fbpx

Srbska diaspora protestira pred ministrstvom za kulturo in zahteva sestanek s Cerarjem

Zveza srbske diaspore Slovenije je ob 12.30 napovedala protest pred ministrstvom za kulturo. Člani omenjene zveze in Združenja srbskih književnikov v Sloveniji trdijo, da so že več let prikrajšani za sredstva z evropskih razpisov. Na tokratni razpis, namenjen ranljivim družbenim skupinam na področju kulture, so prijavili dva projekta.

Zveza si je na razpisu za izbor operacij za večjo socialno vključenost pripadnikov ranljivih družbenih skupin na področju kulture v okviru Evropskega socialnega sklada v letih 2016 in 2017 želela pridobiti sredstva za vzpostavitev in delovanje prve srbske internetne radio-televizije, poimenovane IRTV Srbska diaspora. Združenje književnikov pa bi sredstva uporabilo za mentorsko jezikovno in kulturno oz. umetniško usposabljanje kandidatov, ki bi temeljilo na srbskem jeziku, pri čemer je bila med drugim predvidena tudi ustanovitev srbske knjižnice v Ljubljani.

Z zveze so sporočili, da so tudi na tokratnem razpisu neuspešni, pri čemer poudarjajo, da se na javne razpise za evropska sredstva neuspešno prijavljajo že od leta 2012. Ob tem ministrstvu za kulturo očitajo, da z razpisnimi sredstvi, namenjenimi za ranljive kulturne skupnosti, financirajo večinoma zavode, ki po njihovem mnenju “nimajo popolnoma nič s kulturo in kulturnimi društvi”.

Prijavljeni a žal neuspešni
Na ministrstvu za kulturo so potrdili, da tako zveza srbske diaspore kot združenje srbskih književnikov že večkrat nista uspela s svojimi prijavami na njihove razpise, ki so namenjeni socialnemu vključevanju na področju kulture. Kot poudarjajo, je konkurenca za ta sredstva zelo močna, zato se prijavljena projekta omenjenih društev, ki sta sicer ustrezala pogojem in vsebinskim merilom, nista uvrstila med najboljše.

Zahtevajo sprejem pri predsedniku vlade
Iz zveze srbske diaspore so še sporočili, da bodo pred protesti zahtevali, da njihovo delegacijo sprejme predsednik vlade Miro Cerar, sicer napovedujejo proteste po drugih večjih slovenskih mestih. Ob protestih bodo ustanovili tudi svojo prvo stranko, poimenovano Socialna stranka Srbov Slovenije.

M. P., STA