fbpx

Sramota za državo: Kopanje kanalizacije na vodonosniku Kleče je edini projekt z evropskimi sredstvi ob spremstvu policije!

Župana Jankovića zanimajo zgolj še zasebni interesi. (Foto: STA)

Kopanje kanalizacije na vodonosniku Kleče je edini projekt “z evropskimi sredstvi v EU, katerega izvajanje investitor izvaja ob spremstvu policije”. Lahko se vprašamo, kakšna država je Slovenija, ko policija ne varuje lastnikov zemljišč, temveč izvajalce Mestne občine Ljubljana, ki so začeli z gradnjo na podlagi gradbenih dovoljenj, ki so jih dobili s prevaro. Obseg gradnje so namreč naknadno spremenili.

“Trajalo je (pre)dolgo, da se je sprejela neka konkretna odločitev. Ampak občutek, da se tudi po 15-ih neuspešnih poskusih da zmagati v 16-tem poskusu, je vendarle osvežujoč,” je na Facebooku zapisal ljubljanski mestni svetnik in poslanec SDS v državnem zboru Anže Logar.

Poslanci v državnem zboru so v petek, 22. novembra 2019, s 67 glasovi za in niti enim proti izglasovali priporočila ministru za okolje in prostor Simonu Zajcu in vladi Marjana Šarca, da na podlagi veljavne zakonodaje nemudoma sprejmejo vse ukrepe za pridobitev zahtevane dokumentacije v zvezi z gradnjo kanalizacije na vodovarstvenem območju v Ljubljani in zagotovijo spoštovanje ustavne in neodtujljive pravice do zasebne lastnine lastnikov zemljišč.

15 poslanskih vprašanj, preden se je karkoli premaknilo
Logar je spomnil, da je že 13. maja 2016 začel postavljati neprijetna vprašanja v zvezi z izgradnjo spornega kanalizacijskega projekta preko vodovarstvenega območja. “Pa takrat ni nikogar zanimalo,” ni vladajočim prizanašal Logar. “Sledilo je še 14 vprašanj. Trije okoljski ministri so odgovarjali na njih,” a brez odziva. Ljubljanski župan Zoran Jankovićpa je medtem z bagrom rovaril po njivah in polagal cevi. Koalicijski poslanci v državnem zboru so vztrajno zavračali razpravo na to temo. Kar 15-krat sem pogorel s svojim predlogom za razpravo o kanalu C0,” je povedal Logar.

Fotografija osebe Anže Logar.

Dela se nadaljujejo kljub spornosti projekta.

Vladajoči tako na lokalnem kot na državnem nivoju so več let dopuščali nedopustno. Kljub dejstvu, da so se sami na veliko širokoustili o potrebi po zapisu pravice o čisti in pitni vodi v ustavo, se sami za to niso zmenili. Po Logarjevih trditvah je bil razlog za to denar iz evropskih sredstev. Namreč, če bi se zgradil omenjeni kanalizacijski vod preko vodovarstvenega območja, bi ostalo dovolj denarja tudi za, kakor to imenuje Logar, “bolj sofisticirane namene”.

Projekt ob spremstvu policije
Alternativa bi bilo kopati po naseljenem območju, kar bi pomenilo razkopavanje cest, večji ovinek, polaganje asfalta, kar bi vse pomenilo dodatne stroške. Z drugimi besedami, vladajoči znajo rezati, ko to pomeni, da z ostankom polnijo lastne žepe. Logar je ob vsem tem izpostavil, da je kopanje kanalizacije na vodonosniku Kleče edini projekt “z evropskimi sredstvi v EU, katerega izvajanje investitor izvaja ob spremstvu policije”. Lahko se vprašamo, kakšna država je Slovenija, ko policija ne varuje lastnikov zemljišč, temveč izvajalce Mestne občine Ljubljana, ki so začeli z gradnjo na podlagi gradbenih dovoljenj, ki so jih dobili s prevaro.  Obseg gradnje so namreč naknadno spremenili.

Dr. Anže Logar (Foto: Nova24TV)

“Poslanci smo opravili svoj del naloge. Zdaj je odgovornost na ministrstvu za okolje in prostor, da soglasno stališče parlamenta tudi udejanji. Oni so izvršilna veja oblasti. Oni imajo moč,” je zaključil Logar, ki je še naprej odločen, da kanalizacija ne sodi nad vodno zajetje.

Ivan Šokić