fbpx

Stavka policistov povzročila okoli 3,5 milijona izpada iz proračuna

Foto: J. F.

Stavka policistov po ugotovitvah stavkovnega odbora policijskih sindikatov poteka po pričakovanjih. Za zdaj bodo obdržali raven dosedanjih stavkovnih aktivnosti, od vlade pa pričakujejo simulacije in izračune glede odprave plačnih anomalij. Izpad iz proračuna zaradi stavke ocenjujejo na 3,5 milijona evrov.

“Stavka poteka po pričakovanjih, zaposleni v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve opravljajo vse naloge, ki jih v skladu z zakonom morajo,” je v izjavi za medije po današnji seji stavkovnega odbora policijskih sindikatov dejal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič.

Uroševič ne izključuje zaostritve stavke
Policisti do začetka prihodnjega tedna od vladne strani pričakujejo obljubljene simulacije in izračune glede odprave plačnih anomalij. Do takrat bodo obdržali dosedanjo raven stavkovnih aktivnosti, je napovedal Uroševič, ki sicer ne izključuje zaostritve stavke.

Kot je pojasnil predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič, natančnih izračunov o tem, kolikšen je zaradi stavke izpad sredstev iz proračuna, ker v okviru stavke opravljajo samo z zakonom opredeljene naloge, nimajo. Po ocenah pa znaša ta okoli 3,5 milijona evrov.

Še vedno zahtevajo višje plače in ustrezno delovno opremo
Policisti, ki stavkajo od 18. novembra, med drugim zahtevajo uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih, med katerimi je povečanje plač za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur. Prav tako zahtevajo, da se policistom zagotovi delovno in zaščitno opremo, ki jim bo omogočala varno delo.

N. K., STA