Socialne delavke iz Krškega z novim dopisom na naše uredništvo! Kdo jih je prestrašil?

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Socialne delavke iz Krškega so na uredništvo Demokracije in Nova24TV naslovile dopis, v katerem se distancirajo od moje objave prispevka “Socialne delavke na robu z močmi! Se po obubožani vojski in shiranem zdravstvu obeta zlom socialnega sistema?” z očitkom, da je z objavo njihovega pisma prišlo do zlorabe in da je bilo uporabljeno za medsebojna politična podtikanja, da gre za senzacionalizem in da moj zapis služi kot politično obračunavanje.

Cenjene kolegice!

Razumem vas, da ste se odkrite podpore v demokratičnih medijih prestrašile, kajti mi smo namreč edini, ki smo kritični do nesposobnosti tistih, ki vas trenutno plačujejo, in da se bojite posledic, ki lahko sledijo. Bralci si bodo s prebiranjem mojega prejšnjega članka in vašega dopisa pod njim sami ustvarili vtis, v kolikšni meri gre za politično agitacijo, koliko pa za pomoč pri opozarjanju na resen problem, ki se ne nazadnje dotika tudi ljudi, ki so vaši uporabniki, hkrati pa tudi naši bralci in gledalci, zato imajo pravico do obveščenosti in do “drugega mnenja”, ki ga iz osrednjih medijev ne bodo slišali, posebej še zato ne, ker socialne delavke, ki se s temi težavami dnevno srečujete, nimate dovoljenja za medijsko nastopanje, kot ste v svojih dopisih tudi same izpostavile.

Spregovorimo o dejstvih, na katere opozarjate v svojem dopisu
Iz časovne distance po izvedeni reorganizaciji CSD lahko govorimo o zavajanju nekdanje ministrice Anje Kopač Mrak o dobrobitih reorganizacije CSD. Bivša ministrica je v javnosti zatrjevala, da ima pri reorganizaciji centrov za socialno delo popolno podporo stroke. Da temu ni tako, ste s svojim pismom potrdile tudi socialne delavke iz Krškega, pritrdilo pa vam je tudi Društvo socialnih delavk in delavcev Slovenije, ki ga vodi moja nekdanja sodelavka Francka Premzl. Tudi rezultati interne ankete, ki jo je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pred pričetkom reorganizacije izvedlo med svojimi zaposlenimi socialnimi delavci, so zgovorni in ministrico postavljajo na laž, saj po njeni lastni anketi velika večina socialnih delavk in delavcev reorganizaciji zaradi slabih izkušenj iz preteklosti niti najmanj ni zaupala.

 

Izvirni greh težav v delovanju centrov za socialno delo
Potop centrov za socialno delo se je pričel, ko sta Svetlik in Kopačeva z uvedbo ZUPJS  krivično in po nepotrebnem ukinila državne pokojnine in uvedla kreditiranje revnih preko varstvenih dodatkov in denarnih pomoči, s čimer sta vsaj 40 tisoč ljudi spravila v pomanjkanje in revščino. S tem sta Ivan Svetlik in Anja Kopač Mrak povzročila kolaps centrov za socialno delo, v zgodovino pa sta se zapisala kot neusmiljena pospeševalca revščine med najbolj ogroženimi ljudmi, starejšimi in socialno šibkimi. To sem doživel kot svetovalec informator na lastni koži, za težave pa dobro veste tudi kolegice iz Krškega, tako da očitki, da gre v mojem zapisu za politično obračunavanje, ne zdržijo resne presoje.

Strokovna zgrešena reorganizacije CSD tik pred koncem mandata Anje Kopač Mrak
Zgovoren je podatek, da so samo trije odstotki socialnih delavk in delavcev popolnoma zaupali ministričini reformi centrov za socialno delo, kar 97 odstotkov socialnih delavk in delavcev pa ni verjelo ali ne povsem, da bo reorganizacija uspešno izvedena. Ministrica je po mnenju večine socialnih delavk in delavcev želela uvesti političen projekt, ki ni strokovno premišljen, je potekal brez resnih analiz na terenu, ni odpravljal kadrovske podhranjenosti in je stroki socialnega dela z vsiljevanjem informativnega izračuna naložil dodatna administrativna dela ter želel brez potrebe uvesti še  popoldanski delovni čas.

Ministrica je projekt reorganizacije CSD potiskala v čas pred koncem mandata, da ji ne bi bilo treba ponovno odgovarjati za posledice, ki običajno sledijo projektom, izvedenim v takšni naglici.

Reforma CSD za vsako ceno
Pravične socialne politike ne omogočajo birokratskih in političnih reform, kakršne je ponudila Anja Kopač Mrak. Reforme so potrebne, vendar morajo ljudem olajšati življenje, uradnikom in strokovnjakom poenostaviti delo, državi pa prihraniti denar, ki ga je potrebno porabiti za spodbujanje rojstev in nameniti družinam in ogroženim skupinam.

Centrom za socialno delo bi koristila reforma, ki bi bila usmerjena k ljudem, ki rabijo usluge socialne države, hkrati bi pa zmanjšala birokracijo in razbremenila socialne delavke in delavce. A ponuditi in izpeljati jo morajo strokovnjaki v sodelovanju s politiki z občutkom za malega slovenskega človeka, z zdravo družinsko politiko, ki ne bo kradla otrok in ropala upokojencev in bo imela vizijo dolgoročnega preživetja in napredovanja slovenskega življa.

Cenjene kolegice, namesto krepitve stroke in mirnega dela, odmaknjenega od oči javnosti, pošiljate okrog pisma, kako ne zdržite več. Vas razumem, zato vas podpiram pri zavzemanju za boljše delovne pogoje za stroko in vaše uporabnike, prav tako vas podpira vsakdo, ki vsaj malo pozna razmere, v katerih trenutno delate. Le problema ne smete ali nočete videti tam, kjer dejansko nastaja. Namreč, Šarčeva koalicija je reciklirana kopija Cerar-Židan-Erjavčeve koalicije. Tudi ta je polna notranjih razprtij in afer, se nenehno prepira med seboj in že zato ni sposobna izpeljati nobenega koristnega projekta v dobrobit Slovenije. Sploh pa ne projektov, kakršna je zavožena reorganizacija CSD.

Ko boste, drage socialne delavke iz Krškega, razumele, da ima politika dolžnost skrbeti tudi za ustrezne delovne pogoje, da boste lahko svoje delo opravljale strokovno in v korist ljudem, takrat boste hvaležne za pomoč medijev in strokovnjakov, ki vseskozi opozarjamo na stranpoti aktualne reorganizacije CSD in apeliramo na Šarčevo vlado, naj vam vendarle prisluhne in pomaga.

Franci Donko

 • pajot

  ne vem,zakaj se židan kar naprej drži za jajca? se boji,da mu jih bo kdo ukradel?

  • Common Sense

   Skriva, da jih nima.

  • Rožle

   Trenira za živi zid :)

  • SIMON ROZIC

   Ja seveda, zdaj pred Veliko nočjo, lahko pomotoma dobiš
   na “talar” Židanove klopotce…..

 • Tone

  Ali bi Nova lahko objavila članek, v katerem bi opisali postopek, s katerim vam uspe objaviti dokumente neostre in nečitljive. Občasno vam uspe objaviti tudi take fotografije.

  • Imperial Commando

   Maš pa ceuga hudiča od dioptrije. Objavljen dokument je čisto lepo berljiv, no, če ne tišiš glave v pesek :)

   • Tone

    Je pomagalo. Po moji pripombi so zadevo popravili. Lahko tudi kdo drug potrdi.
    Gotovo si tudi že sam opazil, da pogosto objavljajo povsem nečitljive faksimile, fesjbuk objave in podobno. Ker taka neostrina ne nastane avtomatično pri prenosu, predvidevam, da se s tem trudijo, zato sem postavil vprašanje. Seveda, ti ne bi pokaral Nove, tudi če bi ji s tem koristil ne.

    • Imperial Commando

     A ti res misliš, da če so kaj popravili, da so zaradi tebe?? :) Boli njih za tebe. JE pa že od objave isti dokument, tako da nevem kaj ti sploh nakladaš o nekem popravku.

   • Franc Šink

    Problem je ker ga ne razume.

 • Franjo Trojner

  Kakšna demokracija te je to, če se državljani bojijo odkrito govoriti??
  Za takšno skropucalo od države se mi leta 1991 nismo borili. Ma saj je vse isto, kot je bilo v gnili YU!

  • jugaXD

   ti franjo, leta 1980 so nas amerikanci sfukali, d smo se lotili kregat med sabo in nam sesuli ekonomijo

   • Franjo Trojner

    1. december 1918 je črn dan za ves SLOVENSKI ROD! Drugi za ves SLOVENSKI rod poguben datum je 29.11 1945.
    V obeh primerih smo SLOVENCI zamudili postaviti si lastno državo in se pustili zvleči na Balkan.

    • Tone

     Katerega od teh dveh datumov predlagaš za državni Praznik joka in stoka?

    • Novakec1

     Tretji osamosvojitev 1990

     • Franjo Trojner

      Zate Yugovič!

     • Novakec1

      Bimbo, yugoviči zavzemajo slolandijo, ne osvobajajo.

     • Franjo Trojner

      Zavzemaš ti morda tvojo Seko, bolj verjetno pa ti jo gačijo Mujo, Hrvoje in Šačiri.

    • jugaXD

     Mah, danes pa smo postali del Velike Nemčije, samo da takrat smo bili neodvisni in smo cenili svojo kulturo. Srbi, Hrvati, Makedonci, Bosanci, Črnogorci so naši bratje.

     • Franjo Trojner

      Da so to tvoji bratje verjamem, a SLOVENSKEGA RODA BRATJE NIKOLI!

 • macon

  Zakaj hudiča so levičarji ukinili državne pokojnine? Bile so nizke, kakih 200 EUR in kmečke ženske so izgubile še to miloščino. Levičarji se napihujejo, koliko jim je do slehernikov in revnih, s tem dejanjem pa so vzeli siromakom, ki nimajo nobenega javnega glasu in jih nihče ne zagovarja.

  • SIMON ROZIC

   Kaj se čudiš? Kaj si pričakoval, da bojo sebi kakšen cent sneli, ti fašisti
   levičarski!? Za svoje riti skrbijo že več kot 3/4 stoletja in še bojo, ker jim mi,
   osli pohlevni to dovolimo!

   • jugaXD

    če te kej potolaži mam na slušalkah “cela slovenija je žgala rok, bli so dobri cajti tito bil je bog”

    • SIMON ROZIC

     Tito se je Imel se je za boga; bil pa je le navaden sprevrženec!

     • Novakec1

      Kaj so pa ti ki sedaj vladajo, bogovi?

     • SIMON ROZIC

      Ne, niso bogovi, so navadni kreteni! Če mi ne
      verjameš, vprašaj sosedo, delavko!

     • jugaXD

      Tito ni niti blizu tega, da bi bil ideal, ampak bi lahko jaz in ti danes delala u gnoju za zahodne države, če nebi socializem nam dal industrije in nekega standarda

     • SIMON ROZIC

      Lolek! Komu pa služijo naši ljudje, da lahko preživijo?
      Pusti onega, da gnije na onem svetu, dovolj smo trpeli!

    • SIMON ROZIC

     …agropop” ali kakšna druga uglasbena bebarija !?

 • SIMON ROZIC

  Upam, da za čas vladavine “prava” v času Šarca, Mesca, Cerarja Bratovšče,
  Židana in Erjavca, nihče od mojih bližnjih ne bo spravil na svet kakšnega potomca,
  ki bi ga potem CSD-ji zaplenili, naša sodišča dosodila pedrom in ga šolala po
  komunističnem programu javne šole !!!!

 • totex39

  Tega si socialne delavke sploh ne zaslužijo, škoda, da ste sploh objavili to dobronamerno objavo boste še nazadnje odgovarjali s kakšno tožbo teh socialnih delavk. Naj se rešujejo same.

 • Morala

  Sedaj pa jokcajo, ker je nekdo objavil njihovo pismo…same niso imele poguma, da bi se javno uprle…, če jim je res tako hudo…

 • Franc Šink

  Levičarji v Sloveniji bodo kmalu začeli oznanjati, da je slovenska družba dovolj bogata ,da se lahko socialni transferji enostavno ukinejo.

  • jugaXD

   a k desničarji so znani po tem da pomagajo ljudem. cel parlament je zaneč po mojem mnenju

 • križar

  Jebali vas komunisti in levičarji,grem stavt,da vas je 90% kle gor prefarbanih,tko,kot vaš fürer!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!