Smodej grozi pričam njegovih kaznivih dejanj? “Fizično so me napadli in Smodej mi grozi s smrtjo”

Dušan Smodej (Foto: družbena omrežja)

“Živjo. Javljam se ponovno, ker so me pred dvema dnevoma fizično napadli na cesti, in ker mi Smodej grozi s smrtjo. Prosim delite ta profil, če me slučajno ubijejo,” je zapisalo eno od deklet v skupini “proti nasilju Dušana Smodeja” na Instagramu. 

Lani je izbruhnila afera Fotopub/sex radiator. V središču pozornosti sta se tedaj znašla umetnika Dušan Smodej in pokojni Roman Uranjek. Anonimni profil na Instagramu z imenom “proti nasilju Dušana Smodeja”, je objavil številna pričevanja deklet, ki naj bi jih Smodej fizično in spolno zlorabljal. V igri naj bi bila tudi droga za posilstvo GHB. Mlada dekleta naj bi izkoriščal skupaj s svojimi pomagači, in sicer med zabavami v kletnih prostorih zloglasnega Fotopuba. Prav tako so se v javnosti pojavile informacije, da so akterji Fotopuba tesno povezani s stranko Levica.

Pojavili so se tudi posnetki in fotografije, ki to potrjujejo. Med Smodejeve prijatelje, ki se sedaj z vsemi štirimi otepajo prijateljevanja z njim, naj bi bila tudi kulturna ministrica Asta Vrečko in minister Luka Mesec. Ravno tako so bile ugotovljene povezave z Inštitutom 8. marec. Obstaja bojazen, da primer ne bo dočakal epiloga, podobno kot ga ni afera Bulmastifi, ko je prihajalo do seksualnih zlorab psov. V ozadju afere naj bi bil taisti policist Dušan Mikolčevič, ki je preiskoval že afero Bulmastifi in naj bi pomagal prikriti sledi.

Ali Smodej grozi potencialnim pričam njegovih kaznivih dejanj? (Foto: Instagram)

Toda v začetku junija se je povrnilo upanje zaradi odločitve ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je zoper Smodeja uvedlo sodno preiskavo. Tožilstvo mu očita sum spolnega nasilja in hude telesne poškodbe. Na Instagram profilu pa se je pojavil vsaj en nov zapis dekleta, ki poroča o fizičnih napadih na ulici in Smodejevih grožnjah s smrtjo. Očitno skuša nekdo ustrahovati potencialne priče, da bi pred sodiščem zatajile, domnevni hudodelci pa za svoja dejanja nebi nikdar odgovarjali.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko: na prvi fotografiji skupaj z Dušanom Smodejem, na drugi desno z Romanom Uranjekom. (Foto: družbena omrežja)

Izpoved priče. (Foto: Instagram)

Smodej se umetniško vzpenja na drog na Tivolski v Ljubljani. (Foto: Instagram)

Domen Mezeg