fbpx

“(Sm)rdečo rdečo zvezdo in bandita Tita v kanto!” Slovenski domoljubi izžvižgali provokativen koncert Svetlane Makarovič!

Koncert "Nosil bom rdečo zvezdo" (Foto: Nova24TV)

Komunistični koncert Svetlane Makarovič se je v četrtek zvečer na Kongresnem trgu v Ljubljani kljub ogorčenju številnih domoljubov in desnosredinskih medijev “zgodil”, a nekaj sto ljudi, ki se je zbralo pod odrom, vendarle ni moglo uživati ob prepevanju ideoloških in provokativnih pesmi, saj so protestniki držali svojo obljubo in se tudi sami pojavili na “prizorišču zločina”. S slovenskimi zastavami, piščalkami, trobentami in domoljubnimi napisi na transparentih ter majicah so izrazili svoje nasprotovanje odkritemu poveličevanju totalitarnih simbolov in nekdanjega partijskega sistema. Koncert Makarovičeve je pričakovano postregel s številnimi provokacijami, poskusi potvarjanja slovenske zgodovine in celo vulgarnimi besedami, popolnoma neprimernimi za otroke. Še sreča, da je bila publika gledališka in da je bilo pod odrom večinoma starejše občinstvo …

Že kakšno uro pred koncertom so se začeli na Kongresnem trgu zbirati jugonostalgiki z vseh koncev Slovenije, jugoslovanske zastave, rdeče zvezde, rdeče rutke in čepice ter številni drugi totalitarni simboli so bili obvezna oprema. Prek glasnih zvočnikov so odmevali partizanski napevi. Naključnemu mimoidočemu bi se zdelo, kot da se je znašel v nekem drugem času, kakšnih 30 ali 40 let nazaj.

Makarovičeva je sicer v svojih “šansonih” med drugim kritizirala vlado Mira Cerarja, drugi tir, Magno Steyr, politikom pa svetovala, naj ostanejo kar doma in do konca mandata ne pridejo več v parlament. Obregnila se je tudi ob Boruta Pahorja in njegovo izjavo pred leti na maturantski paradi: “Nikar si ne domišljajte, da bo Slovenija vedno vaša, miška, ajde, to mi delaj!”

Foto: Nova24TV.

Poponoma neprimerno za otroke: Glasbeniki na odru grdo preklinjali
Njeni glasbeni spremljevalci so ponosno prepevali verze, kot so: “Svet je ves slep, če si bel in ti ves srečen, vsi ostali pa zafukajte se, mrš domov!” Skratka, poponoma neprimerno za zrelo gospo, ki sama sebi pravi mladinska pisateljica. “Nosil bom rdečo zvezdo in sovragu zrl v oči, nosil bom rdečo zvezdo, za svobodne dni, nosil za očete, dede, ki so dali kri,” je sicer še odmevalo z odra na Kongresnem trgu.

Nekaj minut pred začetkom koncerta pa so dogajanje na Kongresnem trgu začinili tudi protestniki, ki so prišli v lepem številu, zbralo se jih je okrog 30, nase pa so najprej opozorili z vzklikanjem ponarodelega nogometnega napeva: “Kdor ne skače, ni Slovenc!” Protestniki so bili, kot so napovedali že na socialnih omrežjih, opremljeni s piščalkami in trobentami, karantanskimi grbi, s seboj so prinesli pomenljive transparente. Na enem izmed njih je pisalo: “Smrdečo zvezdo in bandita Tita v kanto!” Vztrajali so skoraj eno uro in z žvižganjem “pokvarili” slabo uro koncerta.

Foto: Nova24TV. Protestniki.

Narobe svet: Policisti kaznovali domoljube s slovenskimi zastavami
Svoje delo so “opravili” tudi policisti. Še pred začetkom koncerta so s koridorjem ločili domoljube od jugonostalgikov, nekaj protestnikov pa so celo popisali, čeprav so samo mirno stari. Po naših informacijah je neka nasilna zagovornica rdeče zvezde protestnikom strgala transparent in ker jo je eden prijel za roko in skušal zadržati, so ga policisti prijeli za vrat in odvlekli v marico, kjer so mu izdali plačilni nalog v višini 250 evrov! Nasilno žensko, ki je v resnici povzročila incident, niso kaznovali.

Foto: Nova24TV. Policisti so napravili koridor in protestnike ločili od nasilnih jugonostalgikov. A do incidenta je vseeno prišlo.

Večina se je torej provokativnemu koncertu raje na daleč izognila. “Sicer pa naj imajo, kar hočejo, dokler imam jaz svobodno izbiro! Pod zvezdo je nisem imel,” je na Facebooku svoje mnenje zapisal eden izmed komentatorjev dogodka.

T. F.