fbpx

Janša in Matoz oproščena. Sodnik pa – Zobec Hrastarjeva je stvari prirejala.

Nekdanja tožilka Branka Zobec Hrastar (Foto: STA)

Janez Janša je bil oproščen vseh očitanih kaznivih dejanj – domnevne krive ovadbe in žaljive obdolžitve na račun nekdanje višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar. Odvetnik Franci Matoz pa je pogojno obsojen žaljive obdolžitve. 

Branka Zobec Hrastar je obravnavo zapustila pred zaključkom, celo obravnavo je prekinjala sodnika in diktirala protokol, čeprav je bila priča. Sodnik Zvjezdan Radonjić je iz dokazov ugotovil, da je priredila točko v obtožnem predlogu za primer Patria, saj se le-ta ne sklada s kazensko ovadbo policije. Sodnik Radonjić je argumentiral, “da sicer ne ve, če je to storila naklepno ali je prišlo do napake, vendar je dejstvo, da je obtožni predlog prirejen”.

Hrastarjeva je celo obravnavo histerično odgovarjala, prekinjala sodnika in diktirala protokol
Bivša tožilka Branka Zobec Hrastar, ki je Janšo in Matoza ovadila zaradi žaljive obdolžitve in krive ovadbe, je danes v sodnem postopku nastopila kot priča. Že ko je prikorakala v sodno dvorano, se je vedla kot nekdo, ki je v sodnem postopku navajen imeti oblast.

Med zaslišanjem je konstantno prekinjala sodnika Radonjića, razlagala svoje stališče, kljub temu da ni imela besede, in nekajkrat popolnoma zardela, s krepko povišanim glasom rekla: “Jaz nisem nikoli ponaredila nobenih dokazov, niti jih nisem priredila.”

Zaradi njenega obnašanja ji je sodnik Radonjić izrekel več opominov, nato pa jo je opomnil, da ji bo, če bo s takim vedenjem nadaljevala, izrekel denarno kazen.

“Očitno je pravna kultura padla strahovito nizko,” je o vedenju Zobec Hrastarjeve na obravnavi rekel sodnik Radonjić.

Dokazi so pokazali, da je Hrastarjeva priredila del obtožnega predloga v zadevi Patria
Janša in Matoz sta v postopku izvajanja dokazov predstavila odstavek iz obtožnega predloga v zadevi Patria, kjer Hrastarjeva trdi, da je Marija Crnkovič, žena Ivana Crnkoviča, Wolfgangu Riedlu poslala elektronsko sporočilo. V tem elektronskem sporočilu naj bi trdila, da se bodo za posel dogovorili še s predsednikom vlade, kar je Janša takrat bil.

In to je bil v celi zadevi Patria eden izmed ključnih dokazov za Janševo vpletenost. Na današnji obravnavi je sodnik Radonjić razsodil, da je ta dokaz Hrastarjeva očitno priredila, saj v kazenski ovadbi piše, da je Crnkovičeva žena pripravila le osnutek elektronskega sporočila, ki pa ni bil nikoli poslan.

Kljub temu da je bila soočena z mnenjem odvetnika, Janše, sodnika Radonjića in sodne izvedenke lingvistke, je Hrastarjeva vztrajala, da stavek “Marija Crnkovič je elektronsko sporočilo, v katerem se Riedlu zahvaljuje za sprejet posel”, ne pomeni isto kot “Marija Crnkovič je Riedlu poslala elektronsko sporočilo”. O tem je naglas govorila toliko časa, da ji je moral sodnik odvzeti besedo.

Janša ima pravico meniti, da se mu je zgodila krivica, saj so bile sodbe v primeru Patria razveljavljene
Radonjič je v obrazložitvi sodbe povedal, da bi moral Janez Janša za dejanje žaljive obdolžitve stoodstotno vedeti, da Hrastarjeva spisa ni priredila naklepno, česar pa ni mogel vedeti. Prav tako ima pravico, da verjame, da je nedolžen, še sploh sedaj, ko je ustavno sodišče sodbe v zadevi Patria razveljavilo. Janša je bil zato oproščen očitanega mu kaznivega dejanja žaljive obdolžitve, očitano dejanje krive ovadbe pa je zaradi “spremenjene sodne prakse v zadnjih letih” izločila kar tožilka sama.

Franci Matoz je bil za krivo ovadbo prav tako spoznan za nedolžnega, pogojno pa je kriv za žaljivo obdolžitev in bo moral, če v naslednjem letu stori kakšno kaznivo dejanje, sodišču plačati 4.400 evrov kazni.

Kako sta si Matoz in Janša nakopala srd Zobec Hrastarjeve
Predsednik SDS Janez Janša in odvetnik Franci Matoz sta si ovadbo tožilke Branke Zobec Hrastar prislužila na novinarski konferenci 20. junija 2011, na kateri sta predstavila kazensko ovadbo ravno proti omenjeni tožilki. Očitek je letel na zlorabo uradnega položaja, ker naj bi bil ključni dokaz v obtožnem predlogu primera Patria izmišljen in ponarejen dokument.

Ovadbo Janše in Matoza je sodišče kasneje zavrglo, nato pa je Janša s tožbo nadaljeval kot subsidiarni tožilec in vložil obtožni predlog zaradi zlorabe uradnega položaja, a je sodišče predlog kasneje zavrglo kot neutemeljen.

Maščevanje Zobec Hrastarjeve
Tožilstvo je nato po uradni dolžnosti februarja 2012 vložilo neposredno obtožnico zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe in žaljive obdolžitve na račun nekdanje tožilke Zobec Hrastarjeve. Za kaznivo dejanje krive ovadbe je zagrožena kazen zapora do dveh let, za žaljivo obdolžitev pa denarna kazen ali zapor do šestih mesecev.

Resnično navedla neresnično dejstvo
Matoz je po zavrženju ovadbe na novinarski konferenci dejal, da je vse, kar je napisal v kazenski ovadbi proti Zobec Hrastarjevi “resnično in da je v obtožni predlog na strani 70 navedla neresnično dejstvo z namenom, da obremeni gospoda Janeza Janšo“.

Janša krivde na predobravnavnem naroku ni priznal
Janša se predobravnavnega naroka ni udeležil, vendar je sodišče ugotovilo, da se v spisu nahaja njegova vloga, iz katere je razvidno, da je z njim seznanjen. Prav tako ne priznava krivde za očitana dejanja. Sodni postopek bo vodil sodnik Zvjezdan Radonjić.

Skupna glavna obravnava
Ker je proti Matozu tekel ločen predobravnavni narok, je sodišče Janši naročilo, naj si najde drugega odvetnika, vendar je vztrajal, da ga bo zastopal prav Matoz. Glavna obravnava je za oba obtožena potekala skupaj.

M. P., A. R.