fbpx

Sporočilo vladi je jasno: Najdite skrito udbovsko orožje

Foto: STA

SDS je v proceduro državnega zbora vložila predlog priporočila vladi Republike Slovenije v zvezi z nezakonitim posedovanjem ubojnih sredstev v posesti nekdanjih pripadnikov službe državne varnosti ali UDBE.

Gre za več tisoč kosov orožja, kemičnih sredstev in sredstev za tiho likvidacijo. V SDS poudarjajo, da so tako teroristični napadi, kot strelski obračuni,  izvršeni z nelegalnim orožjem.

Ker je bilo v preteklih mesecih iz institucij, tudi iz Evropske komisije ali organov pregona, večkrat zaslediti, da je potrebno urediti zakonodajo, ki dovoljuje posest orožja, poslanec SDS Žan Mahnič poudarja: ‘Tukaj streljamo v prazno, kajti države se očitno mislijo lotevati zakonodaje tistih, ki orožje posedujejo legalno, ne pa tistih, ki orožje posedujejo na ilegalen način.”

V depojih in stanovanjih je skritih več tisoč kosov orožja Foto: STA

V depojih in stanovanjih je skritih več tisoč kosov orožja
Foto: STA

Krogle so bile v Izoli izstreljene iz Udbovskega revolverja
Zakonodaja, ki ureja posest orožja je v Sloveniji dokaj stroga in urejena, ko pa preidemo na temo ilegalnega orožja, vidimo, da se na tem področju nič ne dogaja. Primer dvojnega umora v Izolski bolnišnici to dodatno dokazuje.

Žan Mahnič: ”Morilec je vse to naredil s pištolo Crvena zastava, ki pa je imela izbrisano CIP kodo. Vsak, ki poseduje orožje, mora z orožjem na upravno enoto, kjer to kodo odčitajo. Tisti, ki orožje posedujejo nelegalno, pa teh označb nimajo.”
Komisija DZ za nadzor obvescevalnih in varnostnih sluzb Foto: STA

Komisija DZ za nadzor obvescevalnih in varnostnih sluzb Foto: STA

Vsa dokumentacija o orožju je uničena
Zelo preče je tudi vprašanje, kako je mogoče, da je storilec imel pri sebi orožje, ko pa je bil že dvakrat v zaporu, obakrat zaradi oboroženega ropa poštne poslovalnice. Odgovor na to je dala Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki je ugotovila, da je dokumentacija o orožju uničena.

Žan Mahnič: “Kot vemo je bivša služba državne varnosti v preteklosti kupovala orožje za likvidacije in ta sredstva ob osamosvojitvi niso bila vrnjena. Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je zato na SOVO in policijo naslovila prošnjo po predaji dokumentacije, tako prva kot druga sta odgovorili, da dokazi o predaji ubojnih sredstev ne obstajajo.

Zakaj orožje ni bilo predano
Mahnič pravi, da to pravzaprav ni čudno, saj je na Sovi še vedno zaposlenih 24 odstotkov nekdanjih pripadnikov službe državne varnosti ali UDBE, “ko pogledate priimke vodstva policije in jih primerjate s kakšnim seznamom priimkov je tudi marsikaj jasno.”

Če na kratko povzamemo priporočila, SDS predlaga Državnemu zboru in priporoča vladi naj sprejme ukrepe za odkritje ubojnih sredstev, za preprečitev nevarnosti in za razrešitev oseb, ki bi morale ukrepati pa niso.

Aleksandra Jug