fbpx

Sonček odpira vrata na svetovni dan cerebralne paralize

Zelena pentlja, simbol cerebralne paralize

Danes je svetovni dan cerebralne paralize. Obeležujemo ga prvo sredo v oktobru, na ta dan potekajo prireditve za ozaveščanje o težavah, ki jih prestajajo oboleli. V ta namen centri Sonček odpirajo svoja vrata obiskovalcem. Širšemu občinstvu nameravajo predstaviti svoje programe, izdelke in dejavnosti. Na njihovi spletni strani lahko preverite, kje jih lahko obiščete.

Zaradi Cerebralne paralize na svetu trpi približno 17 milijonov ljudi. Soočajo se z različnimi težavami, odvisno od stopnje prizadetosti. Za cerebralno oziroma možgansko paralizo so značilne motnje v gibanju in drži telesa, osnovnim simptomom pa se lahko pridružujejo tudi motnje govora, učne težave ter zaostajanje v duševnem razvoju. Nekateri težave komaj opazijo, drugi so popolni invalidi.

Do okvare pride med, pred ali kmalu po rojstvu, dejavniki tveganja za razvoj vključujejo infekcijo v času nosečnosti, možganske krvavitve nedonošenčka, genetske motnje, nezgode, zastrupitve itd. Okvara je povezana tudi z nekaterimi drugimi težavami, kot je slab vid in sluh, epilepsija in otežen govor.

Čeprav za cerebralno paralizo ni zdravila, se s to zahrbtno okvaro marsikdo nauči živeti. Ne le živeti, Bonner Paddock, športnik, ki mu cerebralne paralize niso diagnosticirali do enajstega leta, je brez asistence osvojil Kilimandžaro. Josh Blue, ameriški komik, se s svojimi težavami sooča s pomočjo šal.

Kako prizadetim pomagamo doma?
Kako se s to težavo soočamo v Sloveniji,  lahko preverite danes v Sončkovih centrih. Predstavniki organizacije bodo med drugim odgovorili tudi kako se pri nas soočamo s socialno vključenostjo prizadetih.

Ž. K.