fbpx

Sramota za bogato RTV, da ni prenašala evropskega prvenstva v košarki, direktor Kadunc pa jamra, da ni denarja!

Foto: STA

Številni državljani so ogorčeni, ker nacionalna televizija ni prenašala nedavno končanega evropskega prvenstva v košarki, generalni direktor RTV Igor Kadunc pa na svojem blogu modruje, da javna hiša s 120-milijonskim proračunom nima denarja za zakup pravic. Očitno je, da iz RTV prihaja vse več pritiskov na politiko, naj zviša RTV-naročnino.  

“Ni problem samo v prenosu EP v košarki. Problem je tudi v mojih 12 evrih mesečno, ki jih plačujem zato, da vem, da obstajajo trije programi, s katerimi ne vem, kaj bi,” se glasi komentar pod zapisom generalnega direktorja RTV Igorja Kadunca, ki z bizarnimi izgovori dopoveduje javnosti, da največji javni hiši, ki jo plačujejo vsa gospodinjstva v Sloveniji, zmanjkuje denarja.

V resnici pa RTV ne primanjkuje denarja zaradi dragih športnih prenosov, temveč je to posledica preštevilnih zaposlenih, hkrati pa si tamkajšnja elita polni žepe z enormnimi plačami. Namesto, da bi racionalizirali poslovanje na raven, kot jo imajo primerljive nacionalne radiotelevizije po Evropi, se išče zgolj načine, kako dvigniti RTV-prispevek in prek denarnic državljanov priti do dodatnega denarja.

Igor Kadunc (foto: STA)

Obnašajte se tržno in gospodarno, pa bo denarja za vse dovolj
Podobno je nakazal na svojem blogu tudi novi direktor Igor Kadunc, in sicer, da je vlada nazadnje povišala RTV-prispevek leta 2013, to pa nakazuje, da bo Kadunc največjo slovensko medijsko hišo še naprej vodil kot politični funkcionar in ne kot gospodarstvenik, ki bi moral poiskati nove vire financiranja in oklestiti nepotrebne stroške. Pri tem navaja, da imajo samo zaradi stroškov dela kar 2,5 milijona evrov več stroškov in za milijon evrov manj prihodkov od oddajnikov in zvez. Ne pove pa, da vse več gospodinjstev plačuje RTV-prispevek – v letu 2016 so iz tega naslova prejeli kar 94,239 milijona evrov, povečani so tudi prihodki iz naslova oglasov, teh je bilo skoraj za 13 milijonov evrov. Čemu na RTV dodatno zaposlujejo, ko pa imajo že tako preveč zaposlenih, človeku s preprosto kmečko pametjo ne bo nikoli jasno, zato je možno le, da na RTV sledijo škodljivim partikularnim interesom političnih ozadij za izčrpavanje.

Več kot stomilijonska vreča denarja očitno ni dovolj za požrešne apetite največjega slovenskega medija. Na Novi24TV smo že večkrat poročali, da ima RTV glede na velikost Slovenije nenavadno veliko zaposlenih, hkrati pa ima dražji prispevek od večine bogatejših in večjih držav: Belgije, Finske, Francije, Italije, Nizozemske in Španije. Vse te države imajo nižji prispevek za javno televizijo, njihova povprečna plača pa je občutno višja od slovenske.

C. Š.