fbpx

Strah in groza za levičarje ter Sorosove plačance! Prva dama ZDA Melania Trump je katoličanka in svojo vero tudi prakticira

Foto: epa

Se še spomnite znamenitega srečanja leta 2001 na Brdu pri Kranju? Srečala sta se namreč tedanji ameriški predsednik George W. Bush in njegov tedaj še dokaj sveže izvoljeni ruski kolega Vladimir Putin. Vsebina njunega pogovora je za Slovence verjetno že »lanski sneg«, a za tiste, ki smo že tedaj pozorno opazovali obnašanje slovenskih medijev, je bil dogodek zelo poučen. Poglejmo, zakaj.

Slovenski “mainstream” mediji so namreč ta vrhunski dogodek, zaradi katerega se je Slovenija znašla v središču pozornosti vsega sveta, pospremili z novim velikim kiksom. Namreč ob poročanju o poteh ameriške prve dame Laure Bush. Slednja je imela namreč sprva predviden poseben damski program skupaj s tedanjo prvo damo Slovenije Štefko Kučan, nato pa je odpotovala na Bled. Od obiska na Bledu do povratka v ZDA pa je, vsaj kar se medijev tiče, ostala »siva lisa«, ki so jo skušali zapolniti tako, da si je ameriška prva dama privoščila še daljši počitek na Brniku pred odhodom.

Laura Bush roma na Brezje
In glej, ga, zlomka – nekaj dni po obisku smo lahko v osrednjem verskem tedniku brali reportažo z obiska Laure Bush na Brezjah. Torej je v času svojega »počitka« poromala v slovensko narodno romarsko središče. Njeno »skrivnostno izginotje« je bilo pojasnjeno. Seveda je takoj sledila reakcija civilne družbe, češ da so mediji obisk prve dame na Brezjah cenzurirali. Pisatelj Drago Jančar je v svojem prispevku, objavljenem najprej v reviji Dignitas, nato pa v zbirki Brioni (pod naslovom »Četrta oblast? Ha ha«) zelo natančno in kritično obdelal slovensko medijsko močvirje. Vendar pa tudi tedanji predsednik republike Milan Kučan ni ostal dolžan in je slovenske medije v posebnem pismu vzel v bran. Tako je Kučanova tiskovna predstavnica Špela Furlan (alias Andreja Šinkovec) v Sobotni prilogi Dela v pismih bralcev (29. April 2006) zapisala: “Obiska na Brezjah niso “zamolčali” samo slovenski novinarji, ampak tudi ameriški in mednarodni, ki gotovo niso del slovenske “politično-medijske zarote”. Drago Jančar očitno tudi ne upošteva, da obveščanje novinarjev ob tovrstnih državnih obiskih poteka načrtovano in usklajeno med obema stranema z vnaprejšnjo akreditacijo novinarjev. Je pomislil, da je bila odločitev ameriške prve dame, da obisk na Brezjah ostane zasebne narave, njena intimna želja ali pa posledica izkušnje, da je nenapovedan, kratek obisk tako skrbno varovane osebe težko izpeljati kot medijski dogodek zaradi številnih zahtevnih varnostnih, logističnih in komunikacijskih vidikov, ki jih je potrebno upoštevati? O obisku pa niso bili neobveščeni le domači in tuji novinarji, ampak tudi sogostitelj štiriurnega srečanja Bush-Putin, takratni predsednik republike in njegova informativna služba, ki so zanj izvedeli šele potem, ko je državni protokol hitro in gostoljubno uresničil željo gostje. Pojasnila o tem je že dajal tudi državni protokol, zato je uporaba te zgodbe za dokazovanje novinarskega »levičarjenja« bodisi nevednost bodisi sprenevedanje. In to ne prvič.”

Ob tovrstnem piarovskem motoviljenju bi lahko človek zamahnil z roko. Seveda, če se ne bi Kučanov kabinet (takrat že v vlogi kabineta nekdanjega predsednika republike) s totalno vehemenco spravil na svetovno najbolj znanega slovenskega literata (poleg Borisa Pahorja). A tudi to je pač slovenski genius loci, saj je znano, da nekdo, ki ni na liniji režima poznega socializma, pač ne more biti računati na osnovno spoštovanje. Pa tudi če se imenuje Drago Jančar.

WhiteHouse w papez trump melanija

Melania Trump je lani papežu Frančišku dala blagoslovit svoj rožni venec. (foto: White House)

Zamolčana katoličanka
In sedaj k drugemu delu naše zgodbe. Že več kot leto dni je minilo od zadnjih ameriških predsedniških volitev, na katerih je nekoliko nepričakovano zmagal Donald Trump. Njegova izvolitev je za seboj potegnila tudi dejstvo, da je ameriška prva dama Melani(j)a Trump prva Slovenka v Beli hiši. Za ameriško prvo damo pač ne velja določilo ameriške ustave, da mora biti obvezno rojena v ZDA. Vendar zaradi tega dejstva ni kakšne posebne evforije med Slovenci. Morda, če bi spadala v demokratsko opcijo, saj je znano, da je slovenski prevod knjige prejšnjega ameriškega predsednika Baracka Obamaz uvodom pospremil nihče drug kot Milan Kučan. Da, isti Milan Kučan, ki je bil v času padca berlinskega zidu šef slovenskega cekaja. Nekateri si veliko zadržanost večine Slovencev do svoje slovite rojakinje razlagajo s siceršnjim slovenskim značajem, drugi pa z dejstvom, da nas ameriška politika v mejnem sporu s Hrvati ni podprla in da nam je Melanija obrnila hrbet. Nihče pa se ne bo vprašal, zakaj bi nas Američani podpirali, če slovenska politika daje podporo njihovim nasprotnikom, pa naj bo to Rusija ali Iran.

Vendar pa za slovensko zadržanost, če že ne celo odpor do Melanije, obstaja še en zelo značilen razlog: Melanija je – katoličanka. To je navsezadnje tudi sama potrdila po obisku Vatikana. Medtem ko je njen mož, sicer aktualni ameriški predsednik, pripadnik episkopalne cerkve, se za Melanijo dolgo ni vedelo, ali je sploh krščena. No, avtor teh vrstic je odgovor na to vprašanje dobil julija lani, ko si je v okviru spominskega pohoda v Krakovskem gozdu ogledal tudi župnijsko cerkev na Raki blizu Krškega. Tam je bila namreč leta 1970 krščena Melania Trump oz. Melanija Knavs, ki je sicer odraščala v Sevnici. Vendar pa vemo, da krst še ne pomeni verske prakse, kajti v naši državi ne moreš ravno kombinirati uspešne kariere s katoliško versko prakso, sploh pa ne ob razrastu sodobnega poganstva. Povedano drugače: pripadnost krščanstvu, še zlasti v katoliškem smislu, v Sloveniji pač ni cenjena. Povsem drugače pa je v ZDA, kjer je vera zelo cenjena vrednota.

Vsak dan moli rožni venec
Priznam, da se o verski pripadnosti in praksi prve dame ZDA do sedaj nisem spraševal. Tudi takrat ne, ko se je pojavila v javnosti z molitvijo očenaš in so se nekateri slovenski katoličani nad njo zgražali. Tudi po njenem obisku v Vatikanu (kjer se je zgodil tudi njen zabaven komunikacijski šum glede potice), ko je kardinal Franc Rode poročal o svojem pogovoru z njo. In je med drugim povedal tudi tole: »Zanimivo je, da je prinesla s seboj svoj osebni rožni venec in prosila svetega očeta, da ga blagoslovi. To ste lahko videli po televiziji. Torej first lady, prva dama Amerike, moli rožni venec. Se vidi, da je najlepše, kar je odnesla iz Slovenije, ohranila tudi v Ameriki.« Po Rodetovih besedah mu je prva dama potrdila, da sin Baron zna slovensko in se s starimi starši po materini strani, ki živijo v New Yorku, pogovarja po slovensko.

Da, do nedavnega se niti nisem zanimal kaj dosti za versko prakso prve dame, in to celo kljub nedvoumnim informacijam, da je ameriški predsedniški par usmerjen v zaščito življenja od spočetja do smrti. No, potem pa sem pred nekaj dnevi na facebooku opazil novico, da je Melanija dala odstraniti vse poganske simbole iz Bele hiše, pustila pa je samo križ. Priznati moram, da me je novica totalno navdušila. Morda tudi zato, ker sem zadnja leta po duhovni plati postal precej manj kompromisarski in bolj »mahničevski« (po dr. Antonu Mahniču), in sem se zato včasih počutil kar osamljen – tudi tedaj, ko sem naredil in objavil intervju s teologom mlajše generacije mag. Boštjanom Harijem (in si na ta račun prislužil črno piko tudi pri marsikateremu škofu). Tudi po mojem prvotnem navdušenju, ki sem ga izrazil nad prej omenjeno novico, je sledil hladen tuš – oglasil se je namreč jezuit, komunikolog, nekdanji Dnevnikov kolumnist p. dr. Peter Lah s precej kritično opombo (ki jo je lastnik profila nato izbrisal, zato je ne bom citiral). Zapis me je sicer sprva kar nekoliko šokiral, ne pa tudi presenetil. Zato citiram to, kar je še pred ameriškimi volitvami prej omenjeni sogovornik zapisal na Siol.net»Uboga Melania, ko je pred dvajsetimi leti zapustila Slovenijo, zagotovo ni pričakovala, da bo postala tragična žrtev neusmiljene boginje Usode. Nomen omen: Melania v grščini pomeni črna, temna. Melania nemo stoji ob možu, ki Ameriko vodi v temo sebičnosti, nestrpnosti in izključevanja.« Pustimo ob strani vprašanje, ali se katoliškemu duhovniku spodobi omenjati »boginjo usode« namesto »Božje previdnosti«.

raka si cerkev raka

Melania Trump, rojena Knavs, je bila krščena v cerkvi sv. Lovrenca, Raka pri Krškem. (foto: Raka.si)

Kaj je tu “fake news”?
Čeprav za razliko od patra Laha, ki ga sicer dobro poznam iz nekih drugih krogov, še nikoli nisem bil v ZDA (pač, nimamo vsi možnosti potovati tako daleč, morda me to še čaka), mi raziskovalna žilica ni dala miru, saj se nisem mogel sprijazniti z obtožbo, da sem nosilec tistega, kar se v novinarskemu žargonu reče »fake news« ali preprosto LAŽ – kot je znano, je laž nesmrtna duša komunizma, njen oče pa je hudič. Torej, da sem se prepričal, da res nisem morda nosilec lažne propagande in satanovega kraljestva, sem povprašal moje vire o ameriški prvi dami in njenem krščanstvu. In dobil presenetljive odgovore – Melanija je bila pred prihodom v Belo hišo stalna, praktično dnevna obiskovalka katedrale sv. Patricka, ki se nahaja v New Yorku v isti ulici kot Trump Tower, ki velja za prebivališče družine Trump. No, ko je prišla v Belo hišo, je ne samo odstranila poganske predmete, ampak tudi uvedla svetopisemske urice, ki so po več kot poldrugem stoletju spet postale sestavni del dogajanja v Beli hiši.

Drage bralke, dragi bralci, seveda imate pravico, da v to tudi dvomite. Vendar, če po dosedanjih informacijah sklepam, da ima gospa Trump glede duhovnosti zadeve bolj pošlihtane kot marsikateri škof, potem ni nič čudnega, da ima tudi med katoličani precej hude nasprotnike. Pa ne zgolj med jezuiti, kjer nekatere njihove univerze v ZDA politično podpirajo Clintonov in Obamov klan ter vse, kar iz tega izhaja. Da ne bom krivičen do jezuitov: niso vsi na isti liniji. Jezuit, psihiater Jack Siberski je denimo vzel v bran Melanijo, ko so ji nasprotniki očitali slabo znanje angleščine oziroma izgovorjavo. Vseeno pa je precej grenak priokus pustila poteza katoliške univerze Notre Dame, od katere je prejel častni doktorat prejšnji ameriški predsednik Barack Obama, ne glede na to, da Obama zagovarja pravico do splava.

Brez pokrivanja pred saudskim princem
Da Melanija ni katoličanka zgolj na papirju, morda dokazuje tudi to, da si denimo ni pokrila glave pred saudskim princem – za razliko od obiska pri papežu Frančišku. Zagotovo pa je velika redkost, da je prva dama Amerike katoličanka. Še bolj pa je redkost, da ne sklepa gnilih kompromisov. Tudi zato je trn v peti globalni, pa tudi slovenski izrojeni levici, pa tudi imperiju Georgea Sorosa. Da, istega Sorosa, s katerim se brati tudi del slovenskih katoličanov, o čemer smo pisali tukaj. Tudi zato v Melanijo letijo puščice ne samo s strani izrojene levice, pač pa tudi iz dela katoliške javnosti. “Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali, preganjali in vse húdo o vas lažnivo govorili.” (Mt 5, 11)

Morda pa res ne bi bilo slabo, če bi prva dama ZDA pričevala na festivalu mladih v Medžugorju? Ste za to?

Gašper Blažič, Demokracija