fbpx

Stavka strojevodij je bila od nekdaj prezrta, saj predstavlja slabo vest komunistične nomenklature

Foto: Matic Štojs

V kronologijah slovenske pomladi je stavka strojevodij komaj kje omenjena – morda tudi zato, ker predstavlja slabo vest komunistične nomenklature. Zato sta avtorja knjige Gašper Blažič in Slavko kmetič predstavila ozadje ene največjih stavk na prelomu osamosvojitve, prav tako pa sta osvetlila dejstvo, da Tomaž Ertl, ki ga je odlikoval nekdanji predsednik Danilo Türk, ni bil zaslužen za preprečitev mitinga resnice, temveč so bili to prav strojevodje, ki so se uprli. 

V prostorih Slovenskih železnic je založba Nova obzorja, sicer tudi izdajatelj Demokracije, v sodelovanju s Sindikatom strojevodij Slovenije pripravila uradno predstavitev knjige “Stavka, ki je iztirila rdeči režim” Gašperja Blažiča in Slavka Kmetiča. Predstavitve so se poleg avtorjev udeležili tudi nekateri akterji stavke strojevodij.

Soavtor knjige Gašper Blažič je uvodoma pojasnil, da je bil neposreden povod za izid knjige dejansko predstavitev knjige “Listi iz dnevnika” Jožeta Slokarja, nekdanjega direktorja železnic – knjigo je v isti dvorani namreč predstavil junija lani. Eden od udeležencev tedanje stavke Franci Kokošar je ob tem spomnil, da je ideja o knjigi sicer stara že dvajset let, vendar je bil očitno Slokar tisti, ki je lani “pljunil na karbid”. Blažič je spomnil, da je bila omenjena stavka sicer prva, ki je bila vnaprej napovedana, po njej pa je nastal prvi neodvisni poklicni sindikat. Vrh tedanje partije je ‘rešitev problema’ sicer prepustil predsedniku republiškega izvršnega sveta Dušanu Šinigoju.

Slabe ekonomske in socialne zadeve zanetile upor
V nadaljevanju je Slavko Kmetič, ki je bil leta 1988 tudi vodja stavkovnega odbora, orisal tedanje finančne in socialne razmere, še zlasti pa anomalije na področju plač, saj so strojevodje iz nekdaj dobro plačanega poklica zdrsnili na raven slabo plačanih nekvalificiranih delavcev. Ob tem je spomnil tudi na tedanje pritiske na delavce (s pomočjo izsiljevanj z zdravniškimi pregledi ter s periodičnimi izpiti) ter politične razmere, saj je v zraku visela grožnja z represijo.

foto matic stojs

Svoj pogled na tedanje razmere in dogajanje v zvezi s stavko sta sicer pojasnila tudi Mile Katič in Drago Žnidar. Slednji je tudi spomnil, da sta bili tedaj prisotni zelo močna enotnost ter solidarnost, saj so stavkajoči strojevodje delovali po načelu “vsi za enega, eden za vse”.

Med navzočimi na predstavitvi so bili tudi Zdenko Lorber iz zveze sindikatov Alternativa, predsednik Sindikata strojevodij Slovenije Zlatko Ratej ter delavski direktor na SŽ Albert Pavlič. Manjkali pa so predstavniki drugih sindikatov, od medijev pa sta dogodek pokrila le tednik Demokracija ter Nova24TV. To niti ni presenetljivo, saj je v kronologijah slovenske pomladi stavka strojevodij komaj kje omenjena – morda tudi zato, ker predstavlja slabo vest komunistične nomenklature.

Miting resnice preprečili strojevodje, in ne Tomaž Ertl
Na sami predstavitvi pa sta avtorja knjige med drugim izrazila tudi kritičen pogled na sedanjo stanje sindikatov. Opazno je namreč, da režimski mediji načrtno blatijo Sindikat strojevodij Slovenije in sorodne neodvisne sindikate, medtem ko po drugi strani častijo režimske sindikaliste. Blažič je ob tem spomnil tudi na pozitivno vlogo sindikata strojevodij ob preprečitvi mitinga resnice leta 1989. Kot je znano, je leta 2009 tedanji predsednik republike Danilo Türk v zvezi z mitingom resnice odlikoval Tomaža Ertla, čeprav je bil miting v resnici preprečen z napovedjo stavke strojevodij, češ da takrat ne bodo vozili srbskih vlakov iz Dobove.

Demokracija ni bila podarjena s strani zveze komunistov
Ob koncu predstavitve je Blažič, sicer novinar Demokracije, opozoril na dejstvo, da demokracija, za katero smo se borili v času slovenske pomladi, ni bila dar s strani tedanje ZKS, čeprav je danes videti tako, kajti imamo dirigirano demokraturo namesto prave demokracije. Še vedno je prisotno prefinjeno kompromitiranje ljudi po modelu načrta dela Udbe za leto 1989, je opozoril.

In še zanimivost za konec. Tiskovno konferenco je vodil urednik Demokracije Metod Berlec, ki je prav v času stavke decembra 1988 delal na Slovenskih železnicah …

Demokracija