fbpx

Specialni pedagog Marko Juhant: “Če je šola odprta, gre otrok v šolo, če ne, ima pouk od doma. Nič ni treba komplicirati”

Slika je simbolična (Foto: STA)

Premier Janez Janša je poudaril, da Vlada vsak teden odloča o morebitnem sproščanju oz. tehta ukrepe tudi zaradi odločitve ustavnega sodišča. “Slovenija poleg nekaj drugih držav sicer nima ravno veliko manevrskega prostora za eksperimentiranje. Zato bodo tudi v prihodnje šole po potrebi en teden odprte in zaprte glede na epidemiološki položaj,” je pojasnil in požel burne odzive nekaterih medijev, ki so poročali da številni učenci in starši izgubljajo živce in so na robu obupa. Specialni pedagog Marko Juhant meni, da ni potrebe po kompliciranju, enostavno se je treba prilagoditi: “Če je šola odprta, gre otrok v šolo, če ne, ima pouk od doma.”

Vlada je v petek 29. januarja na dopisni seji spremenila odlok po katerem, bo v rdečih regijah možen pouk prvega triletja tudi v ponedeljek. Spremembe torej določajo, da se lahko šolarji prvega triletja v rdečih regijah v ponedeljek vrnejo k pouku, prav tako pa v ponedeljek lahko začnejo izvajati nujno varstvo za otroke in šolanje na daljavo učencev prvega triletja v črnih regijah. Učitelje bodo testirali na okužbo z novim koronavirusom pred poukom. Več kot 80 odstotkov šol je namreč sporočilo, da so to sposobne izvesti. Tam kjer izvedba v živo ni možna, pa bo potekal pouk na daljavo.

Premier Janez Janša je pozval vse izvajalce testiranja, naj se skupaj z ravnatelji in lokalnimi skupnostmi dogovorijo za najprimernejši način in časovnico testiranja, ki bo v ponedeljek omogočala izvedbo pouka v živo. Janša pa je tudi opozoril, da je po novem v črnih regijah omogočeno nujno varstvo za otroke in učence prvega triletja, v primerih če sta oba starša ali starš samohranilec zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, torej delata v vzgoji in izobraževanju, policiji in vojski ter ne morejo drugače zagotoviti varstva otrok. Sicer pa je Janša glede dileme, zakaj vlada v regijah z boljšo epidemiološko sliko, kot je trenutno recimo na Koroškem, ne sprošča ukrepov pojasnil, da je načrt sproščanja splošno znan in da je bil tudi že večkrat predstavljen. Najprej se morajo doseči merila na državni ravni, nato lahko sproščajo ukrepe po posameznih regijah z ugodnim epidemiološkim stanjem. Kriteriji za sproščanje so jasni, prav tako dnevno objavljajo infografike o epidemiološkem stanju v regijah. Premier je tudi poudaril, da Vlada vsak teden odloča o morebitnem sproščanju oz. tehta ukrepe tudi zaradi odločitve ustavnega sodišča. “Slovenija poleg nekaj drugih držav sicer nima ravno veliko manevrskega prostora za eksperimentiranje. Zato bodo tudi v prihodnje šole po potrebi en teden odprte in zaprte glede na epidemiološki položaj,” je dejal.

Številni učenci in starši izgubljajo živce, poročajo nekateri mediji
Portal 24ur.com je včeraj poročal, da številni učenci in starši izgubljajo živce. Menda predvsem v regijah, ki so ponovno postale črne in se šole po nekaj dneh ponovno zapirajo. “Celo tako obupani so, da so v Zagorju ob Savi želeli s krogom okoli šole vlado na to, da imajo dovolj, tiho opozoriti, a so si premislili,” so dramatično zapisali na portalu in dodali, da so mnogi starši že na robu, da ne zmorejo več. Prevladujoče mnenje naj bi namreč bilo, da so vir okužb zgolj ali pa vsaj večinoma DSO-ji, ki so tudi krivec za poslabšanje epidemiološke slike v posamezni regiji. Šole pa naj ne bi bile vri okužb, zato bi se morale odpreti za vse. Predstavnica staršev je v 24UR zvečer povedala, da so bili otroci nad ponovnim zaprtjem tako razočarani, da jih je velika večina jokala. Tudi predsednik SVIZ-a Branimir Štrukelj meni, da se v statistiki ne bi smelo upoštevati okužb v DSO-jih. Politolog dr. Miro Haček je na Twitterju komentiral, da poročanje 24UR daje vtis, da so okužbe prisotne zgolj v domovih starejših občanov, medtem ko covid-19 Sledilnik v zadnjih dneh kaže manj kot deset odstotokov vseh potrjenih okužb v domovih.

Preživijo tista bitja, ki so se pripravljena najbolj prilagoditi
Specialni pedagog Marko Juhant, ki smo ga tudi v našem mediju že večkrat gostili, pa je prepričan, da stanje ni tako kritično. Za Slovenske novice je povedal, da otroci ne rabijo posebnih psiholoških pristopov zaradi nastale situacije, odpiranja in zapiranja šol, ampak se morajo starši enostavno prilagoditi. “Če je šola odprta, gre otrok v šolo, če ne, ima pouk od doma. Nič ni treba komplicirati,” je poudaril. Pojasnil je tudi, da se v zadnjem času pojavlja kup mnenj, češ da bodo otroci travmatizirani. Vendar pa so otroci zelo prilagodljivi in po njegovem mnenju res ni treba zganjati nobenega cirkusa. Specialni pedagog je povedal, da je tudi mnogo otrok, ki za šolo raje delajo od doma, največkrat pa komplicirajo prav starši in ne otroci. Poleg tega opaža, da se tudi učitelji uspešno spopadajo z izzivom, čeprav tudi za njih situacija ni lahka. “Kar se šolarjev in šole tiče me ne skrbi, starši znamo zakomplicirati stvar,” je dejal Juhant in pojasnil, da bi starši pač radi imeli utečeno življenje in jih sedanja situacija zato jezi. A če pogledamo zgodovino, je jasno, da so preživela tista bitja, ki so se bila pripravljena najbolj prilagoditi. “To je recept za preživetje, pa tudi za kakovostno življenje,” je Juhant povedal za Slovenske novice.

Sara Bertoncelj