Sophie in ‘t Veld v primeru poskusa utišanja Požarja in groženj novinarjem na RTV nič več ne skrbi svoboda medijev v Sloveniji

Foto: Twitter

Evropska poslanka Romana Tomc je Skupini za spremljanje demokracije, pravne države in temeljnih pravic LIBE – osemčlanska delegacija z vodjo Sophie in ‘t Veld na čelu je bila lansko leto v Sloveniji – v katerem je opozorila na nedopusten poskus utišanja novinarja Bojana Požarja. V pismu je Tomčeva skupino DRFMG pozvala, da zaščiti preiskovalnega novinarja pred političnim pregonom in obsodi dejanja Sodišča. Prav tako naj skupina ostro obsodi grožnje neodvisnim novinarjem zaposlenim na javni RTV. “Ni odziva. Tišina, kot pri Branku Masleši,  Dragu Šketi in Zvjezdanu Radonjiću. Nič več jih ne skrbi svoboda medijev in pravna država v Sloveniji. Napad na vlado, ki so ga pletli skupaj z lektorji, se dokončno sesuva v prah,” je sporočila evropska poslanka.

Evropska poslanka Romana Tomc je članom Skupine za spremljanje demokracije, pravne države in temeljnih pravic LIBE (DRFMG), ki je lani v Sloveniji ugotavljala stanje pravne države in medijev v Sloveniji, poslala pismo, v katerem je opozorila na nedopusten poskus utišanja slovenskega raziskovalnega novinarja in lastnika spletnega portala Požareport, Bojana Požarja. Spomnimo, novinar je minuli petek prejel sklep o priporu, ki mu ga je odredilo ljubljansko višje sodišče – ker se ni udeležil obravnave pred višjim sodiščem, ki sploh ni bila obvezna. Šlo je namreč za postopek, v katerem je bil na prvi stopnji tudi oproščen.

Tomčeva je izpostavila, da je Požar eden izmed najbolj branih, hkrati pa tudi eden izmed največkrat toženih novinarjev v Sloveniji. Poleg nekaj izjemno obremenjujočih prispevkov o slovenskem sodstvu,  je objavil nekaj preverjenih informacij, ki močno bremenijo predsednika ene od političnih strank. “Požar večkrat kritično piše o nepoštenih sodnikih in sodiščih, med katerimi je tudi sodnik senata višjega sodišča, ki je odredil pripor. Zato je nemogoče izključiti verjetnost, da gre pri tem ukrepu za maščevanje novinarju,” je poudarila Tomčeva in s tem seveda ciljala na vrhovnega sodnika Branka Maslešo, o katerem je veliko pisal tudi naš medij – še danes namreč ni jasno, če morda že vsa leta ne deluje z neveljavnim pravosodnim izpitom.

Sophie in ‘t Veld sem obvestila o poskusu utišanja Bojana Požarja. Ni odziva. Tišina, kot pri Branku Masleši, Dragu Šketi in Zvjezdanu Radonjiću. Nič več jih ne skrbi svoboda medijev in pravna država v Sloveniji. Napad na vlado, ki so ga pletli skupaj z lektorji, se dokončno sesuva v prah,” je na Twitterju zapisala evropska poslanka in med drugim spomnila tudi na nekdanjega sodnika Radonjića, ki ga je pravosodje – s pomočjo Marjana Pogačnika – izločilo iz sistema,  ker je bil s svojim opozarjanjem na nepravilnosti preveč moteč. V zadnjem času so se iz podobnih razlogov spravili tudi na vrhovnega sodnika Jana Zobca, podpredsednika vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević in predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič sta na komisijo za etiko in integriteto pri sodnem svetu zaradi intervjuja za Siol.net podala pobudo za sprejem načelnega mnenja o ravnanju Zobca. Glede diplome vrhovnega sodnika Masleše je še do danes marsikaj nedorečenega, večinskih medijev pa ta tema tako ali tako nikoli ni zanimala – podobno, kot jih pretirano ne zanima niti Požar, pa čeprav gre konec koncev za novinarskega kolega. Tako kot v slovenskem pravosodju, je tudi v medijih nastavljen kader, ki je v prepogostih primerih ne le neučinkovit, pač pa tudi pristranski. V primeru Požarja molči celo Društvo novinarjev Slovenije, ki naj bi se zavzemalo za novinarje – a več kot očitno le za svoje – nikakor torej ne moremo trditi, da so v Sloveniji enaki “vaflji” za vse, kot bi se izrazila podpredsednica stranke SD Andreja Katič.

Sara Bertoncelj