Stop davčnim utajam: Evropski parlament podprl avtomatično izmenjavo informacij o bančnih računih

Foto: STA

Evropski poslanci so v postopku posvetovanja podprli stališče Sveta glede predloga zakonodaje, ki v boju proti davčnim utajam predvideva obvezno avtomatično izmenjavo informacij med davčnimi organi držav članic o imetnikih bančnih računov.

Nova pravila predvidevajo obvezno avtomatično izmenjavo informacij o stanju na bančnih računih, prihodkov od obresti in dividend med organi, pristojnimi za preprečevanje pranja denarja in davčnih utaj v državah članicah.

Davčne utaje so zlo, ki najeda javne finance
Poročevalec Emmanuel Maurel iz Francije je v razpravi dejal, da “se lahko le z vztrajnim prizadevanjem za preglednost ustrezno borimo proti davčnim utajam, temu zlu, ki najeda javne finance”. Resolucija še poudarja, da povezanost pranja denarja, financiranja terorizma, organiziranega kriminala in davčnih utaj kliče k nujnemu tesnemu sodelovanju in usklajevanju med državami članicami EU.

Komisija je julija predlagala posodobitev direktive glede dostopa davčnih organov do informacij o preprečevanju pranja denarja. Predlog so članice potrdile septembra, glasovanje v Parlamentu pa omogoča, da lahko takoj stopi v veljavo. Države morajo svojo zakonodajo uskladiti z novimi pravili do konca leta 2017.

“Če želimo stopiti na prste davčnim goljufom, morajo davčne oblasti posameznih držav med seboj sodelovati”
Razprave sta se v Evropskem parlamentu udeležili tudi evropski poslanki iz Slovenije Romana Tomc in Patricija Šulin. Tomčeva je povedala: “Jasno je postalo, da morajo davčne oblasti posameznih držav med seboj sodelovati, če želimo stopiti na prste davčnim goljufom. Ta izmenjava mora biti samoumevna in avtomatična. Končno smo prišli do spoznanja, da potrebujemo zdravo davčno konkurenco. Ne potrebujemo previsokih davkov, ki dušijo podjetja in tudi ne individualnih dogovorov, ki izbranim podjetjem omogočajo posebne ugodnosti. Tudi dostop davčnih organov do informacij o lastnikih podjetij je eden izmed instrumentov, ki bo prispeval k temu. Vse to potrebujemo, da bomo lažje dosegali cilje socialne Evrope.”

Izogibanje plačevanja davkov, pranje denarja, korupcija in financiranje terorizma hodijo z roko v roki
“Pri učinkovitem boju proti davčnim utajam je ključna hitra, transparentna in avtomatična izmenjava podatkov o finančnih računih za namene obdavčenja. Škandali okrog skrivanja offshore sredstev hodijo z roko v roki z izogibanjem plačevanja davkov, kot tudi s pranjem denarja, korupcijo, financiranjem terorizma in drugimi kriminalnimi dejavnostmi. Dostop davčnih uprav do podatkov se močno razlikujejo po vsej EU, zato pozdravljam vzpostavitev centralnega registra, do katerega bodo lahko dostopale davčne uprave v vseh državah članicah. Finančne institucije bodo sedaj lahko identificirale dejanske lastnike v primerih, ko je imetnik računa posredniška struktura,” pa je prepričana Patricija Šulin.

M. S.

 • Franc Šink

  Dvomim v uspešnost lopovi so v prednosti.In tudi med predlagatelji jih je kar nekaj.

  • marta

   Ampak računi “preko luže” v tem najbrž ne bodo zajeti.?

   • Franc Šink

    Seveda ne.Mečejo nam pesek v oči!

    • Novakec1

     To so že kar granitne kocke v oči.

 • dež

  Lepo. Ob dejstvu, da v SI policisti ob preiskovanju bančne luknje ne pridejo dlje kot do vratarja v NLB, kakšnega večjega vpliva na Blatni dol ne pričakujem.

  • samsara

   Oni si dajo opravka bolj s peteršiljčkarji. Onimi malimi.

 • totex39

  Prepozno za najmanj 10 let, čeprav to za lopove ne bo veljalo.

 • xtc

  Kdor je pameten ;bo ali je že zaprl račune denar pa preselil na varno ali davčne oaze: ali druge zanesljive nečlanice EU:kDOR IMA VELIKO DENARJA BO POSTAL REZIDENT DAVČNIH OAZ IN DAVČNO UGODNIH CON:zA MALE LJUDI PA BO TO POMENILO ŠE VEČJE IZŽEMANJE ALI PA SE BO VELIKO MALIH POSLOV PREESELILO NA ČRNI VZPOREDNI TRG:
  Namesto ;da bi EU enotno nastopila boj proti davčnim utajam z nižjimi enotnimi ;davki raje stiska in privija državljane zraven pa pridno dovaža paraziterje iz tretjega sveta pod parolo humanitarnosti(namesto;da bi jih takoj izgnala nazaj) in jih obeša na vse bolj požrešen EU IN DRŽAVNE PRORAČUNE ZRAVEN PA ŠE VEČA VARNOSTNE RIZIKE IN STROŠKE Z NJIMI NA DRUGI STRANI PA DVIGA DAVKE:
  Kot opozarja večna ekonomistov (treznih) je najmanj davčnih utaj ravno v državah z nizkimi davki in tudi odstotek uspešnosti pobranosti tam je velik;višji so davki manj je pobranih davkov ;bolj dušijo gospodarstvo:

 • Franc Novak 1979

  Zato si bojo evropski poslanci plače povišali za 3,3%, ker morajo stalno misliti namesto vas, ovčke!! Fuck the EU, je najboljši poziv, ki sem ga slišal.

  • Novakec1

   Migranti se držijo tega.

   • Franc Novak 1979

    Dokler to delajo v Nemčiji, me veseli, to je maščevanje za WWII. Ko bo probal pri nas, imajo prodajalci na voljo tudi kak kalkulator za končni obračun 7,62?

 • Novakec1

  Zdaj ko so pustili eliti nakrast bodo pa pipco zaprli da bo za migrante dovolj cvenka, raja naj se pa beje.
  Banda pokvarjena.

 • sodnikisozločinci

  To je samo še en korak do uvedbe popolnega nadzora nad vsakim posameznikom za potrebe totalitarne mega države v nastajanju – EUSSR. Kar poslovimo se lahko od svobode in demokracije.

 • samsara

  Velja to tudi za kučanove račune. Pa tov. ‘Stefanija’ tudi paše zraven?

  • Franc Novak 1979

   Nima v EU, kliči v Mehiko, MV navezo !!

   • samsara

    Narobe. Za tov. kučana se je pisalo, da ima račune v Italiji (Trst) in na avstrijskem koroškem.

    • Olga

     Mogoče glavnino v Švici, pa je tja še Špelo poslal?

     • marta

      Tudi zdravit se hodi tja.

    • Franc Novak 1979

     Jaz samo pišem, kar sem prebral. In povezujem z bivanjem MV v Mehiki.

 • samsara

  Izumlja toplo vodo, tale evropski parlament…

 • Olga

  Upam, da bo tudi v Blatnem Dolu delovalo! Za vse!

 • hle

  Ena največjih davčnih utaj na tleh EU sliši na ime luxleaks glavni akter le te je za nagrado postal predsednik Evropske komisije in dokler si zatiskajo oči pred to davčno utajo nimajo nobene moralne pravice govorit o boju proti le tem

 • Osti jarej

  ..ja…tako,kot pri nas….ko z davčnimi blagajnami štrafajo reveža za 3000 jurje….ker branjevka ni izdala računa za dve vejici peteršilja in,ko za 250 evrov neplačanega dolga ukradejo hišo…medtem,ko sušilnice sadja še do danes niso “ni taknuli” !!ja,ja ….elite se pa niti dotaknili ne bodo…ne tukaj,ne tam…

 • Osti jarej

  …aja…od gospodarske rasti imajo koristi zgolj politikanti in njihovi zvesti oprode,na visokih in srednje visokih položajih v državni upravi…..so si oplemenitili plače,dodatkeza pripravljenost,vozne parke….možnost,da bi bili vsi otroci v šolah siti…neeee!!!…se sesuje proračun….30 centov višja penzija…bohnedaj….državo vzame konec….aja….saj jo je že vzel….hudič

 • Osti jarej

  ..je cecvavček na določeno vprašanje novinarke odgovoril:mar menite,da bom hodil po državi in urejal stvari!!??…..predavat po šolah in kasirat dvojne potne stroške ,poleg plačila za nakladanje,se mu ni bilo problem vozit?!?

 • Vrhovni sodnik

  SLO bo to zadnja sprejela, tako imajo levaki cajt do konca 2017, prekanalizirat denar izven EU.

 • Nata

  Ojej ?
  Evropski parlament sprejel ? Z našimi vred seveda ! In potem ?
  Doma pa bo razlagal vsak po svoje !! In bo zopet nič od niča !!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!