fbpx

Število okuženih z novim koronavirusom naraslo na 480! Beležimo že četrto smrtno žrtev!

Foto: Matic Štojs Lomovšek

Na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je bilo v torek, 23. marca, do 10. ure zjutraj, sporočenih in uradno potrjenih že 480 primerov okuženosti z novim koronavirusom (SARS-CoV-2). Napram včeraj se je število okuženih povečalo za kar 38. Kot najbolj pereče območje še vedno ostaja Osrednje-slovenska regija.

Že tretji dan zapored se soočamo s smrtjo obolelega z novim koronavirusom. V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah je namreč danes v visoki starosti umrla stanovalka z več pridruženimi kroničnimi boleznimi, pri kateri je bila potrjena tudi okužba z novim koronavirusom. Trenutno je okužba potrjena pri 24 stanovalcih, kar je pet več kot v ponedeljek, in pri šestih zaposlenih, kar je eden več kot v ponedeljek.

Iz šmarske občine so danes sporočili, da zaposleni v domu upokojencev skrbno spremljajo stanje vseh stanovalcev. Pri stanovalcih in zaposlenih ob sumu na okužbo z novim koronavirusom opravijo testiranje in izvedejo vse potrebne ukrepe, s katerimi so bili seznanjeni izvajalci zdravstvene dejavnosti in socialnovarstveni zavodi.

Foto: Krizni štab RS

Starejši s kroničnimi boleznimi najbolj ogroženi
Znano je, da novi koronavirus predstavlja resno tveganje za osebe s pridruženimi kroničnimi boleznimi, zlasti za starejše osebe. Vsi stanovalci doma upokojencev so pod nadzorom zdravnikov primarne ravni in infektologa, ki dnevno opravlja vizite pri okuženih. Zaposleni doma upokojencev vseskozi poostreno spremljajo zdravstveno stanje in sproti obveščajo svojce. S ciljem zagotavljanja kakovostne in varne zdravstvene nege in zdravstvene oskrbe se je ekipi zaposlenih v domu upokojencev, v katerem imajo 197 stanovalcev, za katere skrbi več kot 100 zaposlenih, pridružila tudi ekipa zdravstvenih delavcev iz celjske bolnišnice in Medical centra Rogaška.

Pred tem so v Sloveniji umrli trije bolniki s potrjeno okužbo, in sicer dva oskrbovanca doma starejših v Metliki in starejši moški v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Hana Murn, STA