fbpx

Statistike kažejo ekstremno pristranskost v korist nekaterih strank na RTV SLO in POP TV

Foto: STA

Glede na to, da sta cilj in poslanstvo RTVS, da mora zagotavljati verodostojne in nepristranske informativne oddaje, s katerimi obvešča o političnem dogajanju, in da posredovane vsebine omogočajo objektivno javno obveščenost, smo lahko vsak dan priča temu, da v realnosti deluje popolnoma drugače. Prejšnji teden so pri SDS merili, koliko časa so v oddajah namenili posameznim političnim strankam in kakšen je bil način poročanja. Pristranski ali nepristranski, in če je bil nepristranski, ali je bil ta negativen ali pozitiven. Statistika je pokazala, da lahko razlike vidimo ne le v skupnem času, namenjenemu strankam, ampak tudi v neverjetni pristranskosti. Največ negativno nastrojenosti lahko že drugič odkar merijo opazimo do SDS, saj niso niti ene sekunde posvetili pozitivnemu poročanju. Merjenje je potekalo med nedeljo, 1. aprila, in soboto, 7. aprila.

Iz spodnjega infografa je razvidno, da so v oddaji 24 ur prejšnji teden največ pozornosti namenili stranki Vilija Kovačiča Davkoplačevalci se ne damo, ki so znani po boju proti vladnemu zakonu o drugem tiru, in so bili začuda nepristranski. Na drugem mestu po dodeljenem času je bila sicer SDS, a je bila od skupno 4, 02 minute kar 3,21 minute deležna kritik in negativizma. Prav tako ni bilo zaslediti pozitivnih novic.

S strani POP TV je bila torej negativna pristranskost namenjena SDS in NSi, medtem ko je bila večina drugih strank deležna pohval in odobravanja, predvsem skrajno levičarski stranki Solidarnost – za pravično družbo in SD. Nekatere pa so bile deležne nevtralnega poročanja, to so SMC, DeSUS in Levica.

Informiranje ali ustvarjanje javnega mnenja

Podobno lahko razberemo iz poročanja na RTV SLO, ki ni bilo nič kaj boljše. SDS je bila zopet deležna le negativnega poročanja v Dnevniku – več kot polovico njenega časa. Medtem ko so peli hvalospeve stranki Dejana Židana, Janka Vebra in Karla Erjavca. V Odmevih so stranke SMC, SD in DeSUS imele izrazito več zagotovljenega časa, kar pomeni zanje tudi več pozitivnega poročanja (če izvzamemo SD).

Glede na to, da prispevek za nacionalno televizijo plačujemo vsi, pričakujemo, da delujejo v skladu z zakonom, torej da zagotavljajo verodostojne in nepristranske informativne oddaje, za objektivno javno obveščenost. Vsak teden pa smo lahko priča, da to ni tako, statistike kažejo velike razlike med favoriziranimi strankami in tistimi, ki jim ne posvečajo pozornosti. Zato se lahko vprašamo, ali RTVS informira državljane ali pa ustvarja javno mnenje.

A. G.