fbpx

Stojan Petrič odpušča dalje – tokrat je na cesto vrgel najboljšega Delovega novinarja Petra Jančiča

Peter Jančič (Foto: STA)

V okviru čistk v največji časopisni hiši Delo je danes odpoved iz poslovnih razlogov dobil eden boljših novinarjev Peter Jančič. Odpoved je dobil na isti dan, ko se je v Delu pojavil njegov članek o sporu med Brglezom in Cerarjem. Gre za prvega odpuščenega novinarja iz notranjepolitične redakcije. 

Petra Jančiča, dolgoletnega novinarja Dela in nekaj časa tudi odgovornega urednika te največje časopisne hiše, je danes v službi pričakalo neprijetno presenečenje v obliki odpovedi iz poslovnih razlogov. Prav nobeno presenečenje pa ni, da je odpoved dobil ravno na dan, ko je v Delu objavljen njegov članek o sporu znotraj SMC na relaciji Cerar – Brglez in bo najverjetneje odnesel slednjega.

Članek razkriva, da je Cerar že pred Brglezovim potovanjem v Vatikan od njega zahteval odstop s položaja podpredsednika stranke, in sicer zaradi nasprotovanja noveli zakona o tujcih. Ker Jančič piše o resnem sporu, ki bo imel tudi hujše politične posledice, so pri Delu, ki ni samo osrednji časopisni medij, temveč eden pomembnejših levičarskih medijev, ocenili, da je šel Jančič predaleč, saj koalicijske krize praviloma dirigirajo strici iz ozadja. Politik z največjim vplivom na Delu je – preverjeno – Janez Kocijančič, ki prihaja iz ožjega Kučanovega kroga. Za vse usluge na Delu ali pri Petriču je tako najbolje poklicati kar Kocijančiča.

16492397_10211024622947071_280020512_o

Delo se sooča z občutnim padcem branosti
Jančič je dolga leta soustvarjal notranjepolitično redakcijo Dela in je bil tako eden redkih, ki niso spadali v krog trde levice in interesnih sfer, nekaj časa pa je bil tudi njegov odgovorni urednik. S spremembo lastništva Dela, ki ga je pred več kot letom dni kupil znani Kučanov tajkun Stojan Petrič, je prišlo tudi do vala odpuščanj, saj želi Petrič odkup v višini 7,3 milijona evrov tudi ekonomsko opravičiti. Z Jančičevim odhodom bo tudi ideološko in kakovostno povsem pristranski, naklada pa mu bo še naprej strmo padala.

Kučanov človek in tajkun Stojan Petrič (Foto: STA)

Kučanov človek in tajkun Stojan Petrič. Če bi namesto Jančiča Petrič odpustil Janeza Markeša, bi privarčeval med 60 in 70 tisoč evri letno. (Foto: STA)

Na listi za odstrel številne staroste novinarstva
Takoj po Petričevem odkupu Dela je odpuščanje zajelo nekatera znana imena iz vrst urednikov in novinarjev. Poleg Erike Repovž, ki je pokrivala gospodarsko redakcijo, so brez dela ostali tudi Ljubo Vukelič, Jelka Šutej Adamič in Maja Megla. Zaradi slednjih dveh so kulturniki podpisovali celo protestno peticijo.

M. P.