fbpx

Šola bo prihodnji teden potekala na daljavo, odlok o začasni omejitvi gibanja ostaja enak, se pa po novem odpira nekaj dejavnosti

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. (Foto: STA)

Na današnji seji vlade so sprejeli pomembne odloke, povezane s preprečevanjem širjenja novega koronavirusa, je na popoldanski novinarski konferenci pojasnil vladni govorec Jelko Kacin. “Želja vseh nas je, da čim prej zajezimo epidemijo in verjamem, da smo na dobri poti. To potrjujejo tudi številke, ki smo jih predstavili na prvi novinarski konference,” je še dodal.

Ministrica za izobraževanje dr. Simona Kustec je pojasnila, da bodo vzgojno izobraževalni procesi v prihodnjem tednu potekal na daljavo. Prav tako je v visokošolskih ustanovah, po njihovi samostojni odločitvi. Vrtci bodo opravljali le nujno varstvo za otroke staršev,  ki ne morejo zagotoviti varstva na drug način. Tudi šole za otroke s posebnimi potrebami ostajajo zaprte. Za pouk na daljavo je zavod za šolstvo pripravil posebno spletno povezavo, in sicer pod zavihkom “Podpora ZRSŠ za šolstvo za pouk na daljavo”, objavil pa je tudi vse že doslej pripravljene usmeritve in priporočila. Posebej za učence razrednega pouka in učence s posebnimi potrebami.

Po ustavnem načelu mora izobraževanje potekati za vse na enak način, je povedala in dodala, da je pomembno, da se korak za korakom vrača nazaj, v šolske klopi. Epidemiološka slika in skrb za zdravje sta glavna razloga za odločitev, da se šolarji prihodnji teden še ne bodo vrnili v šolske klopi, je Kustečeva odgovorila na vprašanje. Epidemiološka slika je bila v preteklosti že zelo zaskrbljujoča, saj je bilo okuženih v vrstah zaposlenih v zavodih marsikje toliko, da ni bilo več možno speljati procesa. Zdaj se to sicer izboljšuje, a ni mogoče napovedati kdaj se bodo šolarji vrnili v učilnice, je pojasnila.

Odlok o začasni omejitev gibanja ostaja enak
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je rekel, da mu je ob današnji predstavitvi sprememb kar malo nerodno, in sicer zato, ker več ne ve, če v Sloveniji še obstaja zdrava pamet. Odlok o začasni omejitev gibanja ostaja tak kot je bil do sedaj, ne smejte se ko bom povedal katere tri spremembe smo morali dodati v odlok, je Hojs zaprosil občinstvo. V odloku kjer piše kateri družinski člani lahko potujejo skupaj, sedaj piše samo otrok, ker je varuh človekovih pravic opozoril, da prejšnja dikcija ni bila primerna. Bolj jasno so zapisali tudi, kako je s prehodom občinske meje pri prihodu in odhodu na delo. Zdaj je še toliko bolj jasno, da se lahko na delo tako odide, kot tudi pride nazaj domov, je pojasnil minister. Pojasnil je tudi, da v kolikor  se cel mesec hodi v službo, ni treba vsak dan pisati nove izjave o tem, dovolj bo, da delodajalec napiše, da se hodi na delo cel mesec ali pa cel teden. “Očitno živimo v državi, kjer je treba zapisati vse. Odkar je zdravnica zadnjič vprašala ali gre lahko brez maske na Triglav, me nobeno vprašanje več ne čudi,” je priznal Hojs.

Srbija bo od nedelje na rdečem seznamu
Pri kontroli državnih meja se odlok tudi podaljšuje, bo pa od nedelje naprej tudi Srbija na rdečem seznamu, je tudi opozoril minister. Za prehod v Bosno in Hercegovino veljajo enake omejitve kot drugje, pokazati je treba upravičen razlog za prehajanje, tudi začasni prebivalci naše države, ki gredo tja k svojim sorodnikom. Skratka, za vse veljajo enaka pravila, kot za državljane Slovenije. Vsa potovanja so sicer še vedno odsvetovana. Poleg policije in zdravstvenega inšpektorata lahko kontrolo pri prehajanju meja izvajajo tudi občinski redarji.

Ajda Cuderman (Vir: Youtube)

Nekatere dejavnosti se odpirajo
Vlada dobro razume stisko podjetnikov in tudi v teh pogojih išče ravnotežje med priporočili in omogočanja delovanja gospodarstva. Z jutrišnjim dnem se tako dovoli nekatere dejavnosti, je povedala državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) Ajda Cuderman.

To so pedikura, odpirajo se specializirane otroške trgovine, nekatere prodajalne, predvsem s prodajo tehničnega blaga, saloni s prodajo motornih vozil, trgovine s pohištvom, fotografska dejavnost, fotokopirnice, zlatarstva in urarstva.

Pri vseh teh dejavnostih je možnost prenosa okužbe zelo majhna. Je pa na novo določeno, da je vseh zaprtih prostorih dovoljena ena stranka na 30 kvadratnih metrih ali ena stranka na prostor, če je prostor manjši od 30 kvadratnih metrov. V trgovskih centrih je treba urediti ločen vhod in izhod, razkuževanje rok in ustrezno prezračevanje prostora.

Sara Bertoncelj