fbpx

Sodišče dalo zaušnico tatovom otrok: “Primer koroških dečkov je v interesu javnosti”

Anja Kopač Mrak (Foto: STA)

Sodišče je s še eno klofuto odpravilo kršilce človekovih pravic vnukov in starih staršev: “Primer koroških dečkov je v interesu javnosti, mediji smejo in morajo poročati vseobsežno,” je odločilo v primeru tožbe odvetnice Simone Marko.

Okrajno sodišče v Ljubljani je zavrnilo poskus odvetnice CSD Velenje in Slovenj Gradec Simone Marko, da bi dosegla prepoved omenjanja koroških dečkov v medijih. Odgovorni za nezakonit odvzem koroških dečkov so želeli medijem prepovedati uporabo poimenovanj “koroški dečki”, “velenjski dečki” ter “dečka, ki sta bila marca lani odvzeta babici in odpeljana v rejniško družino”. S tem sta po menju odvetnice Simone Marko stigmatizirana, saj se ju povezuje z očetom.

Nezaslišano sprenevedanje Simone Marko v medijih
Izjava odvetnice CSD Velenje Simone Marko za RTV SLO: “Nedvomno je, da če se poroča o dečkih, o tem da bi izvajala ali da bi lahko izvajala stike z očetom, ki je storil kaznivo dejanje zoper življenje, zoper njuno mamo, sem prepričana, da se pojavi, na žalost, veliko staršev, ki bi svojim otrokom prepovedali ali celo onemogočili stik, druženje, kontakt s tema dečkoma.”

Odvetnico CSD Velenje Simono Marko naenkrat skrbi medijsko povezovanje koroških dečkov z očetom, ki je ubil njuno mamo, medtem ko ju CSD Velenje sili v fizične stike z očetom. Poročanje medijev o tem, da bi ali da bi lahko izvajala stike z očetom, ki je obsojen za kaznivo dejanje umora, bi po njeno lahko koroška dečka prikrajšalo za družbo vrstnikov. Kot odvetnica CSD Velenje Simona Marko zagotovo ve, da CSD Velenje vseskozi spodbuja za otroka neprimerne stike z očetovimi sorodniki, ki jih dečka po navedbah babice doslej sploh nista poznala, po drugi strani pa z birokratskimi in pravnimi ovira preprečujejo stike vnučkov z babico in dedkom, ki sta njuna edina in prava družina, vse sodbe instance pa so ugotovile obstoj družinskega življenja med njimi.

“Zastopniki” velenjskih dečkov iz CSD Velenje so nestrokovni in delujejo proti interesom otrok
Da gre pri tem za prvovrstno sprenevedanje, priča tudi izjava skrbnice koroških dečkov Alenke Gabrovec, ki je javno priznala, da CSD Velenje vseskozi omogoča stike koroških dečkov z njunim očetom v zaporu, čeprav je to v popolnem nasprotju s strokovnimi spoznanji in je po moje celo hišniku in čistilki na Fakulteti za socialno delo jasno, da v tako zgodaj po umoru njune mame stiki dečkov z očetom le še poglabljajo njuno travmo. V tej fazi bi bilo povsem dovolj, da bi dečkoma povedali, da ju pozdravlja njun ati, ki je v zaporu, ker jima je vzel mamico.

Poskusom utišanja zagovornikov koroških dečkov ni videti konca
Sodišče je ugotovilo, da je zahteva po cenzuri neutemeljena in je poročanje o koroških dečkih za javnost pomembna tema, o kateri so smeli, smejo in morajo poročati. Med slednje sodi tudi moje pisanje o koroških dečkih, posebej še zato, ker sem tudi strokovni zastopnik babice v njenem prizadevanju za končanje travme koroških dečkov in vrnitev vnučkov v ljubeč objem babice in dedka. Sodba Okrajnega sodišča v Ljubljani je posredno tudi odgovor Cerarjevi koaliciji in ministričini sekretarki Martini Vuk, ki so krajanom Pameč, odvetniku, Gibanju za otroke in družine ter meni kot vodji Odbora za varstvo pravic vnukov in starih staršev vseskozi prepovedovali opozarjati na nezakonito ugrabitev koroških dečkov, češ da se o primerih, o katerih še tečejo sodni postopki, sploh ne sme govoriti.

Simona Marko: “Namen prepovedi poročanja o koroških dečkih ni v tem, da se naj ne obvešča javnosti o neki zgodbi, ki bi lahko bila javno interesantna.« Po ovadbi za kaznivo dejanje razžalitve, ki sem jo od Simone Marko prejel pisec teh vrstic, še prej pa psihoanalitik Roman Vodeb, so »zagovorniki« koroških dečkov ovadili tudi oba odvetnika babice, neuradno zaradi »odtekanja podatkov v javnost”.

Vedno bolj je jasno, da Simona Marko CSD Velenje ne zastopa z močjo argumentov, ampak čedalje bolj z argumentom moči in prisile zoper resnične zagovornike koroških dečkov. Oblast in moč, ki so jo kršilci človekovih pravic koroškim dečkom dobili od ljudi, bo to isto ljudstvo kmalu zahtevalo nazaj in jo podelilo tistim, ki ne bodo zlorabljali svoje moči in vpliva za boj proti nemočnim otrokom in starim staršem.

Franci Donko