fbpx

Stanje v Osilnici in Kostelu resno, poplavljata Kolpa in Ljubljanica

Osilnica (Foto: STA)

Po vsej državi sta včerajšnje celodnevno deževanje in ponekod tudi močan veter povzročala nemalo težav. “Največ je bilo poplav meteornih voda in naraslih rek ter vodotokov, veter je razkril več streh objektov, poplavljeni so bili podvozi, na cestišča so meteorne vode nanesle blato in poplavni material, podrtega je veliko drevja. Narasli potoki in hudourniki so ogrožali več objektov, ki so jih gasilci zavarovali s protipoplavnimi vrečami,” sporočajo iz Uprave RS za zaščito in reševanje. 

Na Viniški cesti v Črnomlju je zagorelo ostrešje stanovanjske hiše, potem ko je v hišo udarila strela. Zaradi dolgotrajnega deževja se je sprožilo več zemeljskih plazov, kar je povzročilo zaprtje več cest. Reke in nekateri njihovi pritoki so vidno narasli.

Poplavljale so reke: Poljanska Sora, Kolpa, Logaščica s hudourniškimi pritoki, Ljubljanica s pritoki na običajnih mestih, Gradaščica, Medija v Zagorju in Idrijca. V soboto je pričakovati možna razlivanja ob Ljubljanici in Krki ter ob manjših rekah v osrednjem, južnem in zahodnem delu Slovenije. Poplavljala pa bo še naprej tudi reka Kolpa.

Vir: Arso

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so gasilci posredovali na 284 lokacijah. “Aktiviranih je bilo 9 poklicnih in 178 prostovoljnih teritorialnih gasilskih društev. Največ posredovanj so imeli na območjih izpostav Ljubljana, Nova Gorica, Novo mesto, Trbovlje, Celje in Postojna.” Še posebej napeto je bilo zaradi poplav v občinah Osilnica in Kostel, kjer so se razmere sedaj nekoliko umirile. A glede na to, da še naprej dežuje, skrb ostaja.

Osilniška županja Alenka Kovač je povedala, da je bilo poplavljenih okoli 15 hiš. Vodo iz njih so črpali s pomočjo vodnih črpalk, kjer je bilo mogoče, pa so objekte zavarovali s protipoplavnimi vrečami. “Voda je močno poškodovala državno cesto v vasi Podvrh, ki je prek Strme rebri trenutno še edina povezava s svetom. Tudi v Kostelu se je stanje po besedah podžupana Mirana Briškija nekoliko umirilo, čeprav tudi pri njih še vedno dežuje. Kolpa je nekoliko upadla, a vasi ob njej ostajajo nedostopne,” poroča STA

Sara Kovač