fbpx

Spremembe tik pred katastrofo v zdravstvu: Kdaj se bodo otroci šolali na daljavo in novi pogoji za vstop v državo

državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec.

“Glede ukrepa obveznega samotestiranja za vse učence osnovne šole in ukrepa samotestiranja za učence s posebnimi potrebami smo na ministrstvu prejeli številne pobude. Vlada je glede na izjemno zahtevno epidemiološko situacijo sklenila, da se bo samotestiranje od ponedeljka, 15. novembra, izvajalo obvezno za vse učence v prostorih šol, pod nadzorom strokovnih delavcev, trikrat tedensko. Vlada pa se na predlog ministrstva strinja, da se odlok spremeni glede načina samotestiranja učencev in dijakov s posebnimi potrebami. Ti bodo samotestiranje lahko izvajali v domačem okolju, če samotestiranje v šoli iz objektivnih razlogov ni mogoče,” je na današnji novinarski konferenci pojasnil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec. 

Za vse druge učence in dijake pa sta na voljo dve možnosti. Prva je samotestiranje v šoli in uporaba ustreznih mask. Druga je izobraževanje na daljavo. To bo veljalo za vse tiste učence in dijake, ki ukrepov ne bodo upoštevali. “Ponovno opozarjamo. Pogoj PCT morajo izpolnjevati vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju. Zato vas vse: zaposlene v vzgoji in izobraževanju, starše, otroke, mladostnike in študente naprošamo, da odlok spoštujemo in ga dosledno izvajamo,” je še dejal. To je edini način, da izobraževanje ohranimo v šolah, hkrati pa vsi skupaj prispevamo k zamejevanju širjenja covida.

Spremembe pri prehodu meje
Govorka vlade za covid-19 Maja Bratuša pa je dejala, da je vlada na današnji seji sprejela spremembe odloka, ki določa pogoje vstopa v državo, in sicer sta bili sprejeti dve ključni spremembi. Starost otroka, ki lahko vstopi v Slovenijo brez pogoja PCT v spremstvu ožjega družinskega člana se s 15 let znižuje na 12 let in hitri test za samotestiranje ne bo več veljal kot dokazilo za vstop v Slovenijo. Spremembe bodo v veljavo stopile v ponedeljek, 15. novembra. Vlada je obravnavala tudi nekatere spremembe odloka, ki govori o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb s covidom-19. Sprememb odloka vlada sicer še ni sprejela, so se pa ministri dogovorili o nekaterih spremembah, ki bodo potrjene na dopisni seji.

Zdravstveni sistem bo kmalu na kritični točki
Dr. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje, pa je opozorila, da je epidemiološka situacija in situacija v bolnišnicah zelo resna. “Število bolniških postelj je na kritičnih mejah in z vsakodnevnimi napori skušamo zagotoviti bolniške postelje za vse bolnike. V populaciji je število okužb še vedno visoko, manjši pritisk na bolnišnice pa lahko pričakujemo šele po 7 dneh, ko se bo začelo stanje v populaciji umirjati. Pritisk na intenzivne enote pa se bo začel zmanjševati še 10 dni kasneje.” je dejala in poudarila, da ko bolnik pride v intenzivno enoto, praviloma v njej ostane vsaj 10 dni. Postelje v intenzivnih enotah so omejene. Lahko jih povečujemo samo do določenega števila. “Zdravstveni sistem bo kmalu na kritični točki, in če se breme bolezni ne bo kmalu zmanjšalo, se lahko zgodi tudi katastrofa v zdravstvu, česar pa si nihče ne želi. Nihče v zdravstvu si ne želi, da bi bil postavljen v pozicijo, ko bi se moral odločiti koga bo priključil na aparat za mehansko predihavanje in koga ne. Vse moči moramo zato usmeriti v to, da čimprej dosežemo vrh krivulje in nato padanje okužb v populaciji,” je še dejala.

V skoraj dveh letih boja z epidemijo smo se naučili, da virus ne izbira in da bo izkoristil vsako možnost, da se bo širil. Tukaj nastopimo mi, ki lahko ukrepamo in se obnašamo tako, da virusu preprečimo širjenje, pravi Logarjeva. “V tem trenutku je res pomembno, da vsak izmed nas razume, zakaj so ukrepi. Ukrepi niso usmerjeni proti vam, ampak proti virusu in za zajezitev okužb. Eden izmed najpomembnejših ukrepov je še vedno cepljenje, ker lahko prepreči hujši potek bolezni. Zahvalila bi se vsem, ki dosledno upoštevate ukrepe in ste resno vzeli pogoj PCT. Na ta način bomo tako uporabniki, kot ponudniki omogočili, da dejavnosti ostanejo odprte.”

Sara Kovač