fbpx

STA s poročanjem o “stavki” družbeno-političnih delavcev RTV kaže, kako mainstream mediji delujejo kot en medij

Foto: STA

Družbeno-politični delavci so sinoči vnovič uprizorili šov z namenom uzurpacije javnega zavoda. V studiu oddaje Dnevnik so se namreč aktivisti pridružili voditeljema Igorju E. Bergantu in Jasmini Jamnik, s čimer naj bi izražali solidarnost z novinarji, ki naj bi doživljali “pritisk” in “grožnje” vodstva RTVS. Kot kaže, osrednji mediji z STA na čelu delujejo kot en medij, ki se bori za prevlado levega pola na javni RTVS. Ta se je namreč razpisala o protestu v članku “Sodelavci Informativnega programa TVS z navzočnostjo v studiu TV Dnevnika znova proti pritiskom vodstva”.

STA v zvezi s protestom dela sodelavcev Informativnega programa poroča, da je bil s tem “izražen odločen protest proti vsem oblikam pritiskov in groženj vodstva TV in RTV, torej generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in direktorja TV Slovenija Uroša Urbanije“. Ob tem pa so po njihovih navedbah izrazili kritiko zaradi spreminjanja Programsko-produkcijskega načrta (PPN) za leto 2022. Kot kaže, jih še posebej moti, da je bila v elitnem večernem terminu ukinjena oddaja Studio City. “Sodelavci informativnega programa svarijo, da je zaradi skrajšanja vseh dnevnoinformativnih oddaj ter ukinitve ali predrugačenja nekaterih drugih oddaj in kršitev PPN ogroženo njihovo temeljno poslanstvo obveščanja javnosti o dogajanju doma in po svetu in s tem tudi pravica javnosti do obveščenosti,” še navaja STA in dodaja, kako se zaposleni med drugim soočajo tudi s kaotičnimi odnosi, kazenskimi premestitvami in šikaniranjem zaposlenih.

Ponovni vdor v studio (Vir: zajem zaslona, Twitter)

S tem, ko se je o šovu levičarskih aktivistov razpisala STA, so nedvomno poskrbeli za to, da bo novica odmevala tudi v drugih medijih. STA namreč predstavlja pomemben vir informacij za poročanje slovenskih medijev. Kot kaže, je cilj osrednjih medijev, da prodajajo zgodbo o pritiskih, da bi si lahko določena klika povsem prisvojila javni zavod, čigar delo sicer financiramo vsa slovenska gospodinjstva ne glede na to, ali nam je všeč, na kakšen način poročajo o dogajanju.

Foto: posnetek zaslona STA

Seveda kot vedno ostaja nejasni konkretni podatki, kako naj bi se na novinarje pritiskalo. Kot smo že poročali, naj bi po naših informacijah tokratni studijski “blitzkrieg” organizirala Miša Molk, čeprav sama sploh ni redno zaposlena na RTV. S tem je šlo še za eno iz niza akcij, ki se nadaljujejo že od slavne “stavke”, kjer so potomci komunistične revolucije prvič začutili, da lahko izgubijo svojo popolno ideološko hegemonijo nad javnim zavodom. Kot kaže, je nervoza med aktivisti, ki se očitno otepajo večje svetovnonazorske pluranosti, velika, saj so gverilske akcije postale pogoste. Spomnimo: nazadnje so v studio Dnevnik vkorakali pred dvema tednoma, v sporočilu za javnost pa zapisali, da brezpogojno podpirajo urednico in voditelja osrednjih informativnih oddaj Vesno Pfeiffer in Sašo Krajnca.

Jebe*o več, nas je, kot njih“, so besede nekdanjega voditelja oddaje Studio City, Marcela Štefančiča, ki dajo misliti. Kot kaže, si določeni res predstavljajo, da lahko leta in leta usmerjajo delo in poročajo pristransko, čeprav naj bi bila naloga javnega zavoda profesionalno in nepristransko poročanje. Žalostno pa je, da pri poskusu uzurpacije javnega zavoda sodeluje STA, katere edini ustanovitelj in družbenik je država.

Sara Kovač