fbpx

“Solidarnost” urednika Mladine: Podjetniki, na katerih parazitira država, naj plačujejo višje davke

Foto: STA

Odgovorni urednik Mladine Grega Repovž je v nedavnem uvodniku vzel v zobe lastnika in ustanovitelja Pipistrela Iva Boscarola. Spomnimo, podjetnike je vznemirila napoved 50-odstotne obdavčitve kapitalskega dobička. Boscarol ni edini, ki razmišlja o selitvi podjetja. Namen izplačila 32 milijonov kapitala je naznanil tudi Igor Akrapovič, ki pa ni edini.

Podjetniki se bojijo poslovanja v državi, v kateri se vsako leto spreminjajo pravila. Bojijo se za svojo prihodnost v državi, kjer jih lahko država v imenu “solidarnosti”, kakor bi rekel Repovž, vsako leto bolj odira. Ves njihov trud, leta, znoj in muke, vložene v uspeh, so vrženi v nič, država samo zahteva zase. Zato ni čudno, da ljudje bežijo ven.

To pa ne zanima “koordinatorja” Levice Luke Mesca, ki je namere podjetnikov za RTV Slovenija označil za “izsiljevanje in bolj izgovor. Sicer pa to ni nič drugega kot davčna utaja”. Še enkrat, to, da ne želiš plačevati drakonskih davkov, po katerih ti praktično nič ne ostane, medtem ko država pobere vse, je za večnega študenta ekonomije na ljubljanski univerzi davčna utaja.

Goli otok in Venezuela
Njegov strankarski tovariš Miha Kordiš ne zaostaja. Na Facebooku zahteva nacionalizacijo uspešnih podjetij, pri tem pa še podpihuje komentatorje, ki predlagajo, da bi drugače misleče pošiljali na Goli otok, in trdi, da že samo odziv podjetnikov, ki si drznejo spregovoriti proti njihovi bolni komunistični ideologiji, pomeni: “Kapitalistično izsiljevanje nacionalnih držav je šolski prikaz omejitev reformističnih politik.” Ne izostane niti slika pokojnega venezuelskega socialističnega diktatorja Huga Chaveza. To, da je Venezuela trenutno država, ki propada, to, da je celo sam venezuelski diktator Nicolas Maduro priznal, da je za venezuelsko katastrofo kriva socialistična partija, Kordiša ne gane. Navsezadnje, tako kot bodo komunistični apologeti to vedno rekli, “to ni bil pravi socializem”.

Prav res, kdo sploh potrebuje gospodarstvo, kdo sploh potrebuje podjetnike, kdo sploh potrebuje vse te nebodijihtreba, ki namesto, da bi parazitirali, kakor to počnejo parlamentarci Levice, dejansko nekaj ustvarjajo? Kaj sploh pričakovati od veleumov, ki imajo izvoz za Ahilovo tetivo slovenskega gospodarstva? Kaj sploh pričakovati od zblojencev, ki menijo, da je turizem sam po sebi škodljiv? Čudno, prečudno, ne motijo jih reke migrantov, ki samo odžirajo davkoplačevalski denar, težave pa imajo s turisti, ki s svojim denarjem polnijo davkoplačevalsko blagajno.

Prvo opozorilo Rosviti Pesek
Urednika Mladine Repovža moti, da si mediji v svojih studiih upajo gostiti podjetnike, ki se ne strinjajo z njegovo ideologijo. Zaenkrat ni pričakovati, da bo voditeljico Odmevov Rosvito Pesek doletel pogrom, kakršen je doletel dr. Jožeta Možino, ko je v oddaji Intervju z dr. Jožetom Dežmanom spregovoril tudi o povojnih pobojih.

“Koordinator” Levice Luka Mesec

Vseeno, Peskova je prejela opozorilo politkomisarja Repovža. Ni lepo, da pusti podjetnikom, da povedo svoje. Ti namreč po Repovževih trditvah “delajo škodo, resno škodo, histerizirajo javnost in tudi ekonomijo, torej gospodarstvo. Namerno in zavestno širijo laži in delajo škodo”. Edina škoda, ki jo podjetniki povzročajo z gostovanjem v oddajah, kjer lahko povejo, kaj si mislijo o napovedanih dvigih davkov, je škoda cirkusu, ki se imenuje vlada Marjana Šarca.

Repovževa sprevržena slika solidarnosti
“Zavestno širijo laži” – o kakšnih lažeh govori Repovž? Nihče ne ve, samo on sam. Očitno je, da je Repovž napadel Boscarola iz istega razloga kot je Tit Turnšek napadel Možino in Dežmana. Njegova ideologija se podira pred njim. Vse, v kar je verjel, se sesipa v prah. Dokler je bila Levica samo opozicija, je lahko prosto govoril o dvigih davkov in kako bo to bolje za vse. Zdaj, ko je javnost soočena s to noro politiko, pa je uvidel, da se svet ne strinja z njegovimi pogledi. Uvidel je, da se svet moti in je zato potrebna “solidarnost”.

Repovž namreč ne dojame, da je solidarnost lahko solidarnost samo, če je prostovoljna. Plačevanje davkov ni prostovoljno, prisilno je. Mar bi vsaj enkrat lahko Repovž in ostali Mladinini politkomisarji namesto predlogov o zvišanju davkov bogatim predlagali znižanje davkov preostalim? Saj veste, iz solidarnosti.

Ivan Šokić