So za sodne zaostanke krivi dodatni zaslužki sodnikov?

Nina Betetto

Slovenija ima tudi v evropskem merilu velike težave s sodnimi zaostanki. Roki sojenja in časi do pravnomočno končanih zadev so nerazumno dolgi. Ob vsem tem sodimo v evropski vrh tudi po številu kršitev človekovih pravic, predvsem zaradi krivičnih obsodb.

Sodnija vedno najde izgovor, zakaj je tako, vendar se na dejstvo, da jih je premalo, ne morejo izgovarjati. Po podatkih iz leta 2016 ima Slovenija največje število sodnikov na prebivalca, v statističnih številkah jih je 44,8 na 100 tisoč prebivalcev. Evropsko povprečje je 20,7! Ne samo to, naši sodniki pred evropskimi kolegi prednjačijo tudi takrat, ko gre za izobraževanje na področju prava. Očitno je, da je seminarjev in predavanj toliko, da ob njih težko najdejo še čas za pisanje sodb. In še zelo dober zaslužek so!

Vse za izobraževanje!
Prav tu se na podlagi poslanskega vprašanja poslanke SDS Suzane Lep Šimenko v zvezi s sklepanjem svetovalnih avtorskih pogodb odkrivajo zelo visoki “postranski” zaslužki slovenskih sodnikov. Pregled sklenjenih avtorskih in podjemnih pogodb ministrstva za pravosodje za leto 2017 prinaša zanimive informacije. Ministrstvo za pravosodje je pri navedbah zneskov izplačil nedosledno, zato so zneski ponekod zapisani kot neto (dejansko izplačilo prejemniku) in kot bruto (skupaj z vsemi dajatvami izplačevalca in z neto zneskom prejemnika).

Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko (foto: Twitter)

Nina Betetto
Nina Betetto je trenutno sodnica na civilnem oddelku Vrhovnega sodišča RS, še pred letom je bila njegova podpredsednica. Znana je po tem, da je v svoji karieri za seboj pustila številne sodbe, ki so jih višje sodne instance razveljavile in razglasile za kršitve človekovih pravic. Toda to je ni zadržalo, da ne bi kandidirala za sodnico, pozor(!), na Evropskem sodišču za človekove pravice. A je pogorela …

Betettova pa je v odlični formi, kar zadeva dodatne zaslužke. Samo s predavanji sodniškim kolegom je lani zaslužila 1.550 evrov neto in 5.213 evrov bruto. Poleg svoje redne plače, seveda.

Vesna Bergant Rakočević
Vesna Bergant Rakočević je sodnica ljubljanskega višjega sodišča, znana kot žena Igorja E. Berganta, TV-voditelja na nacionalki. Vendar ni znana samo po tem, znana je tudi po svojih škandaloznih izjavah. Leta 2013 je v članku V pravni praksi objavila čestitko sodnici Barbari Klajnšek: “Barbara, iskrene čestitke za pogum.” Zakaj? Ker je obsodila Janeza Janšo. Ob tem si je privoščila še neokusno primerjavo podpornikov pred sodiščem s severnokorejskimi otroki, katerih obrazi so ob obisku Kim Džong Una “spačeni v grimasi histeričnega joka ganjenosti”.

Pogovor v organizaciji Društva novinarjev Slovenije z naslovom Zakaj morajo mediji objavljati tudi neresnične popravke? Sodnica Višjega sodišča v Ljubljani Vesna Bergant Rakočević.

Njena predanost je vidna tudi pri finančnih nagradah, ki jih prejema na različnih strokovnih seminarjih: nekaj manj kot 3.500 evrov bruto in 300 evrov neto.

Vesna Žalik
Tudi sodnica vrhovnega sodišča Vesna Žalik, znana iz zadeve Patria, je bila s predavanji bogato nagrajena. Samo z udeležbo na Kazenskopravni šoli 2017 je zaslužila za zelo dobro plačo – 2.160 evrov bruto.

Vesna Žalik.

Anton Panjan
Višji sodnik in predsednik Višjega sodišča v Ljubljani Anton Panjan je dodatno od davkoplačevalcev zaslužil 180 evrov. Ob takšnem znesku ste morda zamahnili z roko, a Anton Panjan je, kot je poročal Reporter, v svojem zunajsodnem delu zaslužil veliko višje zneske. Leta 2008 naj bi se bil zaslužek gibal okoli 100 tisoč evrov, kar pa je sam zanikal. S sodnico Marjano Logar sta že takrat našla svojo tržno nišo na predavanjih za pravniški državni izpit (PDI). To počneta še danes tudi prek Poslovne hiše Unija, d. o. o., tam bosta v akciji že od marca dalje. Kotizacija za seminar je 800 evrov brez DDV.

Izjava za javnost po prvem uradnem srečanju med novim predsednikom ljubljanskega okrožnega sodišča Antonom Panjanom in ministrom za pravosodje Alešem Zalarjem. Novi predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Anton Panjan.

Drugi “znanci”
Med dobro plačanimi predavatelji najdemo še tožilca iz zadeve Patria Andreja Ferlinca, ki ob vsem svojem delu in celo petju v pevskem zboru najde čas tudi za predavanje na seminarjih. Seminarji za PDI so mu prinesli 600 evrov bruto. Boštjan Zalar, sodnik, znan tudi iz primera reševanja “hrabrega Ahmada” pred njegovo pravnomočno potrjeno vrnitvijo na Hrvaško, je z vodenjem izobraževanja na Šoli evropskega prava zaslužil 373,33 evra neto.

Nadaljevanje sojenja Patria. Tožilec Andrej Ferlinc.

Manj znani, a dobro plačani
Med odlične zaslužkarje iz davkoplačevalskega denarja sta se na vrh pririnili še dve imeni: višji sodnik na Višjem sodišču v Ljubljani Matej Čujovič, ki je z dodatnim delom zaslužil kar 9.097,39 evra bruto in še 250 evrov neto. S svojim dodatnim delom in plačilom iz davkoplačevalskih žepov se lahko pohvali tudi mariborska okrožna sodnica Urška Kežmah, podpredsednica sodišča. Samo v letu 2017 je bilo zanjo dodatnih prihodkov z ministrstva za pravosodje v višini 3.726,67 evra bruto in 1.080 evrov neto.

Škandal24

 • Aresnica

  Če samo komentima slike zgoraj.- Razen – Poslanke SDS Suzana Lep Šimenko, ki je svetla točka naše lepe SLOVENIJE . –_– je vse ostalo Temna stran oziroma plačanci SLO mafijskotajkunskega OMREŽJA.(Dark side of the moon)
  _______________
  Lep pozdrav

 • AlojzZ

  So za sodne zaostanke krivi dodatni zaslužki sodnikov?

  Ja, to je en pogled. Moj pa je, da so sodni zaostanki čisto namenski, saj se v njih lahko skrijejo in zastarajo sodni procesi “naših”.

  • Amerikanc

   Tam se šele pravi penezi sučejo !

 • VERRZIFIKATOR

  V torek obujamo spomine:

  Nino Bolettino

  BENEDETTA NANINI

  Zveni ime precej nam tuje,
  to – Nanini Benedetta,
  v nekih krogih gor je vzeta,
  kar pa sploh še ni najhuje.

  Benedetto bi Nanini
  eni vzeli še kam više,
  kjer usoda duš se piše,
  bi lebdela na višini.

  Skorajda bi čast oltarja
  Benedetti oni dali,
  preko nje gospodovali,
  stala dosti bi denarja.

  Kajpak plačevalci davka
  stroške njene bi pokrili,
  naročniki pa dobili
  táko, ki v prid njihov mijavka.

  Benedetta razsodnica
  pri najvišjih naj postane,
  slišati je iz dvorane,
  kjer odmerja se pravica.

  Toliko že poteptala
  je zadev prav evidentno,
  da celina transparentno
  mesto bi lahko ji dala.

  V kar najvišjem tistem zboru,
  ki svetníštvo podeljuje
  in krivice razrešuje,
  znašla bi se po ukoru.

  Po ukoru, da ravnala
  mnogokrat je nepravilno,
  klečeplazno in servilno,
  ko pravila je teptala.

  Ali bo napredovala,
  to v rokah je naročnikov,
  gospodarjev razsodnikov,
  ki se jim je voljno vdala.

  Ta Nanini Benedetta,
  punca plehke bolj narave,
  mrežila je fante prave,
  saj za stolčke je zagreta.

  Rada više se preseda,
  fantom to je dobro znano,
  Benedetti naj bo dano,
  z vrha da navzdol nas gleda.

  A ne bo ji všeč tujina,
  tam ne bo več Benedetta,
  le od tistih bo sprejeta,
  ki ji bodo rekli Nina.

  Pač po rusko, kot pritiče
  nje naravici vzhodnjaški,
  saj so vzorci zahodnjaški
  nekaj, kar se je ne tiče.

  Tam na tujem se razgali,
  tisto jasno se razkrije,
  kar doma za silo skrije,
  kjer pomagajo piščali.

  So piščalke in trobila
  tista, njeno ki goloto
  preglasijo in sramoto,
  da postave je kršíla.

  Zdaj pokaže se resnica,
  da dejansko Benedetta
  je navadna ruska teta,
  skrajšano tovarišica.

 • VERRZIFIKATOR

  Še pomnite tovarišico?

  ŽALIKOVANJE

  (iz slovenske mitološke zakladnice)

  Vsepovsod mitologija,
  pravljične se hvali čase,
  ko naj vsak imel bi zase
  vsega – oh, ta nostalgija.

  V pravljični minuli svet
  tudi nekaj bitij spada,
  ki jim mitomanstvo vlada,
  na površju zdaj so spet.

  Sredi teh se znajde ena
  v svetu pravljic razsodnica,
  vsaka jo boli krivica,
  pravijo ji Žalik-žena.

  Kaj da žalik sploh pomeni,
  danes ni ljudem več jasno,
  všečno ni ime ne krasno
  ni na glasu ne na ceni.

  Zdi se kakor žalovanje,
  ko vso skisano ugledaš
  Žalik-ženo, se zavedaš,
  da ni dobro njeno stanje.

  Ker podobo svojo skriva,
  vse slikarje stran odganja,
  vprašaš se, kaj jo preganja,
  kakor da je česa kriva.

  Krivih se ne upodablja,
  Žalik-žena najbrž misli
  in od tod obraz njen kisli,
  ki se zlepa ne pozablja.

  Res jo z žalostjo primerja,
  Žalik-ženo kdor ugleda,
  ko naenkrat kot ujeda
  jezno vanj pogled usmerja.

  Da obnaša se žaljivo,
  to je vendar vsem na dlani,
  ob nesrečah pa se hrani
  z zlom naravnost prezirljivo.

  Žalik-žena mitomanska
  ni nobena razsodnica,
  saj vsem znana je resnica,
  da od nekdaj je pristranska.

  Kdo je krivec tega stanja,
  je težko odgovoriti,
  njej pa ni mogoče skriti
  za minulim žalovanja.

  Kaj na koncu bi dejali
  o naravi Žalik-žene?
  Sence dvoma ni nobene,
  svojo čast da sama žali.

 • Amerikanc

  Res so zanimivi javni uslužbenci. Najprej jih država nekaj nauči, potem pa to “znanje” svojim kolegom drago zaračunajo. Saj so kategorizirani po plačnih listah.
  V realnem sektorju bi bilo malo čudno, če bi poslovodja zahteval plačilo za izobraževanje podrejenih – vsi bi se mu smejali. Ima plačano poslovodenje, da prenaša znanje na sodelavce.
  Tudi pri “sodniški smešnici” gre verjetno samo za običajno pranje denarja oz. za postransko zaslužkarstvo z pomočjo “nadmoči” – sodniki so Bogovi v črnem

 • Amerikanc

  Ampak Jr. Bergantu bi pa lahko kakšno lepšo bejbo zrihtal;…na “agenciji za komunistično spajanje” !

 • tzt

  Kot je Amerikanac spodaj napisal. Pravi denar se vrti pri sodnih konstruktih in zastaranjih kriminala levakarjev. Simptomatično imamo čakalne vrste v zdravstvu, sodne zaostanke in z levičarji kmalu pridejo na vrsto še vrste pred Rdečim križem ter trgovinami. Socialistična vlada press

 • Krtača 20

  Brez skrbi da je marsikaj za uredit v slovenskem sodstvu, to podpiram. Tudi glede nepravičnih sojenj, kako se recimo janša lahko prosto sprehaja s takimi kriminalnimi dejanji je eno veliko vprašanje. Me pa sploh moti, ker s strani SĐS spet čutim izdajalstvo. Spet bi najraje vse zadeve prepustili evropskim sodiščem itd. Izdajalc je vedno navijal za tujo prevlado. Izdajalc ostane izdajalc. In zato mi ni jasn kaj delajo sodišča in dopuščajo takim osebkom da prosto serjejo po Sloveniji.

  • učko

   Jah, kar se izdajstva tiče in kolaboracijo s tujci. Tud’ Kučanov režim je in še kolaborira z režimi “vzhodnega tipa”, Rusijo, Belorusijo, Srbijo, uvaža Srbe in s socialnim inženiringom izganja Slovence, ki so mu nevarni, ker lahko “spregledajo” in se obrnejo proti njemu in njegovemu režimu. Kučanov režim niti ne mara Slovenije, jo krade in sesuva in lepo je reku kučanov ritoliznik in petokolonaš v Demosu Jože Mencinger nedavno, da je, po njegovo seveda, za Slovenijo Evropa tam, kjer je bila prej Jugoslavija.

  • Beli Medo

   Izdala te je pamet zgleda!

  • Roman Eržen

   pojasni mi katero kriminalno dejanje ima janša če imaš dokaze takoj na sodišče ali policijo verjemi mi če so pravi ga bodo zaprli pred volitvami če jih nimaš zapri svojo go…….. ker si kakor baba soseda je rekla

 • VERRZIFIKATOR

  Še eden nepozaben.

  Toni Zadravski

  TOŽIBABA ANDREJČEK IN TRANZICIJA

  Iz otroštva se ga še spominjam,
  kodrolasec ravnega pogleda,
  skoraj sva tedaj bila soseda,
  drugim je potem sledil stopinjam.

  Ko še gulil šolske je klopi,
  kot Andrejčka vsi smo ga poznali,
  a smo upravičeno se bali,
  da zatoži nas kar tja v tri dni.

  Bil je ta Andrejček tožibaba,
  ob tožarjenju je fant odrasel,
  s tožbo vsako še za ped je zrasel.
  bolj lizunček kakor pa baraba.

  Znal okrog učiteljev frleti,
  prepoznaven bil je po frlenju
  in po tarnajočem govorjenju,
  zlepa nisi slišal ga zakleti.

  Pridkano, lepo se je obnašal,
  kot za tožibabo se spodobi,
  ta Andrejček v šolski se je dobi
  na pohvale mentorjev zanašal.

  Kam potem vodila ga je pot,
  kam mu prifrleti je uspelo,
  kakšno je nato opravljal delo,
  bogve, kje je hodil in pa kod?

  Da bi delal kakšno kariero,
  nisem slišal dolga desetletja,
  sad Andrejčkovega je početja
  najbrž spadal kar v nevidno sfero.

  Toda zdaj se zopet prikazuje,
  kakor nékdaj v vlogi tožibabe,
  pravi sicer, da lovi barabe,
  a težko indice dokazuje.

  Svojih rad ujel bi pet minut,
  to je jasno njega znancem starim,
  naj podrobnosti tu zanemarim,
  da Andrejček ne bi bil prehud.

  Raje naj povem vam, kar je vidno,
  da iz tedna v teden je drugačen,
  nič več hladen, vse bolj toplo-mlačen,
  giblje se gracilno in previdno.

  Kot da bi zabredel v damski svet,
  bujna mu narasla je frizura,
  dobro znana mu je pedikura,
  ves je od estetike prevzet.

  Glas se za oktavo je povišal,
  izstopile so oči sanjave,
  misel se vrti okrog postave,
  je že dosti komplimentov slišal.

  Bržkone ni zgolj zamenjal forme,
  ko Andrejček se je predrugačil,
  najbrž se je končno ojunačil,
  šel na pot tranzicijske reforme.

  Če zabubi se kot sviloprejka,
  kaj na koncu iz zapredka pride?
  Iz tranzicije čez čas izide
  končno tožibabnica Andrejka.

 • mona lisa

  Brez komentarja.

 • učko

  Sodstvo je v rokah kučanove rdečkarske fašistokracije in ne vem, kaj tukaj spet ni jasno?! Zlorabljajo sodstvo za svoje namene in interese, enkrat bolj, drugič manj, enkrat na tak, drugič na drugačen način. Jaz jih razumem, zakaj ne bi tega počeli, če pa lahko, pa še koristi jim. Samo v tako imenovani “opoziciji”, ki to sploh ni, pa so vsi nesposobni, leni in posrani, od strahu najbrž !

 • totex39

  Podkupljivost sodnikov in tožilcev je potrebno dobro plačati, da prava resnica ne pride na dan, ampak ravno nasprotno treba jo je krivično prikazati zato pa imamo na sodiščih take podkupljive samodržce. Sramota!

 • Ti, niti sramu ne poznajo.
  Pok. dr Drnovšek bi jih zdaj vprašal: ” Ste vi sploh ljudje “?

 • Stajerka

  kaj pa Ahmadovi zaščitniki v sodniških vrstah…….tisti iz upravnega sodišča……saj res, KAJ počne slavni brivec……brije golobrade in meša meglo, na naš račun seveda…….

 • Claudio Moro

  PREKLETI KOMUNISTI!!!!!! ZAVEDNI SLOVENCI VOLIMO SDS!!!!!

  • Jakob Kovač

   kjer so tudi zbrani komunisti levi desni bivši isti

 • RATATA

  Kasta sodniška,
  kot zdravniška,
  farmacevtska,
  novinarska …

  • samsara

   Sami NAŠI!

   • RATATA

    O bod tih Samsara, ne me še ti dražit, svojo oddajo imajo ti cigani zajebani na našem nacionalnem radiu jebemomatr zafukano,
    tako kot ciganska drhal tiste njihove “naše poti”
    Kdaj bo pa Slovenc imel svojo oddajo???
    Če jih bom pa vprašal, se bojo pa tisti komunaoćefuranti na rtvSlo razburjal, da je pa vse ostalo za Slovence! , ja zihr z arabsko musko in komunajzrskimi poročili!!! MRŠ!!!!!!!

 • Antonius

  Ponosen sem, da sem proti krivosodni golazni tri leta v vročini, mrazu in dežju vztrajal pred sodiščem in protestiral.
  Ni nas bilo veliko, ampak, vsi do zadnjega so imenitni Ljudje.
  Kot vsi moji sovztrajniki, bom tudi jaz na volitvah podprl SDS, da počisti in dezinficira slovensko krivosodje.

 • rubec

  Nič posebnega tale Vesna Bergant Rakočević. Normalen moški ima pri taki najbrž bolj mekanega tako da ženska verjetno igra bolj na ćustva.

  • Mojca pokraculja

   Kaj pa pravjo stara mati na njeno grimaso?Glej da bo lonec z zasko na varnem.

   • rubec

    Pri njej nikoli ne veš. Grimsa včasih kar obrajtajo.

    • Mojca pokraculja

     Ziher je ziher, glej da bojo z lesenim nožem zasko mazal.

  • samsara

   Na zaslepljenost, bi rekel jaz.

 • Mojca pokraculja

  A tale drobiž jim preprečuje resevanje zaostankov?

 • Johan

  Sama sodna golazen, čimprej za počistit za vekomaj.
  Sem bil tri mandate porotnik, večina spisov bi sodniki lahko takoj rešili, PA NE ŽELIJO, KER SE Z TEM DELAJO POMEMBNE. Vsak sodnik lahko z levo roko reši 250 spisov letno, samo oni tega ne želijo.

 • montyamp

  VERA MEJAK o Bavconovi bandi .
  Ferlinc je dokaz da komunisti ostanejo zvesti partijskemu terorizmu do konca .
  https://www.youtube.com/watch?v=61-cwFvJk5Y

 • montyamp

  GORJE NARODU , KO HLAPCI SODIJO POŠTENIM LJUDEM

  • Novakec1

   Oprosti popravku;….pokvarjenci………

 • Franjo Trojner

  So za sodne zaostanke krivi dodatni zaslužki sodnikov? MORDA RES!
  Bolj verjetno je, da sta za sodne zaostanke kriva g. Janez Janša in Franc Kangler, s katerima se naša sodišča, sodniki, sodnice in javni tožilci non stop tako vneto, zavzeto ukvarjajo, da jih gore drugih spisov ne zanimajo preveč. Ker pač vsaka svinjarija še ni kaznivo dejanje se naša pravna država vsakega tudi ne loti. Če prav razumem ta sistem, se naša pravna država zadev lotuje zelo selektivno, prvo sta vedno na vrsti za obdelavo g. Janez Janša in Franc Kangler, če sta kaj zagrešila sploh ni pomebno, naj dokažeta, da sta nedolžna, pol so na vrsti vsi tisti, ki oblasti ne ploskajo in že s temi je toliko dela, da pol za prave lopove ne ostane nič časa, svojih pa itak že v fonamentu ne obdelujejo, raje dokaze zakonito uničijo. Ni čudno, da nas je še Bog zapustil, če pa smo res v vsem tako zelo drugačni od naše dokaj normalne okolice.

  • črnaovca

   Veš kaj je smešno da so ob Janezu še drugi vidni člani in včasih nesramno glasni a se ne vlačijo po sodiščih torej le ne gre za neko posebnost temveč kaj drugega. Seveda je že dolgo znano da je kriminal belih ovratnikov težko dokazljiv vidi se na računih in ko človek ne zna pojasniti od kod mu denar.

 • črnaovca

  So to mesečni ali letni zneski? Novice in članki so diletantsko napisani z enim samim ciljem napihovanja in blatenja. Dajte potrudite se i pišite tako da bo razumljivo tudi tistim ki niso pametni in niso čalni SDS. Če so to mesečni zneski je vredno omemebe, če so letni je pa to drobiž v primerjavi s politiki ki ne vedo od kod jim deanr on kupujejo avtomobile z gotovino

  • Striker

   Slej ko prej so to zneski, ki jih dobijo za en dan predavanja na seminarjih. Zato je treba preveriti vse premoženje vseh sodnikov, pa magari če gre samo za gradbene parcele, ki so bile “čudežno” označene z napačno katastrsko številko, ob prepisu pa so se “ta prave” številke našle. Kaj je bilo potem zgrajeno in od kje denar “za male gradove”, če stalno jokajo, da še za preživeti nimajo, naj pa ustrezni organi poiščejo.

 • xtc

  Državni uslužbenci ne smejo imeti nikakršnih doo ali sp-so lahko le državni uslužbenci.

  • Ivan Friderik Novak

   Drži, ampak zakonodaja jim to dovoljuje.

 • milanček

  kaj je tale betetto sexi, za celo življenje se ti sex zagravža, če bi jo videl samo v spodnjem perilu kaj šele golo! Faco ima izdelano za glavno paznico v koncentacijskem taborišču! Ubogi dec, seveda če ga ima, skoraj zagotovo nima te sreče, da bi jo kdo povohal!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!