fbpx

Šolska ministrica: Jeseni predvidoma vsi učenci in dijaki v šolske klopi – razen, če se bo epidemiološka slika v prihodnjih 14 dneh bistveno poslabšala

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. (Foto: STA)

V tem trenutku se zdi, da se bodo z začetkom septembra v šolo lahko vrnili vsi učenci in dijaki, vendar pa bo ob tem potrebno upoštevati priporočila za preprečevanje okužb s koronavirusom. To je na novinarski konferenci za javnost sporočila šolska ministrica Simona Kustec. “Če pa se bo epidemiološka slika v prihodnjih 14 dneh bistveno poslabšala, bomo morali to spoštovati,” pa je ob tem še pojasnila. 

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je razkrila, da bi se v jeseni vsi učenci in dijaki predvidoma lahko vrnili v šolske klopi, več pa bo o tem znano po seji vlade, ki bo potekala v četrtek. Na njej bo minister za zdravje Tomaž Gantar podal celotno epidemiološko oceno, na njeni osnovi pa bodo sprejeli odločitve, ki bodo najboljše: “Sama bom podprla vse odločitve, ki bodo zagotavljale aktivacijo varnega vračanja v šole za vse učence in dijake,” je ob tem še zagotovila. Prvi šolski dan naj bi po njenem pričakovanju izgledal povsem normalno, le da bo veljala dodatna previdnost, ob čemer se poudarja, da se gre v šolo, le če si zdrav, in da se spoštuje ustrezna priporočila, poroča sta.

Obenem je poudarila, da je pričetek pouka v novem šolskem letu odvisen od nas vseh: “Naloga vseh nas je, da v danih razmerah poiščemo in zagotovimo najbolj optimalne pogoje za izvedbo varnega in zdravega pouka. Zavedamo pa se, da lahko to naredimo samo skupaj – ne samo ministrstvo, ne samo zavod za šolstvo, ne samo Nacionalni inštitut za javno zdravje, ne samo šole, ampak vsi, tudi starši in otroci,” je pojasnila ter pozvala, da naj v šole hodijo le tisti učenci in učitelji, ki so zdravi. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je na današnji dan vse ravnatelje na novinarski konferenci seznanilo s posebno publikacijo, ki vsebuje štiri vrste modelov izvajanja pouka v prihajajočem šolskem letu. V publikaciji lahko najdemo navodila kaj je potrebno upoštevati, ko se izvaja posamezen model.

Foto: STA

Ob vrnitvi vseh dijakov in učencev v šole ob hkratnem upoštevanju potrebnih priporočil za preprečitev novih okužb s koronavirusom pa naj bi se ravnali v skladu z modelom B, v skladu s katerim je predvidena takšna omejitev, da je “zaradi prostorskih in kadrovskih omejitev še vedno mogoče izvajati vzgojno-izobraževalni proces.” Ministrica ocenjuje, da so tovrstne omejitve življenjske, izvedljive, pa tudi v skladu z vsemi deležniki v šolstvu. Dotaknila pa se je tudi izjem: “Če pa se bo kje izkazalo, da katera šola priporočil ne more izvajati, bomo to tako kot vedno reševali individualno.” Tudi v skladu z oceno direktorja Zavoda RS za šolstvo Vinka Logaja, da so navodila, v skladu s katerimi naj bi potekal pouk v skladu z izvedbo po posameznem modelu, tudi izvedljiva. Drži pa, da nekatera navodila, ki se nanašajo na “združevanje delov različnih oddelkov v skupino” zahteva mnogo več dogovarjanja na ravni posamezne šole, pa tudi vzpostavitev nekaterih s tem povezanih protokolov.

Foto: STA

B model v skladu s katerim naj bi jeseni potekal pouk sicer predvideva dosledno spoštovanje priporočil, ki se nanašajo na varnost in to po protokolu, ki ga mora pripraviti šola. Vanj je vključeno zagotavljanje fizične razdalje med učenci, ki pripadajo različnim oddelkom, redno umivanje rok, pa tudi prezračevanje prostorov. Kot prostor za malico se predvideva učilnice, za kosilo pa naj bi bil določen urnik oziroma število učencev, ki se lahko hkrati nahajajo v jedilnici. Poleg tega je po tem modelu priporočena razdelitev oddelkov v manjše skupine ter dopušča možnost, da se učenci združujejo v skupine iz različnih oddelkov, kar se nanaša na primer na izvajanje izbirnih predmetov. Po že navedenem modelu pa je glede mask določeno, da njihovo nošenje v učilnicah ni potrebno, kjer se nahajajo učenci, ki pripadajo enemu razredu, vendar pa jih morajo učitelji in ostali strokovni delavci, v učilnicah nositi, in sicer tedaj, ko zagotavljanje ustrezne razdalje med njimi in učenci ni mogoče. Obenem je še predviden potek na daljavo vseh govorilnih ur in roditeljskih sestankov, v šoli naj bi potekali le izjemoma.

Domen Mezeg