih evropskih državah
Po doslej znanih podatkih je bilo 99 odstotkov okužb z omenjenim virusom zabeleženih na Kitajskem, vendar pa se v zadnjih dneh širijo poročila, da so prizadete tudi druge države. Med drugimi so okužbe s koronavirusom zabeležili v Avstraliji, na Filipinih, v Hongkongu, Indiji, na Japonskem, v Južni Koreji, Kambodži, Macau, Singapurju, na Tajskem in v Vietnamu. V Evropi so do danes okužbo potrdili v Franciji, na Finskem, v Italiji, Nemčiji, Belgiji in Španiji.

Nacionalni inštitut za javno zdravje zagotavlja, da je v Sloveniji stanje pred morebitnim izbruhom koronavirusa vzdržno. (Foto: STA)

Nove okužbe so v teh dneh potrdili tudi na križarkah pred obalo Japonske in Hongkonga. Japonske oblasti so potrdile 130 okužb pri potnikih ladje, ki je obstala pred obalo Japonske. Na ladji, ki je v karanteni, so tudi slovenski državljani, ki pa, kot so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva, ne kažejo znakov okužbe.

Ameriški predsednik Donald Trump je prepovedal vstop vsem tujcem, ki so v zadnjih dveh tednih bili na Kitajskem. (Foto: EPA)

Združene države Amerike prepovedale vstop vsem tujcem, ki so potovali na Kitajsko v zadnjih dveh tednih
Ameriški minister za zdravstvo je izbruh koronavirusa razglasil za javno zdravstveno krizo in ukazal karanteno za vse ameriške državljane, ki se vračajo s Kitajske. Predsednik Donald Trump pa je z izvršnim ukazom prepovedal vstop v ZDA vsem tujcem, ki so v zadnjih dveh tednih potovali tja. Ameriški državljani, ki se vračajo iz kitajske province Hubei, kjer je mesto Wuhan, bodo v karanteni dva tedna. Avstralija je sporočila, da prepoveduje vstop vsem nedržavljanom, ki v državo prihajajo iz Kitajske, avstralski državljani, ki so bili na Kitajskem, pa bodo morali za dva tedna v karanteno.

Velikanske turistične križarke so poostrile zdravstvene ukrepe zaradi izbruha koronavirusa na Kitajskem. (Foto: Pixabay)

Izbruh koronavirusa vpliva tudi na turistične ladijske prevoznike
Podobne ukrepe je v minulih dneh sprejelo že več držav, med njimi Italija, Singapur in Mongolija. ZDA, Japonska, Velika Britanija, Nemčija in druge države pa so izdale priporočila svojim državljanom, naj ne potujejo na Kitajsko. Na izbruh koronavirusa so se odzvali tudi turistični ladijski prevozniki, ki so sklenili prepovedati vkrcanje na svoje križarke potnikom in članom posadke, ki so se v zadnjih dveh tednih zadrževali na Kitajskem. Ladjarji so zaradi koronavirusa v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) tudi preoblikovali, spremenili ali ukinili proge križarjenj. Tudi v Luki Koper zagotavljajo, da koronavirus vpliva na manj tovora in kontejnerjev iz Kitajske.

Glede na ukrepe, ki jih v zvezi z omenjenim virusom sprejemajo druge države in glede na to, da se virus hitro širi ter je lahko že v nekaj dneh v Sloveniji, predlagatelji sklica nujne seje odbora za zdravstvo zahtevajo, da se na seji podrobneje in celovito spregovori o pripravljenosti Slovenije na omenjeni virus.

Luka Perš