Strah in groza za levičarje ter Sorosove plačance! Prva dama ZDA Melania Trump je katoličanka in svojo vero tudi prakticira

Foto: epa

Se še spomnite znamenitega srečanja leta 2001 na Brdu pri Kranju? Srečala sta se namreč tedanji ameriški predsednik George W. Bush in njegov tedaj še dokaj sveže izvoljeni ruski kolega Vladimir Putin. Vsebina njunega pogovora je za Slovence verjetno že »lanski sneg«, a za tiste, ki smo že tedaj pozorno opazovali obnašanje slovenskih medijev, je bil dogodek zelo poučen. Poglejmo, zakaj.

Slovenski “mainstream” mediji so namreč ta vrhunski dogodek, zaradi katerega se je Slovenija znašla v središču pozornosti vsega sveta, pospremili z novim velikim kiksom. Namreč ob poročanju o poteh ameriške prve dame Laure Bush. Slednja je imela namreč sprva predviden poseben damski program skupaj s tedanjo prvo damo Slovenije Štefko Kučan, nato pa je odpotovala na Bled. Od obiska na Bledu do povratka v ZDA pa je, vsaj kar se medijev tiče, ostala »siva lisa«, ki so jo skušali zapolniti tako, da si je ameriška prva dama privoščila še daljši počitek na Brniku pred odhodom.

Laura Bush roma na Brezje
In glej, ga, zlomka – nekaj dni po obisku smo lahko v osrednjem verskem tedniku brali reportažo z obiska Laure Bush na Brezjah. Torej je v času svojega »počitka« poromala v slovensko narodno romarsko središče. Njeno »skrivnostno izginotje« je bilo pojasnjeno. Seveda je takoj sledila reakcija civilne družbe, češ da so mediji obisk prve dame na Brezjah cenzurirali. Pisatelj Drago Jančar je v svojem prispevku, objavljenem najprej v reviji Dignitas, nato pa v zbirki Brioni (pod naslovom »Četrta oblast? Ha ha«) zelo natančno in kritično obdelal slovensko medijsko močvirje. Vendar pa tudi tedanji predsednik republike Milan Kučan ni ostal dolžan in je slovenske medije v posebnem pismu vzel v bran. Tako je Kučanova tiskovna predstavnica Špela Furlan (alias Andreja Šinkovec) v Sobotni prilogi Dela v pismih bralcev (29. April 2006) zapisala: “Obiska na Brezjah niso “zamolčali” samo slovenski novinarji, ampak tudi ameriški in mednarodni, ki gotovo niso del slovenske “politično-medijske zarote”. Drago Jančar očitno tudi ne upošteva, da obveščanje novinarjev ob tovrstnih državnih obiskih poteka načrtovano in usklajeno med obema stranema z vnaprejšnjo akreditacijo novinarjev. Je pomislil, da je bila odločitev ameriške prve dame, da obisk na Brezjah ostane zasebne narave, njena intimna želja ali pa posledica izkušnje, da je nenapovedan, kratek obisk tako skrbno varovane osebe težko izpeljati kot medijski dogodek zaradi številnih zahtevnih varnostnih, logističnih in komunikacijskih vidikov, ki jih je potrebno upoštevati? O obisku pa niso bili neobveščeni le domači in tuji novinarji, ampak tudi sogostitelj štiriurnega srečanja Bush-Putin, takratni predsednik republike in njegova informativna služba, ki so zanj izvedeli šele potem, ko je državni protokol hitro in gostoljubno uresničil željo gostje. Pojasnila o tem je že dajal tudi državni protokol, zato je uporaba te zgodbe za dokazovanje novinarskega »levičarjenja« bodisi nevednost bodisi sprenevedanje. In to ne prvič.”

Ob tovrstnem piarovskem motoviljenju bi lahko človek zamahnil z roko. Seveda, če se ne bi Kučanov kabinet (takrat že v vlogi kabineta nekdanjega predsednika republike) s totalno vehemenco spravil na svetovno najbolj znanega slovenskega literata (poleg Borisa Pahorja). A tudi to je pač slovenski genius loci, saj je znano, da nekdo, ki ni na liniji režima poznega socializma, pač ne more biti računati na osnovno spoštovanje. Pa tudi če se imenuje Drago Jančar.

WhiteHouse w papez trump melanija

Melania Trump je lani papežu Frančišku dala blagoslovit svoj rožni venec. (foto: White House)

Zamolčana katoličanka
In sedaj k drugemu delu naše zgodbe. Že več kot leto dni je minilo od zadnjih ameriških predsedniških volitev, na katerih je nekoliko nepričakovano zmagal Donald Trump. Njegova izvolitev je za seboj potegnila tudi dejstvo, da je ameriška prva dama Melani(j)a Trump prva Slovenka v Beli hiši. Za ameriško prvo damo pač ne velja določilo ameriške ustave, da mora biti obvezno rojena v ZDA. Vendar zaradi tega dejstva ni kakšne posebne evforije med Slovenci. Morda, če bi spadala v demokratsko opcijo, saj je znano, da je slovenski prevod knjige prejšnjega ameriškega predsednika Baracka Obamaz uvodom pospremil nihče drug kot Milan Kučan. Da, isti Milan Kučan, ki je bil v času padca berlinskega zidu šef slovenskega cekaja. Nekateri si veliko zadržanost večine Slovencev do svoje slovite rojakinje razlagajo s siceršnjim slovenskim značajem, drugi pa z dejstvom, da nas ameriška politika v mejnem sporu s Hrvati ni podprla in da nam je Melanija obrnila hrbet. Nihče pa se ne bo vprašal, zakaj bi nas Američani podpirali, če slovenska politika daje podporo njihovim nasprotnikom, pa naj bo to Rusija ali Iran.

Vendar pa za slovensko zadržanost, če že ne celo odpor do Melanije, obstaja še en zelo značilen razlog: Melanija je – katoličanka. To je navsezadnje tudi sama potrdila po obisku Vatikana. Medtem ko je njen mož, sicer aktualni ameriški predsednik, pripadnik episkopalne cerkve, se za Melanijo dolgo ni vedelo, ali je sploh krščena. No, avtor teh vrstic je odgovor na to vprašanje dobil julija lani, ko si je v okviru spominskega pohoda v Krakovskem gozdu ogledal tudi župnijsko cerkev na Raki blizu Krškega. Tam je bila namreč leta 1970 krščena Melania Trump oz. Melanija Knavs, ki je sicer odraščala v Sevnici. Vendar pa vemo, da krst še ne pomeni verske prakse, kajti v naši državi ne moreš ravno kombinirati uspešne kariere s katoliško versko prakso, sploh pa ne ob razrastu sodobnega poganstva. Povedano drugače: pripadnost krščanstvu, še zlasti v katoliškem smislu, v Sloveniji pač ni cenjena. Povsem drugače pa je v ZDA, kjer je vera zelo cenjena vrednota.

Vsak dan moli rožni venec
Priznam, da se o verski pripadnosti in praksi prve dame ZDA do sedaj nisem spraševal. Tudi takrat ne, ko se je pojavila v javnosti z molitvijo očenaš in so se nekateri slovenski katoličani nad njo zgražali. Tudi po njenem obisku v Vatikanu (kjer se je zgodil tudi njen zabaven komunikacijski šum glede potice), ko je kardinal Franc Rode poročal o svojem pogovoru z njo. In je med drugim povedal tudi tole: »Zanimivo je, da je prinesla s seboj svoj osebni rožni venec in prosila svetega očeta, da ga blagoslovi. To ste lahko videli po televiziji. Torej first lady, prva dama Amerike, moli rožni venec. Se vidi, da je najlepše, kar je odnesla iz Slovenije, ohranila tudi v Ameriki.« Po Rodetovih besedah mu je prva dama potrdila, da sin Baron zna slovensko in se s starimi starši po materini strani, ki živijo v New Yorku, pogovarja po slovensko.

Da, do nedavnega se niti nisem zanimal kaj dosti za versko prakso prve dame, in to celo kljub nedvoumnim informacijam, da je ameriški predsedniški par usmerjen v zaščito življenja od spočetja do smrti. No, potem pa sem pred nekaj dnevi na facebooku opazil novico, da je Melanija dala odstraniti vse poganske simbole iz Bele hiše, pustila pa je samo križ. Priznati moram, da me je novica totalno navdušila. Morda tudi zato, ker sem zadnja leta po duhovni plati postal precej manj kompromisarski in bolj »mahničevski« (po dr. Antonu Mahniču), in sem se zato včasih počutil kar osamljen – tudi tedaj, ko sem naredil in objavil intervju s teologom mlajše generacije mag. Boštjanom Harijem (in si na ta račun prislužil črno piko tudi pri marsikateremu škofu). Tudi po mojem prvotnem navdušenju, ki sem ga izrazil nad prej omenjeno novico, je sledil hladen tuš – oglasil se je namreč jezuit, komunikolog, nekdanji Dnevnikov kolumnist p. dr. Peter Lah s precej kritično opombo (ki jo je lastnik profila nato izbrisal, zato je ne bom citiral). Zapis me je sicer sprva kar nekoliko šokiral, ne pa tudi presenetil. Zato citiram to, kar je še pred ameriškimi volitvami prej omenjeni sogovornik zapisal na Siol.net»Uboga Melania, ko je pred dvajsetimi leti zapustila Slovenijo, zagotovo ni pričakovala, da bo postala tragična žrtev neusmiljene boginje Usode. Nomen omen: Melania v grščini pomeni črna, temna. Melania nemo stoji ob možu, ki Ameriko vodi v temo sebičnosti, nestrpnosti in izključevanja.« Pustimo ob strani vprašanje, ali se katoliškemu duhovniku spodobi omenjati »boginjo usode« namesto »Božje previdnosti«.

raka si cerkev raka

Melania Trump, rojena Knavs, je bila krščena v cerkvi sv. Lovrenca, Raka pri Krškem. (foto: Raka.si)

Kaj je tu “fake news”?
Čeprav za razliko od patra Laha, ki ga sicer dobro poznam iz nekih drugih krogov, še nikoli nisem bil v ZDA (pač, nimamo vsi možnosti potovati tako daleč, morda me to še čaka), mi raziskovalna žilica ni dala miru, saj se nisem mogel sprijazniti z obtožbo, da sem nosilec tistega, kar se v novinarskemu žargonu reče »fake news« ali preprosto LAŽ – kot je znano, je laž nesmrtna duša komunizma, njen oče pa je hudič. Torej, da sem se prepričal, da res nisem morda nosilec lažne propagande in satanovega kraljestva, sem povprašal moje vire o ameriški prvi dami in njenem krščanstvu. In dobil presenetljive odgovore – Melanija je bila pred prihodom v Belo hišo stalna, praktično dnevna obiskovalka katedrale sv. Patricka, ki se nahaja v New Yorku v isti ulici kot Trump Tower, ki velja za prebivališče družine Trump. No, ko je prišla v Belo hišo, je ne samo odstranila poganske predmete, ampak tudi uvedla svetopisemske urice, ki so po več kot poldrugem stoletju spet postale sestavni del dogajanja v Beli hiši.

Drage bralke, dragi bralci, seveda imate pravico, da v to tudi dvomite. Vendar, če po dosedanjih informacijah sklepam, da ima gospa Trump glede duhovnosti zadeve bolj pošlihtane kot marsikateri škof, potem ni nič čudnega, da ima tudi med katoličani precej hude nasprotnike. Pa ne zgolj med jezuiti, kjer nekatere njihove univerze v ZDA politično podpirajo Clintonov in Obamov klan ter vse, kar iz tega izhaja. Da ne bom krivičen do jezuitov: niso vsi na isti liniji. Jezuit, psihiater Jack Siberski je denimo vzel v bran Melanijo, ko so ji nasprotniki očitali slabo znanje angleščine oziroma izgovorjavo. Vseeno pa je precej grenak priokus pustila poteza katoliške univerze Notre Dame, od katere je prejel častni doktorat prejšnji ameriški predsednik Barack Obama, ne glede na to, da Obama zagovarja pravico do splava.

Brez pokrivanja pred saudskim princem
Da Melanija ni katoličanka zgolj na papirju, morda dokazuje tudi to, da si denimo ni pokrila glave pred saudskim princem – za razliko od obiska pri papežu Frančišku. Zagotovo pa je velika redkost, da je prva dama Amerike katoličanka. Še bolj pa je redkost, da ne sklepa gnilih kompromisov. Tudi zato je trn v peti globalni, pa tudi slovenski izrojeni levici, pa tudi imperiju Georgea Sorosa. Da, istega Sorosa, s katerim se brati tudi del slovenskih katoličanov, o čemer smo pisali tukaj. Tudi zato v Melanijo letijo puščice ne samo s strani izrojene levice, pač pa tudi iz dela katoliške javnosti. “Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali, preganjali in vse húdo o vas lažnivo govorili.” (Mt 5, 11)

Morda pa res ne bi bilo slabo, če bi prva dama ZDA pričevala na festivalu mladih v Medžugorju? Ste za to?

Gašper Blažič, Demokracija

 • MEFISTO

  Zanimivo bi bilo videti, kaj bi Hrvati naredili, če bi imeli svojega zeta in prvo damo sveta v Beli hiši?

  Slovenija se pa iz te okoliščine še norčuje.

  • čips

   Ne Slovenija ampak pokvarjeni levicarji.

  • FORT WORTH

   Tolk bi pumpal da bi Americanom sli na zivce…
   Trump itak ve, da so jih samo prazne besede…

  • karlina

   Oni bi bili še pa še ponosni, še pa še, škoda besed za naše komunistične tepce !!!!

   • Tone

    Saj ste Slovenci še pa še ponosni na Melanijo.
    A misliš, da Hrvati nimajo komunističnih tepcev?

 • Olga_10

  Ravno katoličanka ni, ker sploh ni bila krščena, pa tudi njeni starši so bili skupaj z mano in Janezom pri Zvezi komunistov. Verjetno se je prefarbala, kot vsi mi v SDS!

  • čips

   Ti nis olga!

   • MEFISTO

    Ne, to je Miha.

    Miha, ki na Gorenjskem kašo piha.

    • tohuvabohu

     Puklasti Miha?

  • garfi

   fake olga
   fake news

  • TROL – TROL – TROL – ..

  • karlina

   ti nisi prava Olga !!!!

   • Tone

    Ali lahko garantiraš, da si prava Karlina?

 • čips

  You go girl!!!

 • Olga_10

  Niti očenaša ni znala zmolit, brez da bi gledala na plonk.
  https://www.youtube.com/watch?v=aDmUy31B2Sw

 • Olga_10

  Melaniji je treba priznati, da je posnela en vrhunski pornič! Dobro je migala. Film vreden nagrade AVN!

  • Franc Šink

   Nisi več vsa. Se ti je zmešalo?

  • tohuvabohu

   Svinja goljufiva komunajzarska.

  • Soave

   No, upam bos pripela kaj. Izgleda, da se kar spoznaš na porno ??

  • TROL – TROL – TROL –

  • osa

   verjetno si ji fouš, ker tebe noče nihče nategovat, brićevi psi so mrtvi. pasja dojilja ima pa psico

  • pupa

   Crkni,če nisi sposoben normalno živet brez da bi kradel imena. Značilno, rdečkarji znate samo krast vse po vrsti tipični ciganski potomci-

   • Olga_10

    Če s ciganskimi potomci slučajno nakazuješ na Janšo, ti iz prve povem, da je on šiptarski potomec in ne ciganski! Sram te je lahko, da našega Janeza žališ!

 • neny

  kje pa je Donaldov ček za skok čez plot? :) 120.000 $ za eno uro.
  Oče naš…

  • Soave

   Kaj pa ta Oče naš pomeni ??

  • garfi

   kje imaš šmarnico

  • Bolje, kot s kozo pa še hranit jo moraš pa gnoj kidat, da ti je luštno.
   bruhhh beeeee

   • Steiermark

    “dostikrat se pri teh kozjej…… ne ve, ali naj kidajo gnoj od koze ali svojega…..smrdljivci

  • Artur

   Drag odpustek , ne more si ga vsak privoščiti .

 • Roman Benedik

  Ona je toliko katoličan kot komunisti,Nehajte s temi pravljicami in lažmi!

  • Franc Šink

   Ti pa nehaj sovražiti !

  • Soave

   Kaj te tare ?? Opredelila sje za katoličanko. Kje vidiš pravljice ?

  • Steiermark

   Ali te muči zavist?

 • črnaovca

  Zelo so verni spet jih je neki šolar poslal nekaj v nebesa. Narod paranoičnih norcev

 • Artur

  Ja in ? Kaj ima njihov narod ali pa naš od tega ali pa narodi z njegovo izvoženo “demokracijo”, “darila” za njegov narod – narode od njenega ljubega procionističnega možeka :
  ALERT:FLU,VACCINES,CHEMTRAILS,CONSTANTLY SICK HERE’S WH
  https://www.youtube.com/watch?v=UfS4K5LPd6w
  https://www.youtube.com/watch?v=-cT-E-zXLlI
  https://www.youtube.com/watch?v=A-mD9Xl5Dyc&t=38s
  https://www.youtube.com/watch?v=vrgUpkAcOH4&t=725s
  https://www.youtube.com/watch?v=PJ3qfHd9OWY&t=86s
  https://www.youtube.com/watch?v=D2-NaTaWnRw&t=56s
  Nova24Tv ali ste lahko še bolj patetični in pristranski za vsako ceno ?

 • tasilo

  Melanija je brihtna pupa. Vsa presrečna je, da ji je uspelo oditi iz Blatnega dola, iz Velemočvirja. Šla je na boljše. Le zakaj bi se ozirala nazaj?

  Drznil bi si celo reči, da ji je nerodno, da je iz Slovenistana. Tudi meni je pogosto.

  • dob

   Jaz sem pa ponosen na kučana, takega kretena nima nihče.

  • MEFISTO

   Nisi edini.

  • Jana učak

   Saj je vendar Avstrijka!!!???

 • tasilo

  (X) pri marsikateremU škofu
  (X) v novinarskemU žargonu

  Gašper Blažič, pis(d)unski bebec, ki ne zna osnovnih pravil slovenske slovnice. Alo, mojster, ali znaš sklanjati? In ali poznaš pravila o rabi povratnega svojilnega zaimka v slovenščini?

  (X) sem povprašal MOJE vire
  (>) sem povprašal SVOJE vire

  LP. Hanibal Lector

  • tohuvabohu

   A ti bebec ne veš, da je takih grešnikov veliko in ne le tukaj.
   Btw, po čem sklepaš, da ne zna sklanjati? Morda pa ne ve, kateri sklon je treba uporabiti?

 • Aron

  Ma Melenija ni nobena verna katoličanka, še očenaša ne zna na pamet. Jao, med kakšnimi nekritičnimi ljudmi jaz živim :))))

  • Steiermark

   jao jao, što boli……

 • Artur

  Trump and Melanija be ee hv a a a al la a a a bee e e , we love you !!!! Regards from Slovenia bee eee …..
  https://www.youtube.com/watch?v=o9zWMiebFlU
  NASA dokument o depopulaciji ljudske vrste
  https://www.youtube.com/watch?v=28KQASwXxQs&t=11s
  https://www.youtube.com/watch?v=DxyRkakAV24&t=874s

  • garfi

   ovca murgelska

   • Artur

    Hahahahaha še bolj zarij glavo v pesek in še bolj nastavljaj svojo guzo .
    Ovce ne opozarjajo na to na kar jaz opozarjam neprestano tudi murgeljske ovce ne, razlika med njimi pa je, da ima vsaka čreda svoje hlapčevske pastirje(velike vodje), ki trobijo v isti NWO satanistični rog .

    • garfi

     veliki vodja je izraz, ki ga uporabljate leviČĆarji

     • Artur

      Pa uporabljam ga ker je za te njihove vloge najbolj primeren pa si ga dovolim uporabljati četudi nimam črednega nagona.

    • Steiermark

     svoje guze ste navajeni nastavljati prav vi, titiovi pionirčki, ker ste bili zorab navajeni še od pedofila tita…….seveda vas pa včasih, kljubvsemu, ob prakticiranju satanističnih orgij, s psi, ki vam kdaj pa kdaj, namesto “poljubčka na guzo”, tudi raztrgajo, kot takrat, v garaži…..

     • Artur

      Pusti zgodovino vsi mi starejše generacije smo bili nekoč titovi pionirčki hoteli ali ne prisilno , sovražil sem to vlogo a sem moral to prenašat drugače bi bile sankcije morda celo batine vem pa za enega, ki je celo v Jajce romal in vneto prisegal Titeju med tem ko jaz nisem nikoli niti povohat hotel partijske knjižice, ko sem bil starejši (v vojski se mi je to kruto maščevalo a sem vendar vzdržal) .princio je princip – nekateri se ga držijo “na nož” od začetka do konca nekateri pač ne. Glede satanističnih orgij s psi… hja komunjare se pač izživljajo na takšen način kar pa je zame totalno nesprejemljivo obrajtam samo normalne heteroseksualne “orgije” z mojo boljšo polovico če mi verjameš ali ne – mi je vseeno.
      A ja v prenesenem pomenu besede , moj odgovor garfiju se je nanašal na “nastavljanje guzice z glavo v pesku” kar se tiče ignorance v zvezi z globalno NWO problematiko povzročeno s strani pravih satanistov za “ovce” je pač to tabu in nerazumljivo čtivo pa vendar morda se bo le našel kdo ,ki se bo resno zamislil nad tem, naši hlapčevski servilni politikanti namreč kaj takega neradi problematizirajo oziroma sploh ne, ker tega ne smejo početi .

      NASA dokument o depopulaciji ljudske vrste
      https://www.youtube.com/watch?v=28KQASwXxQs&t=11s
      https://www.youtube.com/watch?v=DxyRkakAV24&t=874s

  • Steiermark

   ti pa pravgotovo spadaš med tiste, ki razen, bee, njee, znaš tudi lajat…..

 • Franc Šink

  Ko Trump še ni bil izvoljen sem na tem portalu napisal: Še bodo vama metali polena pod noge,držita se.

 • Jana učak

  Punca je pa res strah in trepet!!!

  • a, ne ? Zakleni se in čez glavo se pokrij z odejo, da te Melanija ne najde !

   • Jana učak

    Si pa res bedna!!!

 • neny

  Melani je vztrajna Američanka, ker zna prenesti vse afere. Tipično za konzervativni pol – da se to mora. Sicer so z Donaldom državljani zadovoljni. Vsaj elita se tako hvali. Melanka predstavlja v ZDA konzervativno obnašanje iz 60-tih, na kar je “moraliziran”, a nazadnjaški pedigre zelo ponosen.

  • Cyclopean

   ”nazadnjaški pedigre” glavno, da vi napredneži dojite in fukate cucke

  • Ženska hudobnica in ljubosumnost si.
   Ti gre v nos, ker nisi ti prva dama Amerike, ali vsaj Slovenije, kajne ? Očitno ti manjkajo odličnosti, ki jih Melanija ima, ti pa ne.
   Melanija vem, da se na takšne čvekačice ne oziraš.

   • neny

    indijanka imaš prav. :)))) JOJ JOJ

    • garfi

     indijanka

   • garfi

    moški hudobnež je
    dr janez sveti

  • Steiermark

   joj, kako te daje zavist…..baba neumna, spusti se na tla in se nehaj primerjati z ljudmi, ki jim nisi kos niti do podplatov…..

 • Artur

  Prva dama ZDA Melania Trump je katoličanka in svojo vero tudi prakticira ??!! Wouuuu “kakšna novica” sem že pričakoval , da bo zaradi tega svojega možeka vsaj enkrat opozorila na to kaj njegovi
  Kabalistični operativci počnejo a počnejo nekaj kar je ravno kontra nekaterim izmed 10 božjih zapovedi ampak važno je , da je katoličanka in svojo vero tudi prakticira . Bravooo !
  Chemtrails Killing Americans Exposed By Dr. Blaylock
  https://www.youtube.com/watch?v=BKtDRZl5b5U
  PROOF: Chemtrails Causing Over 50 Diseases
  https://www.youtube.com/watch?v=IjZYDA1L4mM

 • MEFISTO

  Bolj kot vsa levičarska zloba in srd nad Melanijo, slovensko prvo damo sveta, me zanima, ali je res ali sanjam, da je Slovenija najuspešnejša država na zimskih olimpijskih igrah?

  Menda je osvojila največ zlatih in srebrnih medalj, bronastih pa sploh več ne šteje.

 • garfi

  Melanija in naša šivilja sta bili žalno oblečeni
  papež izgleda vesel v družbi t.i. hitlerja
  leviČĆarji so veseli rdečega Hitlerja, easy money

 • SALZ

  Melania in Trump sta že v redu pa tudi Američani so zadovoljni z obema če je pa prenehala Amerika financirati razne fake društva in agencije je pa to čisto prav.V prvi vrsti morajo gledati nase ker so tudi velik narod.Dokler bodo ZDA močne si lahko še obetavno mir kakršnega imamo v nasprotnem se nam pa slabo piše( celi Evropi)

  • neny

   Seveda morajo gledati nase, menda ne na uvozno žensko.

 • xtc

  Seveda normalna družba je smrt za levake,pristanejo tam kamor sodijo na družbeni rob in mariginalo.

 • Johan

  Melanija, drži se svojega prepričanja in vere.

 • Artur

  “Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali, preganjali in vse húdo o vas lažnivo govorili.” (Mt 5, 11)
  https://www.youtube.com/watch?v=utMQ6y-65qE&t=1373s
  https://www.google.si/search?biw=1344&bih=735&tbm=isch&sa=1&ei=rIeFWuGLGonKwQL_g7awDA&q=slow+boyling+frog+principe+&oq=slow+boyling+frog+principe+&gs_l=psy-ab.12…23087.23087.0.24797.1.1.0.0.0.0.121.121.0j1.1.0….0…1c.1.64.psy-ab..0.0.0….0.xx2IhcxNJrc#imgdii=1vAdiJ7cm5PPNM:&imgrc=WvqNpuUhNCgHVM:

 • ponosen_Slovenec

  Na Melanijo sem zelo ponosen, zelo lep ugled je dala Slovencem in Slovenkam. Zato ji le rečem, vsa čast!
  Ne razumem nekaterih Slovencev ali Slovenk, ki jo krivo kritizirajo? Mislim halo, lahko smo le veseli, da nam tako lepo veča ugled.

  • karlina

   Tudi jaz lahko samo rečem, kapo dol, pred Melanijo Trump, ki je SLOVENKA, tudi sama ne morem razumeti nekaterih, ki se imajo za SLOVENCE, da niso nanjo ponosni, pač pa jo pljuvajo, ŽALOSTNO, ZELO, ZELO ŽALOSTNO !!!!!

   • Tone

    Dobro se je poročila, a ne. Pa je imela še boljše prilike, kot bi rekla Jovankina mama.

 • Anton

  Bog blagoslovi Melanijo!
  Prosimo Boga tudi za slovenske komuniste naj jim vlije poguma resnice.

  • Artur

   ???!! Kakšnega poguma kakšne resnice ? Oni nimajo pojma kaj to pomeni .

   • Anton

    Vem komunisti ne vejo kaj je resnica. Nočejo slišat zanjo.

 • Artur

  ponosen_Slovenec
  Pred več leti je novinarka Jane želela imeti intervju z njo in je rekla, da lahko, ampak samo, če govorita v angleščini.
  Tudi z enim svojih slovenskih fantov ni želela govoriti v slovenščini, ampak samo v angleščini.
  Sramuje se svoje rodne grude in svojega materinega jezika !!! Ja res “lahko smo ponosni nanjo ” “vsaka ti čast” !!!

  https://www.express.hr/life/melania-nas-se-srami-ni-slovenski-ne-zeli-govoriti-11549#

  • Lahko smo ponosni, ker njen sin govori lepo slovensko in, ker je dojila svojega otroka in ne doji psov, kot slovenska umetnica.

   • Artur

    Nisem ga še slišal , pa tudi če bi ga to nima nobene veze z njeno aroganco do svoje domovine. Komunjare pa tak itak bolj je kaj zblojeno bolj se navdušujejo nad tem.

    • Si že videl osebno, ali slišal njeno aroganco ?
     Slovenske foušarije in zavisti pa so že ves čas polni naši časopisi – celo tožbe se je morala poslužiti, da so nekateri nehali pa še ne čisto dovolj.
     SRAMOTA kakšni karakterji so med nami.

  • tramal

   Za komunajzerske časopise govori angleško ,ker dobro ve da jo zabiti komunajzerji ne bodo razumeli Komunajzerji znajo namreč samo srbsko,S lovensko pa bolj malo.

 • MEFISTO

  Tudi jaz sem kristjan.

  Zato prosim Vsemogočnega, naj čimprej vzame k sebi vse komuniste, razne rdečkarje in plenilske ter sleparske levičarje.

  • Anton

   Bog usliši tvojo molitev!

   • Tone

    To bo premalo, Anton. Vsaj kakšen rožni venec bo treba, pa bodo v nebesih. Ali pa za mašo daj.

    • Anton

     A za mašo. Da bo pol Vatikan dobu moj denar in z njim podpiral pedofilijo?
     Molim pa za našo družino za komuniste ni vredn več…

     • Tone

      Oprosti moji naivnosti in nepoučenosti, ampak tvoj pobožni vzdihljaj “Bog usliši tvojo molitev!” se je nanašal na Mefistovo prošnjo Vsemogočnemu, naj čimprej vzame k sebi vse komuniste.

  • Tone

   To je pa lepa gesta, pričakoval bi, da jih boš poslal k vragu. Ampak plemenita duša kot si, tega nisi zmogel.

 • Meni je popolnoma vseeno a je človek kristjan, ateist, budist ali pa jehova priča, to ga še ne dela dobrega/slabega, dejanja štejejo.

  • MEFISTO

   Zakaj ste pa potem komunistični ateisti sami slabi ljudje?

   Vidiš, kako hitro je padla tvoja teorija!

   • Tu pa ti jaz ne morem pomagat, nisem ateist ne komunist,

    ..vprašaj komuniste v vaši stranki, ti bodo oni odgovorili.

  • slosin

   …men tud, sam da ni komunist….

 • župnik cefizelj

  se je spet razpisal notorični pedofil, pravnomočno obsojen napada na mladoletno osebo, gašper blažič. zaradi obsesije z mladoletnicami je bil primoran zapustiti svojo rojstno vas smlednik. ta pobožna podgana je eden glavnih janševih agitatorjev. znane so njegove orgije med romanji mladih v međugorje. dajmo novinarji nove malce raziščite rabote tega pedofila. kar se tiče pa te sevniške kurbe, je pa tako kot vsaka vaška radodajka in žlehtnoba. še hilda tovšak je ponovno srečala boga in baje vodi bralne ure biblije in babji kor v zaporu. isto sranje drugo pakovanje, pravijo kreditodajalci poscanega in posranega populista ivana janše.

  • slosin

   …cefizelj, jej mal več potice pa štrudla, saj se ti že čisto rola od natepavanja čevapov pa pljeskavic…

   • Goran Hvala

    Ja tak je ko en napise resnico…;-)

    • slosin

     …cefizelj pa resnice ne prenese in dobi napad primitivizma in najbrž tudi laži, a ne?

     • župnik cefizelj

      o gašperju blažiču je sicer škoda vsake besede, vendar o njem je moč veliko najti tudi na spletu, predvsem o njegovih pedofilskih rabotah. za potrditev mojih navedb pa mirno povprašaj roka žvelca, s katerim sta v srednješolskih letih skupaj agitirala za sđs. danes pa rok žvelc zanj niti slišati noče in v štartu zanika kakršnokoli poznanstvo! da ne govorimo o tem da sta seveda tudi sorodnika.in ne samo soseda.

     • Aco Pečan

      Poznam Roka Žvelca, enkrat mi je sicer priznal, da sta sorodnika in sta odraščala v istem kvartu… ampak se ga zelo sramuje.

     • Goran Hvala

      Wow…cist neki druzga kot vi a ne.?

   • župnik cefizelj

    gašper blažič je bil moj sošolec(paralelka) na škofijski gimnaziji in lahko direktno povem, da je že takrat kazal določene vedenjske deviacije, da s(m)o se ga na dolgo in široko izogibali. kateheti so mu tudi prepovedali, da se zadržuje v okolici osnovne šole, ki je tam v bližini. s tem so bili seznanjeni tako v vodstvu šole kot tudi duhovščine. je pa treba povedati, da sta takrat s svojim sosedom rokom žvelcom že bila konkretno politično aktivna in agitirala za sds in ivana janšo.

    • Anton

     Pod nicki je nejlažje lagati.

    • Aco Pečan

     Ta pedofilski sluzavec organizira celo nekakšno romanje v Medžugorje s Krščanskim forumom SDS. Upam, da ga bo Bog štrafal za njegove rabote, tega peklenskega umazanca Blažiča!!

  • trumpet2018

   si spet pozabil tablete vzeti

   • župnik cefizelj

    hja, gašper blažič predstavlja praveka desnakarja. fanatično veren agitator, z vedenjsko boleznijo, ki se manifestira v nezdravem poželenju po mladoletnih osebah. gašper blažič je bil pravnomočno obsojen spolnega napada na mladoletno osebo. takratna državna tožilka barbara brezigar je dejanje prekvalificirala v blažjo obliko in blažič je dobil zgolj pogojno kazen. v valburgi,kjer je blažič živel, vaščani vedo veliko povedati o njegovih zalezovalskih pustolovščinah.

    • pupa

     Ali nimajo sodniki zadnjo besedo pri vsaki obsodbi in ne tožilci?

     • župnik cefizelj

      tožilka je prekvalificirala kd v milejšo obliko. pri tem nima sodnik nič. upam da zdaj razumeš.

  • Aco Pečan

   Stoodstotno drži, kar si povedal. Poznam ljudi iz Smlednika, so mi povedali isto zgodbo.

 • Artur

  “Ma res smo ponosni” na tale slovensko ameriški par, poglejte kako njihovi Nato “mirotvorci” dnevno skrbijo za naše “boljše zdravje” ma”veliki človekoljubi prav zares ” Nova24Tv ne šparajte s pohvalami no . Vdihujte s polnimi pljuči,da bo bolj zaleglo. A ni čudovito pozabimo na plavo nebo to ni več v modi kmalu bo čiste prave sončne svetlobe samo še za vzorec a kaj zato saj smo se je že naveličali a ne Slovenclji ?
  “Kako si tile upajo sploh podvomiti o takšni človekoljubnosti no” ?
  https://www.youtube.com/watch?v=utMQ6y-65qE&t=1373s
  Danes proti večeru na našem nebu pa verjetno še ponoči še bolj intenzivno ni,da ni .
  http://shrani.najdi.si/?1R/Yu/19JhONvA/sam0270.jpg
  http://shrani.najdi.si/?2P/wU/27bWT7zw/sam0271.jpg
  http://shrani.najdi.si/?2b/iK/4y5sCeJY/sam0272.jpg

 • samsara

  “Morda pa res ne bi bilo slabo, če bi prva dama ZDA pričevala na festivalu mladih v Medžugorju? Ste za to?”

  Medžugorje je le ened izmed kardinalnih nategov hrvaških patoloških lažnivcev in nategovalcev (aka. nadmudrivačev) nevednih in zaslepljenih. Dober biznis, predvsem to. Ja, je v locirano v Bosni, a glavni akterij so Hrvati, kot pri marsikaterem balkanskem ‘podvigu’, kjer, “ludi jebo zbunjene”.

  • janko

   Ni nateg, kar je tam, ČISTA RESNICA in nič drugega!

   • samsara

    Vatikan se s tem ne strinja…
    Poznavajoč Hrvate in seznanjen s tem kako neverjetno so si finančno in materialno v vseh ozirih opomogli t.i. vidci, tudi jaz ne. Očiten pohlep in težnja po materialnem bogastvu. Tega ne vidi kdor ne želi videti.
    Je pa res, da ljudje ponavadi zaznavajo in verjamejo tisto, kar želijo zaznati, verjamejo tisto kar želijo verjeti. Če je sosed/a videl/a, pol moram tudi jaz, tako nekako. Vse skupaj po liniji najmanjšega upora. Čredni nagon.

  • Si bil kdaj v Medjugorju in videl in slišal na lastne oči, kaj se tam dogaja, ali pišeš na podlagi tega, kar prebereš v levičarskih časopisih ?
   Kar se tiče priznanja Vatikana o dogodkih v Medjugorju pa ga zaman čakaš, ker ga ne bo, dokler bodo videnja trajala.
   Po končanih videnjih pa bo tudi še nekaj časa trajalo, da bo rekel Vatikan zadnjo besedo, ker je v teh rečeh Vatikan zelo previden.
   Tako je bilo do sedaj v vseh primerih in na vseh krajih po svetu, kjerkoli se je Mati Božja prikazovala in enako velja tudi za Medjugorje.

 • MEFISTO

  Slovenka je, ker je katoličanka.

  • Tone

   Katoličanka je, ker je Slovenka. Če bi bila Srbijanka, bi bila pravoslavka.

 • Amerikanc

  Tudi če je bil atej partijc, je Dama podvržena zgodovinskemu spominu. Kot večina Slovencev. Zaradi tega jo zelo cenim, še posebej jo cenim zaradi lepe, slovenske vzgoje Barona.
  Vse to nam da vedeti, kako kratka je bila komunistična zgodovina in kako hitro se je izrodila. Ostali so samo še posamezni komunistični izrodki, ki siromašijo Slovenijo, tako ekonomsko kot kulturno in politično.

 • Kosobrin

  Ni toliko pomembno, če si katoličan ali ateist, zame je najbolj pomembno, da si dober človek. Katoličanov in ateistov pa je nekaj dobrih in nekaj slabih. Če si katoličan, še ni merilo, da si dober in pošten!

  • MEFISTO

   Če si nagravžen komunist ali kakršenkoli rdečkar, pa je to garancija, da si slab človek

  • Caetano

   Za nekatere skupine to res velja, druga prepričanja pa nasprotno izključujejo, da bi bil dober človek. Kako bi recimo lahko bil pravi komunist ali dober nacist ali zagovornik jihada in šeriata in hkrati humanist?! To ne gre skupaj sami so takšne izključevali in preganjali. Homeini je rekel, da pljune v obraz tistemu, ki mu reče, da je islam religija miru, boljševiki so imeli humanizem za odraz ”gnilega liberalizma”, celo carska policija je bila po njihovem zaznamovano s to ”napako”, nacisti so častili brezobriznega nadčloveka… Zlo je treba znati prepoznati, drugače niti nimaš pravih pogojev, da bi bil dober človek.

   • Tone

    Kako je lahko tercijalka ali tercijalc dober človek?

    • Caetano

     Proti nastetim je svetnik.

     • Tone

      Seveda, ker predvidevaš, da je “naš”. Pa ni nujno, ker so tercialci hinavci.

     • Caetano

      Nasteti so hoteli biti hujsi od vseh ”obicajnih slabih ljudi.” In to jim je tudi uspelo.

 • piko8

  Jas in vsi Slovenci, ki imamo Slovenijo v SRCU smo ponosni na Melanijo in na Slovenskega zeta Donalda Trumpa!!!

  Za levo golazen je pa krščanstvo podobno, kot bi “vampirja” postavil pred RAZPELO (KRIŽ)!!!

 • tramal

  Na žalost je tudi veliko ljudi v Sloveniji ki se imajo za kristjana ,volijo pa krvave krvnike komuniste.Seveda familije Tramp sigurno ne bo v Slovenijo dokler bomo imeli na oblasti to komunajzersko golazen.

  • Cucurbita Pepo

   Kristjani ponavadi kažejo pomanjkanje kritičnega razmišljanja

 • Anonimni_Profesor

  Kako lepo je videti v Beli hiši ženstveno Melanijo Trump namesto impotentne lezbijke Clintonove.

 • neny

  TAKO je V AMERIKI!!!!!!!!!!!! glas resnice

  Melani je vztrajna Američanka, ker zna prenesti vse afere. Tipično za konzervativni pol – da se to mora. Sicer so z Donaldom državljani zadovoljni. Vsaj elita se tako hvali. Melanka predstavlja v ZDA konzervativno obnašanje iz 60-tih, na kar je “moraliziran”, a nazadnjaški pedigre zelo ponosen.

  p,s, ponovno objavljam, ker spodaj so me nahrulili, nabruhali, nabutala me je tud indijanka.

  • Lahko bi napisala , kaj novega, če te tako prsti srbijo in ne, da kopiraš tvoje stare komentarje !

   • neny

    kva indijanka, uživaj ob branju.

    • Nisem indijanka.
     Je pa indijanka krasna komentatorka. Ona nikoli ne počne nekaj takega, kot ti zdajle.

     • neny

      Daj skuliraj se raje. Če imaš sladkorno, ne morem pomagat.

     • Ne delaj sramote Primorkam !!!

     • neny

      A RESNICA JE SRAMOTA. JA ZA iq 10.

 • Franjo Trojner

  Slovenci smo pač katoličani, vsa čast Melaniji in bravo Donald!
  Donald je po strelski tragediji na eni izmed šol prebivalce ZDA pozval naj oblastem prijavljajo sumljive ljudi.
  Znova ima še kako prav Donald, sumljive ljudi je potrebno prijaviti, da ne ogrožajo naših familij, skupnosti! A tiste, sumljive, čudne, ki z orožjem v roki in okranclani z totalitarnimi komunističnimi simboli hodijo na raznorazne proslave je že kdo prijavo?

  • kot v enih drugih časih..

   jeap, in sosed, ker je jezen da tvoja jablana rodi njegova pa ne, te bo prijavljal da si sumljiv

   • MEFISTO

    So se tvoje že posušile?

    Nazadnje so rodile gnil sad.

  • Cucurbita Pepo

   Slovenci smo pač katoličani. Slovensci smo pač komunisti. Slovenci smo pač nacisti.

  • DJURO SUMAR

   Slovenci smo predvsem ateisti.

 • Slovenka

  Sam na kratko vas pozdravim, ker nimam veliko časa.

 • zoro

  ponosen sem, da sem melanijine gore list.

  • Jaz pa res, pa čist resno, ne vidim nekega presežka, nekega uspeha, nekaj, s čimer se lahko pohvali da je dosegla, nekaj, kar je naredila dobrega, ti vidiš?

   • Razen da je ‘zapecala’ bogataša.

    • glenn hales

     Saj je on zapecal njo in ne ona njega.

   • sprehajalec

    Več kot ti, zagotovo iluminati.

    • Našteješ nekaj njenih presežkov,uspehov?

     • sprehajalec

      Biti prva dama ZDA seveda ni noben dosežek. Večji je zagotovo biti sindikalni zaupnik na neki OŠ.

     • Res ni, tam je zaradi Donalda.

     • sprehajalec

      Vsaj eno milijardo njih na tem svetu si želi Donalda v tem hipu….

     • njegov denar misliš?, verjamem.

     • sprehajalec

      Vidim, da imaš omejen kriterij, kaj je uspeh in kaj ni. Spominjaš na slovenskega umetnika, ki v svojem ustvarjanju pljune na denar, hkrati pa jokca, da ga nima?

      nek levičar, Umetnik, Iluminati?

     • Uspeh je če vodim uspešno firmo, če odkrijem zdravilo za raka, če izboljšam svetovni rekord na 100m, in tako dalje, ne pa če moj partner postane predsednik države.
      Nekako takole.

     • sprehajalec

      Sem misli, da boš dal za vzgled tudi Majo Smrekar in njeno dojko, nastavljeno Sultanu.

      verjetno si v življenju dokaj nesrečen, ker po tem kar si naštel, je zelo malo ljudi na svetu uspešnih?

     • pri naštevanju sem pripisal: “in tako dalje”
      Sigurno ni Jožica uspešna če Joža postane župan, bila bi, če bi ona postala županja.

     • sprehajalec

      S 500 milijončki v žepu pravzaprav ni pomembna pot do njih. Šteje končni uspeh.

     • glej, saj vseeno, imamo pač drugačne poglede kaj je to uspeh ; )

     • sprehajalec

      kakšna slika, katere nihče noče pa ne opazi? Uspeh cel svet vrednoti z kupčkom v žepu.

      Ne mešaj uspeha z osebnim zadovoljstvom.

     • sprehajalec

      kakšna slika, katere nihče noče pa ne opazi? Uspeh cel svet vrednoti z kupčkom v žepu.

      Ne mešaj uspeha z osebnim zadovoljstvom.

     • Tone

      Nisem se nameraval vključiti v debato, ker je prerekanje med vernimi in nevernimi vedno neplodno. Ampak tukaj bi pa le pristavil svoj lonček.

      Maja Smrekar bo, če bo svojo kariero nadaljevala tako, zaključila svojo kariero kot uspešna in znana umetnica, za kar bo zaslužna sama in ne naključje ali ugodna poroka kot je pri Melaniji.

     • sprehajalec

      Verjetno je zaslužna tudi njena napeta dojka, polna mleka….

     • Tone

      A ti visi jezik do brade, ko jo gledaš in zavidaš psu?

     • sprehajalec

      To vrste umetnost zahod pozna pod imenom “bestiality”.

     • Tone

      To si si izmislil. Zahod take vrste umetnosti ne pozna.

     • sprehajalec
     • Tone

      Verjamem, da te take slikice zanimajo in jih iščeš po netu.
      Jaz bi pa rajši videl, da postrežeš s kakšnim člankom o zahodni umetnosti, ki omenja tudi bestiality umetnost.

     • sprehajalec

      https://www.universal-prints.de/media_kunst/img/36/m/36_150628.jpg

      rousseau, Lepotica in zver. Naslov majinega performansa je bil tudi te sorte.

     • Tone

      Spet si postregel z eno slikico iz svoje zbirke, ki pa je noben umetnostni strokovnjak ni imenoval bestiality art.

     • sprehajalec

      pati resno to verjameš, da tega zahod ne pozna? Maja Smrekar je samo potegnila ven in izvedla pradavno umetnost parjenja z živalmi. ki je upodobljena na starinskih umetniških slikah in porcelanu. Boš trdil, da tole ni umetnost, ali kaj?

      https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/2f/41/f0/2f41f0f906049dbb73c06bcf11eaf6a2.jpg

     • Tone

      Sem mislil, da kaj veš o tem. Misliš pa si lahko kar hočeš, to je tvoja privatna stvar.

      Zadnja sličica iz tvoje zbirke pa je pornografija. Dokler niso izumili fotografije, so pornografijo pač risali. Na tone je tega. Nihče pa to ne pojmuje kot umetnost.

     • sprehajalec

      In? naj bo po tvoje.

      kaj potem loči tole sliko od pornografije in jo naredi za umetnost?

      https://www.dnevnik.si/i/orig/2017/03/26/1003309.jpg

      Tista, ki sem ti jo pa pripopal prej, je pa pornografija? kdo je arbiter? Ti?

     • Tone

      1. Ta slika ni bila dana na trg kot pornografija.
      2. Nihče ne misli, da je ta slika umetnina in zanjo ni dobila Prešernove nagrade. Nagrado je dobila za projekt, ki je trajal več let. Fotografije so samo promocijski material in dokumentacija projekta.
      3. Poglej si kaj si o tem misli dr. Simoniti, bivši minister za kulturo in član odbora za kulturo SDS. https://www.youtube.com/watch?v=CMPyr6lUuPo

      4. Da, tista slika je res japonska pornografija. Na zahodu je ta trenutno prepovedana in je legalno ni mogoče prodajati. Lahko bi bil arbiter za to tudi jaz, ker sem kvalificiran za to. Sicer pa se s tem ne ukvarjam.

     • sprehajalec

      Tudi Japonska ni bila ob njenem nastanku dana na trg kot pornografija. Kot takšno so jo takšni kot ti prepoznali čez 500 let.

      Če nekdo naredi neko pornografijo, pa jo promovira kot umetnost, s pomočjo takšnih kot ti, potem je to pač umetnost. mi smo pa bedaki, ker je kot takšne neprepoznamo.

      projekt oplojevanja z pasjimi celicami je kretenizem, pa naj traja še toliko let. En velik kretenizem, slika je pa pornografija.

     • Tone

      Japonska slika je bila že ob nastanku dana na trg kot pornografija. Je lesorez in je bila natiskana v velikih količinah. Je pa res, da na japonskem gledajo pornografijo bolj sproščeno, ker niso zaznamovani s krščansko moralo.

      Pri vseh strokah o vrednosti dosežkov odloča stroka in ne kdorkoli, ki ima pet minut časa. Razen v primerih, ko gre za množično komercialno proizvodnjo. Kvaliteto vin na primer ocenjujejo kvalificirani ocenjevalci in ne pijanci.

     • sprehajalec

      Praviš Umetnost, vredna Prešernove nagrade…

      https://www.dnevnik.si/i/orig/2017/03/26/1003309.jpg

      in pa 500 let stara pornografija.

      https://i.pinimg.com/originals/2f/41/f0/2f41f0f906049dbb73c06bcf11eaf6a2.jpg

      Bi upal na referendum z gornjo trditvijo? Bi občinstvo reagiralo kot v primeru cesarjevih novih oblačil od Andersena? kr bi jim ti in tvoj krog sugerirali, da gre za vrhunsko umetnost?

      Ali bi se našli vmes nedolžni, ki bi vas skupaj z Majo spljuvali?

      Je to umetnost? Ali nategovanje davkoplačevalcev?

     • Tone

      Ne razumem kaj hočeš povedati. Iz tebe bruha nekakšen bes, to me pa ne zanima.

      Naštej v svetovni zgodovini en primer, ko so na referendumu odločali volivci, kaj je umetnost.
      Če bi odločali Parižani, Eifflov stolp ne bi stal.

     • sprehajalec

      Referendum, ker sem mislil na naše razmere. Ko se vedno najde kdo, ki “neuke” pouči, kaj je umetnost.

      V normalnem svetu o vrednosti in pomenu umetnine glasuje trg.

      Eifflov stolp ni bil delan kot umetniško delo, ampak kot popestritev svetovne razstave. In okrepitev jeklarske industrije v Franciji. Po vzoru napoleona, ko je z naročilom ogromne količine blaga iz dravnih fondov dvignil francoske tkalce. Po razstavi so ga nameravali podreti, pa so ga potem pustili.

     • Tone

      Eifflov stolp mi je prvi padel na misel, lahko pa bi mi kateri od tisoče drugih primerov. Eifflov stolp je umetniško delo, zasnovali so ga arhitekti in ne inženirji. Parižani niso bili proti njemu zaradi tehničnih pomanjkljivosti, ampak ker se jim ni zdel lep, pogrešali so marmor in okraske.

      Groharjevi sodobniki so bili prepričani, da to, kar slika, ne more biti umetnost.

      Trg določa le ceno umetniških del, nikakor njihove umetniške vrednosti.

     • sprehajalec

      Šolski sistem potem nauči otroke, kaj je umetnost. Za prešerna ne bi nihče vedel, če ga ne bi vtepali v glave generacijam učencev. Tako kot za Balantiča malo njih ve.

      kaj je umetnost potem določi ozek krog okrog vladajočega režima. Poklicanih. kar pa še ne pomeni, da je to, kar določijo tudi umetnost oziroma je ljudem všeč. Trg pa je tisti, ki določi ceno tej umetnini.

     • Tone

      Trg določi ceno vsem umetniškim delom, ne glede ali so v šoli omenjeni ali ne. Pogosto imajo tista, ki jih v šoli ne omenjajo več odjemalcev ali višje cene. Ni vse umetnina, kar je umetnost.

      Šolski sistem učence seznani z že uveljavljenimi umetniki in njihovimi deli, ne more jih pa naučiti kaj je umetnost. Umetnost se uveljavi v glavnem sama s svojo kvaliteto in vsebino. Poskusi promoviranja ali zamolčanja iz ideoloških razlogov(Balantič), se nikoli na daljši rok ne obnesejo. Na tem področju zarot sploh ne more biti, tudi zato je pomembna.

      Prešerna so potem, ko so strokovnjaki pojasnili zakaj je pomemben, sprejeli tako levi kot desni.

     • sprehajalec

      Torej obstaja neka skupina za umetnost, ki odloča, kaj je in kaj ni umetnost? In označi za umetnost tudi tisto, kar ljudem morda ni všeč? In to se še danes dogaja?

      Tegale zagotovo v Sloveniji ne bi označili za umetniško delo?

      https://i.pinimg.com/736x/9a/5f/09/9a5f09ddfc9d2407052507cb87f1c5d2–nazi-propaganda-vintage-posters.jpg

      Ampak je umetnost odvisna od ideologije vladajoče elite. Ki skozi šolski sistem in svoje državne in paradržavne medije poskuša ljudem vsiliti nekaj kot umetnost, čeprav si pod razno to ne zasluži? (Maja Smrekar, pa socialistični performansi za državne proslave). V takšnih družbah nastane posledično globok razkorak med pojmovanjem umetnosti vladajoče nomenklature in njenih umetniških predstavnikov in običajnimi ljudmi. Ki jih umetniki vladajoče nomenklature praviloma podcenjujejo in jih poskušajo provocirati. Prav provokacija je postala osnovno gonilo slovenske uradne umetnosti in ultralevičarjev na oblasti.

      Zato se slovenski umetnik praviloma potem poščije na trg, ker ve, da tam ne bo nič dobil in zahteva državno podporo za svoje ustvarjanje.

      V času prešerna se levi in desni še niso imenovali levi in desni. Takrat so bili samo farški in nefarški. Nefarški so kasneje postali komunisti in danes levičarji.

     • Tone

      Ne obstaja nobena skupina za umetnost, obstaja pa stroka. To so strokovnjaki, ki se za to šolajo, da umetnost proučujejo in vrednotijo, pišejo kritike, študije in knjige. Nič se ne dogovarjajo, ampak drug drugega prepričujejo s strokovnimi argumenti. To je resno in odgovorno delo. Ne vsiljujejo svojega osebnega okusa. Strokovnjak lahko reče: Ta slika je odlično delo, osebno pa mi ni všeč, in obratno.

      Slike nemškega vojaka danes noben strokovnjak ne bi označil za umetniško delo, tudi če ne bi nič vedel o nacizmu, ker gre očitno za navadno propagando. Taka “umetnost” je značilna za diktature, leve in desne. Najbolj je znana nacistična in stalinistična. Ne obstaja pa komunistična umetnost. Sovjetska umetnost do stalinizma velja za vrhunec in temelj zahodne moderne umetnosti. Stalinizem jo je zatrl, na zahodu pa so jo občudovali in proučevali. Pri nas smo imeli socrealizem nekaj let po revoluciji, po l. 1955 pa se politika načeloma v umetnost ni vtikala. To se najbolj kaže pri Prešernovih nagradah. Vse odločitve komisije še danes stojijo in so prestale presojo časa. O tem govori tudi zgodovinar in minister Simoniti. https://www.youtube.com/watch?v=CMPyr6lUuPo

      Takih družb, ki bi vsiljevale ljudskim množicam umetnost, ki jim ne bi bila všeč, sploh ni. Nacizem in stalinizem sta zapovedovala umetnost, ki je bila ljudem všeč, prepovedovala pa tako, ki jim ni bila. Majo Smrekar bi tako nacizem koz stalinizem poslala v taborišče, v demokracijah pa bi jo nagrajevali, kot so jo tudi že.

      Slovenski trg je enostavno premajhen, da bi umetniki lahko živeli od svojega dela. Drugi trgi pa so zaprti in je težko prodreti vanje. Vse manjše države, pravzaprav vse evropske, razen Anglije, na različne načine financirajo svojo umetnost. To ne delajo zato, ker bi se jim smilili lačni umetniki, ampak zato, ker vedo, da brez umetnosti ne morejo biti ne resne države ne resne nacije. A si že kdaj videl belgijski, portugalski, bolgarski, … film? Pa jih snemajo.

 • glenn hales

  …”Strah in groza za levičarje ter Sorosove plačance! Prva dama ZDA Melania Trump je katoličanka in svojo vero tudi prakticira”
  TO SE NI VSE DRAGI MOJI. KMALU BO TRUMP PRISEL V SLOVENIJO IN BO NASESKAL KUCANA IN PODRL LAZGOSE TER VSEM VAM KI STE TAKO HUDO TRPELI POD KOMUNIZMAL DAL PO EN MILIJON DOLARJEV….
  Keep dreaming Gašper Blažič… just keep dreaming. Trump is coming to free you all….

 • Grenze

  Bravo Melanija čestitam za vse kar si in kar boš še dobrega naredila .

 • Cucurbita Pepo

  A se je zdravo vsak dan pogovarjat z namišljenim stricom iz nebes ?

  • sprehajalec

   Bolj zfravo, kot naprimer s teboj Curbita. Določenih stvari v življenju preprosto ne boš nikoli zastopil. Ena od teh, je tudi ta.

   • Cucurbita Pepo

    Ni mi jasno kako indoktrinacija v otroštvu človeka uniči za celotno življenje. Govorimo o odraslih ljudeh, ki verjamejo v vsemogočnega nevidnega kreatorja vesolja. Verjamejo v svetega duha, hudiča, angele, objektivno moralo, mislijo da smo moški iz praha ženske iz rebra,… Pogosto se verniki z njim pogovarjajo četudi nikoli ni odgovora, če pa pride do odgovora pa človeka zaprejo na psihiatrijo. Verniki ste kot komunisti. Če vas nebi bilo v ogromnem številu, bi vas razumni ljudje pojedli.

    • sprehajalec

     Bolje tako Curbita, kot v nič ne verjeti pa v vse dvomiti, pa se zaganjati v tiste, ki verjamemo….

     • Cucurbita Pepo

      Torej če ne verjamem v te neumnosti verjamem v nič ??

     • sprehajalec

      Dobro, tudi v krišno lahko verjameš, saj to je v krogih, kjer se giblješ popularno…

     • Cucurbita Pepo

      Moji krogi so preveč intelektualni za takšne neumnosti

 • DJURO SUMAR

  Melania Knavs je prav toliko katoličanka, kakor jaz. Res pa je, da je to popolnoma nepomembno.

  • if

   Pomembno je. To dokazuje tudi Vittorio Messori v svoji knjigi Kdo je Jezus.

   • DJURO SUMAR

    Messori vse ve, medtem ko večina ne ve niti tega ali je Jezus Kristus res kdaj živel.