fbpx

Razkrito: Za rusko zastavo s slovenskim grbom krivi Američani, a jim tega Pahor res ne zameri

Foto: Twitter

Na uradnem srečanju Boruta Pahorja in Joea Bidna v Zagrebu je bila razobešena napačna slovenska zastava, kar je v nasprotju z našo ustavo. Američani so si očitno izposodil rusko zastavo in nanjo pač prilepil prevelik slovenski grb.  Kot pojasnjujejo v uradu predsednika republike, pa jim tega res ne gre zameriti.

Da Hrvati za napačno zastavo niso krivi, so nas včeraj obvestili iz urada hrvaške predsednice. Kriv je bil namreč organizator bilateralnega srečanja med ZDA in Slovenijo. To pa pomeni, da bi lahko bili krivi ali Američani ali pa kar Slovenci sami.

Za napako krivi Američani, a smo Slovenci preveč vzhičeni, da bi jim to zamerili
Kot so sporočili iz urada predsednika republike, so za napako krivi Američani. A tega jim nikakor ne zamerijo. Če prav razumemo spodnje sporočilo, smo lahko le veseli, da so se z nami sploh pogovarjali.

”Udeležba ameriškega podpredsednika na takem vrhu in njegov podpis pod skupno deklaracijo je velik politični dosežek. Ker se je ameriški podpredsednik odzval tudi na slovensko vabilo, ker je prišel v dobri veri, ker je tako tudi nastopal in omogočil, da je bila konferenca tudi zaradi njegove udeleżbe toliko bolj uspešna, ameriškim sogovornikom ne gre zameriti nehotenega spodrsljaja s slovensko zastavo na bilateralnem pogovoru,” so namreč sporočili iz urada predsednika republike.

Zastava krši ustavo
Zastava, izobešena na bilateralnem srečanju med Bidnom in Pahorjem v Zagrebu, krši slovensko ustavo in uradno ne velja za slovensko zastavo. Grb na zastavi namreč sega preko vseh barv – bele, modre in rdeče, po slovenski ustavi pa bi moral biti z eno polovico na belem polju, z drugo pa v modrem.

6. člen Ustave Republike Slovenije
Zastava Slovenije je belo-modro-rdeča slovenska narodna zastava z grbom Slovenije. Razmerje med širino in dolžino zastave je ena proti dve. Barve zastave gredo po vrstnem redu: bela, modra, rdeča. Vsaka barva zavzema po širini tretjino prostora zastave. Grb je v levem gornjem delu zastave tako, da sega z eno polovico v belo polje, z drugo pa v modro.
M. G.