fbpx

Stanovalci so leta opozarjali, da se bo zgodila tragedija: Zakaj po hudi nesreči na smrtonosni mariborski cesti, ki je vzela življenje nosečnice in novorojenčka, občina še kar ne ukrepa!?

Smrtonosna Nasipna ulica je vzela življenje 27-letne nosečnice in njenega otroka. Povozil ju je pijani voznik, a kriv je tudi nepregleden ovinek in dejstvo, da ni nobenih hitrostnih omejitev. Foto: Nova24TV.

Prometna nesreča na Nasipni ulici, v kateri so na prehodu za pešce umrli nosečnica, njen novorojenček in pes, povzročil pa jo je voznik z 1,76 promila alkohola v krvi, ki je kasneje celo zaspal na zadnjem sedežu policijskega avtomobila, je za trenutek zasenčila vse druge težave na sončni strani Alp. Krivda za nesrečo je primarno, jasno, na strani 29-letnika, ki je šel pijan za volan, a naši sogovorniki, ki so poklicali v oddajo Drugorazredni, se ne morejo znebiti občutka, da bi lahko nesrečo pristojne institucije preprečile, če bi se resno odzvale na njihove pobude za ureditev tega cestnega odseka. Ko je ekipa Drugorazredni v ponedeljek obiskala obrobje štajerske prestolnice, se je prepričala, da je nesreča pustila globoko rano na prebivalcih Nasipne ulice.

Povezava do video prispevka o smrtonosni cesti:

“Slišala sem velik pok in ko smo prišli na cesto, smo videli nosečo sosedo, kako leži nekaj metrov proč od ceste v mlaki krvi. Njen partner je bil prvi pri njej in je kričal. Na drugi strani ceste je ležal povožen pes. Grozno je bilo, še zdaj ne morem verjeti,” se nesreče spominja Alenka Wigele, ena izmed prebivalk Nasipne ulice, ki je jezna, saj meni, da do nesreče ne bi prišlo, če bi mestne oblasti upoštevale njihove zahteve za postavitev hitrostnih ovir ali semaforja, saj vozniki takoj za nepreglednim ovinkom, kjer je postavljen prehod za pešce, ki ga načenja zob časa, saj je viden vse slabše, praviloma ne upočasnijo.

“Včasih čakaš tudi po pet minut, da ti na prehodu za pešce kdo ustavi, mimo pelje tudi več deset avtomobilov in tovornjakov. Praviloma ne ustavljajo, saj pripeljejo s preveliko hitrostjo,” še dodaja naša sogovornica, ki upa, da bo vsaj nesreča pristojne izučila, da se z življenji ni za igrati. Zanimivo, prvič so prebivalci Nasipne ulice Uradu za komunalo, promet, okolje in prostor pisali že leta 2011. “Pozval sem jih k postavitvi semaforja, dodatnih prometnih znakov, ali vsaj ležečih policajev. Tisti, ki pridrvijo iz centra mesta, ne vidijo, da je za ovinkom prehod za pešce,” pravi Friderik Mlakar, čigar hiša stoji točno na ovinku in včasih tudi po 15 minut čaka, da lahko zapelje na glavno cesto.

Bizarni incidenti so se na Nasipni ulici dogajali že leta pred nesrečo, na kar so opozarjali mestne oblasti, pravijo sogovorniki oddaje Drugorazredni. (Foto: Nova24TV)

Na uradu dejali, da nimajo dovolj denarja in da je v Mariboru tako ali tako že preveč hitrostnih ovir
Po njegovih besedah se je urad za komunalo leta 2011 izgovarjal, da je v Mariboru postavljenih že več kot 100 naprav in ukrepov za umirjanje prometa, da pa hitrostna ovira poveča emisije izpušnih plinov in poveča hrup do 25 odstotkov. Postavitev takšnih ovir naj ne bi bila dobra tudi zaradi povečanih vibracij in razpok na bližnjih stavbah. In nenazadnje, premajhna finančna sredstva. So bili dve človeški življenji in življenje štirinožnega ljubljenčka vendarle dovolj velika cena, da bodo na uradu zadevo ponovno premislili? Odgovornih v te konce še ni, pravi Mlakar. Edinole policija je merila hitrosti in ugotavljala število prekrškarjev, a stanovalcev o svojih ugotovitvah še niso obvestili.

Včasih prebivalci po več minut čakajo, da jim kdo od voznikov, ki mimo hiš divjajo s previsoko hitrostjo, ustavi na prehodu za pešce. (Foto: Nova24TV)

Na Nasipni ulici so se v preteklosti dogajale bizarne nesreče. “Enkrat je nekdo iz ovinka zapeljal naravnost v betonsko ogrado pri polni hitrosti. Drugemu sosedu pa so vsaj desetkrat v zadnjih petih letih podrli železno ograjo,” še dodaja Mlakar. “Nesreče se dogajajo ves čas, mi s tem živimo, ceste pa ne upamo več prečkati, čez cesto hodimo na 100 m oddaljenem prehodu,” dodaja Oto Čreslovnik, ki opozarja, da se v neposredni bližini ulice nahaja osnovna šola, za to tod otroci sami peš hodijo k pouku. Pogosto čez smrtonosni prehod za pešce. Koliko žrtev bo še terjal, preden bo nekdo končno nekaj naredil? A dokler ne bodo končane volitve, to očitno v Mariboru nikogar ne zanima …

L. S. [povzeto po oddaji Drugorazredni]