fbpx

Spolne zlorabe otrok ne smejo ostati tabu

Foto: iStock

Danes so se v DZ v okviru konference “Spolne zlorabe otrok ne smejo ostati tabu” spraševali, ali je zakonodaja na področju spolnih zlorab otrok ustrezno urejena. Organizatorji želijo s konferenco ozavestiti širšo javnost o problematiki spolnih zlorab otrok in njihovih posledicah. Brglez je ob tej priložnosti opozoril, da se ne smemo bati odpiranja teh tem, četudi so težke in boleče.

Glavni namen konference, ki so jo organizirali DZ, Ministrstvo za zunanje zadeve, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Združenje proti spolnemu zlorabljanju, je prekiniti molk o dejanjih zoper spolno nedotakljivost otrok in ozavestiti širšo javnost o problematiki spolnih zlorab otrok in njihovih posledicah tako za otroka, njegovo družino kot širšo okolico. Prav tako želijo spodbuditi odločevalce in izvajalce v pristojnih vladnih institucijah in drugih državnih organih k sprejetju zavez za bolj učinkovito preprečevanje spolnih zlorab otrok in ukrepanje, ko se le-te zgodijo.

Doseči moramo, da se otroci zlorabe ne bodo sramovali, ampak bodo o tem spregovorili (foto: iStock).

Doseči moramo, da se otroci zlorabe ne bodo sramovali, ampak bodo o tem spregovorili (foto: iStock).

Brglez: To mora postati tema, o kateri ne bomo govorili samo za štirimi stenami
Predsednik državnega zbora Milan Brglez je med drugim dejal, da “pogovor o spolnih zlorabah ne sme ostati le del parlamentarne stavbe, ampak se mora razširiti tudi v javnem diskurzu. Postati mora tema, o kateri ne bomo govorili za štirimi stenami, ampak javno.” Poudaril je tudi, da bomo le tako lahko naše otroke zaščitili in v njih vzgojili prepričanje, da se položaja žrtve ne smejo sramovati ter da morajo o tem s svojimi zaupniki tudi spregovoriti. “Hkrati bomo s tem storilce opozorili, da vemo, da obstajajo, da poznamo njihove namene ter da njihova zavržna dejanja nikoli več ne bodo ostala skrita in prikrita,” je še dodal.

Je slovenska zakonodaja na tem področju ustrezno urejena?
V razpravi je bilo govora o načinih preprečevanja spolnih zlorab otrok, o (ne)ustreznosti zakonodaje, podzakonskih aktov, kaznovalne politike in postopkov pregona storilcev. Po drugi strani so udeleženci izpostavili dobre prakse pri preprečevanju spolnih zlorab in pregonu storilcev ter o vplivu sodnih praks na preprečevanje spolnih zlorab otrok.

Tudi Cavazza povedal svojo zgodbo
Z osebno izpovedjo in pogumom je udeležence prevzel tudi slovenski igralec Boris Cavazza, ki z avtobiografskim romanom in osebnim zgledom spodbuja slovensko javnost k ukrepanju zoper spolno nasilje nad otroki in nad drugimi žrtvami.

N. K.