fbpx

Število okužb s covid-19 v Sloveniji prvič preseglo 100!

Jelko Kacin (Foto: STA)

Vlada RS je prek Twitterja sporočila, da so v četrtek 10. septembra, opravili 2758 testiranj na novi koronavirus in potrdili kar 108 okužb. Tako je prvič do zdaj število okuženih preseglo sto. Rekordno je bilo sicer tudi število testiranj v enem dnevu. Trenutno je v Sloveniji aktivna 701 okužba, v četrtek pa ni umrl nihče.

V bolnišnicah se trenutno zdravi 27 bolnikov s covidom-19, 5 bolnikov rabi tudi intenzivno zdravljenje in so priključeni na ventilatorje. Podatki sledilnika kažejo, da je med novo okuženimi 6 zaposlenih v zdravstvu, 6 oskrbovancev domov za starejše in 1 zaposlen v domu.

Spomladi je bilo ob teh številkah vse zaprto, sedaj pa poskušamo najti novo pot, na kateri bomo z drugimi ukrepi imeli družbo odprto,“je povedal epidemiolog Mario Fafangel. Večina se okuži znotraj Slovenije ali pa je vir neznan. Ukrepi za preprečitev dodatnih vnosov so smiselni, sploh ukrepi za preprečevanje širjenja med prebivalci Slovenije. Povečano število testov, identifikacija stikov okuženih, spoštovanje distance, nošenje mask, higiena kašlja in rok, namestitev aplikacije #OstaniZdrav, vse to prispeva k temu, da nismo v lockdownu, je tudi opozoril Fafangel.

(Foto: Twitter)

(Foto: Twitter)

Virus spet vdira v domove za starejše
Starostna piramida se pomika navzgor, okužbe prihajajo v domove za starejše občane. Tako je bilo 6 novih okužb potrjenih pri oskrbovancih doma za starejše, okužil pa se je tudi en zaposlen v domu. Po tri nove okužbe so odkrili v starostni skupini od 75 do 84 let in med starejšimi od 85. Eno okužbo več pa so potrdili tudi v starosti skupini od 65 do 74 let. Največ potrjenih okužb (26) je sicer v starostni skupini od 35 do 44. En primer so sicer našli tudi med otroki mlajšimi od 5 let.

Potrjene okužbe, razporejene po spolu in starosti (Foto: Twitter)

Jelko Kacin prosi za sodelovanje in solidarnost
Vladni govorec vlade RS za covid-19 je ponovno prosil državljanke in državljane, naj sodelujejo z epidemiologi. Prevečkrat se namreč dogaja, da posamezniki nočejo deliti informacij o tem, s kom so bili v stiku. “Brez identifikacije virov okužbe širjenja okužb ne moremo zamejiti in tudi ne zaščititi najbolj ranljivih članov naše družbe,” je na Twitter zapisal Kacin.

Obdobje karantene ob vstopu v državo od nedelje skrajšano na 10 dni
Včeraj je Kacin na novinarski konferenci sporočil, da se z nedeljo karantena ob vstopu iz epidemioloških nevarnih držav v Slovenijo skrajšuje s 14 na 10 dni. Izjemi, ko karantena ne bo odrejena, pa sta ob pogrebu bližjega sorodnika in pri vzdrževanju stikov z ožjimi družinskimi člani. Od nedelje naprej ti dve izjemi tudi ne bosta časovno omejeni.

Doslej so v Sloveniji potrdili 3498 okužb s covidom-19, umrlo pa je 135 bolnikov.

Sara Bertoncelj