Strokovna skupina ekonomistov: Epidemija novega koronavirusa predstavlja šok, ki nima primerjave v sodobni zgodovini!

Mojmir Mrak, profesor na Ekonomski fakulteti in član strokovne skupine. (Foto: STA)

Ekonomist Mojmir Mrak, ki je sodeloval pri pripravi smernic za ukrepe, je na današnji novinarski konferenci vlade ocenil, da je epidemija novega koronavirusa šok, ki nima primerjave v sodobni zgodovini. “Gre za izjemen zdravstven izziv, na katerega države odgovarjajo z drastičnimi ukrepi omejevanja gibanja, ki bodo imeli velike gospodarske in finančne posledice,” je dejal.

Gospodarske napovedi se znižujejo in po besedah ekonomista Mraka je nemogoče z gotovostjo napovedati, kako dolgo bo kriza trajala, skoraj gotovo pa je, da bo njen najhujši del trajal več mesecev. Zato je smiselno, da se ukrepi navezujejo na to, sicer še vedno relativno kratko obdobje.

Paketu ukrepov bo sledil še dodaten paket
Slovenija se odziva na posledice krize na konceptualno podoben način, kot to počne večina drugih evropskih držav. Gre za ukrepe v trajanju treh mesecev, ki so usmerjeni predvsem v področje zagotavljanja osnovne socialne varnosti, povečanja likvidnosti in ohranjanja delovnih mest v gospodarstvu,” je poudaril. Dejal je, da bo danes predstavljenim ukrepom sledil nov paket ukrepov, vendar pa je za njegovo pripravo potrebnega nekoliko več časa.

Mrak je ob tem spomnil na ukrep Evropske centralne banke, s katerim bodo članice lahko na mednarodnem finančnem trgu izdale obveznice, pri tem pa bo stopnja tveganja zelo nizka, “kar zagotavlja, da bodo države obveznice lahko izdale po solidni ceni, razlike med državami pa ne bodo velike“. “To omogoča zadolževanje pod dobrimi pogoji, je pa res, da je to še vedno zadolževanje,” je poudaril.

Nekdanji minister Žiga Turk, ki je prav tako član posvetovalne skupine, je ob tem poudaril, da je zaradi izjemno velikih izzivov potreben hiter, obsežen in natančen odziv, ki pa je hkrati tudi enostaven. Izpostavil je hitro delo skupine, ki jo vodi Matej Lahovnik in je minulih dneh pripravila smernice za ukrepe za blažitev posledic epidemije koronavirusa. Po njegovih besedah so ogroženi vsi deli gospodarstva, saj se kriza eksponentno širi med podjetji, ki so bila pred dnevi še povsem zdrava. “Ukrepi so zato taki, kot da se je trenutno vse ustavi,” je dodal. (Foto: STA)
Direktor in lastnik Dula Dušan Olaj pa je ministre in politike, ki bodo pisali in sprejemali zakone, pozval, naj bodo ti kratki, jasni in razumljivi. Ob tem je ocenil, da je morda prišel čas, da se v Sloveniji načelo nezaupljivosti zamenja z načelom absolutne zaupljivosti, ko odločamo o upravičenosti posameznikov do pomoči. “Če sem prišel do tebe in pravim, da rabim pomoč, to pomeni, da je to tudi res,” je pojasnil. (Foto: STA)

V strokovni posvetovalni skupini, ki je pripravila smernice, so med drugim še ekonomisti Igor Masten, Marko Jaklič in Sašo Polanec, davčni svetovalec Ivan Simič ter članica upravnega odbora Kluba slovenskih podjetnikov Ema Pogačar.

Vlada se je na nočni seji dogovorila o več ukrepih, katerih namen je blažiti posledice epidemije novega koronavirusa tako za državljane kot podjetja. Ocenjeni so na okoli dve milijardi evrov. Predvideni so ukrepi brez primere za zaposlene, samozaposlene, podjetja, kmete in prebivalstvo, tudi krizni dodatek za upokojence z nizkimi pokojninami. Za zdaj so ukrepi predvideni do konca maja.

Hana Murn

 • Maria23

  Pozdravljeni, ocenite moje gole fotografije in videoposnetke (18 let) popolnoma brezplačno – http://trim4.me/g8l

  • Antonius

   Tepka!!
   Na tv programih danes sex ponujajo v živo.
   Speljite se na Tromostovje, ker tam lahko osamljen/a onanirate brez skrbi.
   Nihče vas ne bo motil, ker je tudi Ljubljančanom zapovedana karantena.

   • Joc 52

    Blokiras in se ne ubadas z udbovcem s kodnim imenom m23 in podobnimi….so samo dnevno dezurni in sprico tega sitni

   • Janez Korenjak

    Antonius… take objave med komentarje vnašajo “bot”-i. Okrajšava od “robot”, mišljena pa je računalniška skripta, ki emulira komentatorja. :-) To je kot da bi svojemu telefonu rekel “Tepec”…

 • Antonius

  Edino, ampak res edino presenečenje ob vsem katastrofalnega, kar je nam in vsemu človeštvu prizadejal koronavirus, je ravnanje slovenske komolčarske levice.
  Pomisel na človeka v stiski je njim manj, kot jim more predstavljati kulisa španske vasi.
  Iz proračuna so svojim človekoljubcem metali naš skupni denar, o empatiji do človeka v hudi stiski se jim sanja pa toliko, kot vsem, ki so z živimi polnili slovenske rudnike, jame in brezna.
  Danes si človek more predstavljati skoraj vse, kar ga bo doletelo, ne more si pa predstavljati, da človek zmore toliko zlobe, kot nam jo v teh kriznih, hudih dneh, dokazuje kompletna slovenska strankarska levica.
  Mene koronaviorus in posledična gospodarska katastrofa nista presenetila toliko, kot me s svojim zlobnim politikantskim gobcanjem presenečajo Židan, Mesec, Šarec in njihovi partijski sindikati.

  • Joc 52

   Podpisem

  • bad brains

   Se strinjam, ampak presenetli me pa niso. Če katerega izmed orto levičarjev poznaš, potem veš , kaj od njih pričakovati.

  • Stajerka

   …res je…..splet pa pregoreva od obupa tistih, ki so MSM in lewakom nasedli glede panike zaradi s.p……cel mesec so MSM v kooperaciji s preteklo vlado, tolkli o paniki zdravnikov in prebivalcev glede COVID19…..pa pride covid na sončno stran Alp in lewaki, vključno z bivšo vlado, zaženejo paniko zaradi enega tedna sprejema ukrepov, čeprav je že pred tem napovedan odlog plačila dajatev…..in ker niso bili zadovoljni “samo” z odlogom, so firme po hitrem postopku zaprli, danes pa jok in stok…..

  • alan12

   Mene pa levičarji ne morejo več presenetiti. Njihova politika je enostavna: pobrati tistim, ki imajo in dati tistim, ki nimajo – ne glede na vložen trud, talente, sposobnosti…. S svojimi sladkimi besedami obljubljajo ljudem nebesa, v katerih bo vse zastonj in v katerih se bosta cedila med in mleko. Ni jim mar za to, da bo prej ali slej zmanjkalo tujega denarja in da bojo na koncu vsi reveži. Oni bodo namreč vladali in njim ne bo manjkalo ničesar. Tako kot Tito in Kardelj nista šla po zmagi revolucije nazaj za ključavničarja in učitelja, ampak sta se vselila v vile razlaščenih bogatašev in živela kakor kralji ( s služinčadjo, avtomobili s šoferji, s celimi otočji na Jadranu kot svojo lastnino, z ladjami in modrimi vlaki…. ), ljudje so pa tonili v vse večjo revščino. No, ja ,da ne bom krivičen – en sončen otoček so pa komunisti vendarle namenili tudi tistim, ki se z njimi niso strinjali. Reklo se mu je Goli otok. Zanimivo je, da še danes obstajajo ljudje, ki jim verjamejo. Razumi, kdor moreš!

 • Joc 52

  V teh casih, ko se vsi funkcionarji, ki garajo cele dneve in odpovedujejo 30% ODja se pozor: TOZILCI pritozujejo nad tem odlokom. Oni, ki jim padajo vse vecje tozbe, oni, ki so pripomogli k temu, da drzavni kradljivci a la jankovic in sinova se nemoteno, svobodno sprehajajo na svobodi. Tozilci, ki so sramota demikraticni Sloveniji, oni, ki so v rokah ukradene drzave in skrbijo s svojo nesposobnostjo, da vse tozbe padejo….vem, da jih ni sram, ker se jim gre samo za njihov zep. Za bruhat

 • Rožle

  In tistih odpisanih 29 milijonov evrov Jankoviću .. bi nam tudi še kako prav prišli v teh kriznih časih

  • Slovenec

   To pa sploh.

  • centurion

   46milijonov…

 • Ph4nt0m

  “To omogoča zadolževanje pod dobrimi pogoji, je pa res, da je to še vedno zadolževanje.”

  In že šprintamo do bankirjev po svež denar, hlapci kakršni smo…

 • RATATA

  Dr. Mrak, dobro sem si tedaj, enkrat davno, zapomnil Vaše predavanje o trdnosti in moči valute viz a viz trdnostni in moči gospodarstva … no, pa je nova doba to postavila na glavo z uvedbo istega EUra in tega se ne da zagovarjat, kar se vidi tudi v razliki med Z in V dojčLand…, kaj šele pri osamosvojeni socjalistični mafijski Republiki Sloveniji…
  torej, nimam vprašanja!

 • Unikatna

  Zadolževanje pa ni vredu…to so čakali bankirji…

  • Antonius

   Unikatna, denarni tokovi so se ustavili. Ustvarjanja nove vrednosti ni, kupci pa trošijo kar še imajo samo za najnujnejše stvari, banke so ostale pa brez gospodarskih in tržnih prilivov. Denarja jim bo zelo hitro zmanjkalo, brez najemanja kreditov. Države so dolžne v tem primeru vskočiti na pomoč, da bo država preživela s tem, kar ima. Ne samo majhna ekonomija Slovenija, ogromno držav bo odvisnih od ugodnejših pogojev in kreditov.
   Tudi gospodarsko najmočnejši Nemčiji se lahko zgodi, da ji bo za sprotne potrebe zmanjkalo.
   Koronavirus recesija se bo zavlekla za kar nekaj mesecev, preden se bo začelo gospodarstvo počasi zopet pobirati.
   Ljudje po tej izkušnji bodo bistveno manj potrošniško usmerjeni, ker jih bo posledica marsičesa naučila.
   Bankirjem se hlače ne tresejo nič manj, kot se tresejo hlače ogromnemu številu delavcev za svojo zaposlitev in službo. Propad majhnega podjetja kar nekaj deset zaposlenih postavi na borzo dela in na cesto.
   Recesija bo svetovnih razsežnosti, denarja bo pa povsod manj.

   • Unikatna

    V svojem življenju si nikoli nisem mislila, da bom doživela kaj takšnega. Virus, recesijo…

    Nemško gospodarstvo dobi 808 milijard vrednega vladnega paketa…

    • RATATA

     Fiktivnega judenbanksteskega denarja!

     • Janez Korenjak

      Stavim levo jajce, da bodo kriptovalute hit 2020 in naprej.

     • RATATA

      Z levim jajcem tudi jaz opletam, desno mi je oa sveto!!

     • Ph4nt0m

      Največja ironija danes je to, da $ in € nista več denar, temveč valuti, medtem ko imajo kriptovalute vse karakteristike da se jih uporabi kot denar. Torej imaš prav, definitivno bodo hit.

    • Ph4nt0m

     To ni še nič. Tole kar se gredo zdele je slaba, vendar edina rešitev trenutno. Tako kot po 1.sv vojni se bo poskušalo sprintati tudi iz te krize, neizogibno pa je, da nas na dolgi rok čaka še razpad monetarnega (denarnega) sistema. Za razumevanje te tematike je zelo poučen ta video:

     https://www.youtube.com/watch?v=OQWMd_NPSBA

     • RATATA

      Banda je to! Zavajalska !

     • Janez Korenjak

      Še boljši je dokumentarec The Money Masters:

      https://www.youtube.com/watch?v=MpG-r9FnnXY

      Sicer tri ure in pol, ampak: saj smo v karanteni, ne?

     • Ph4nt0m

      O ja, dobro poznam vso zgodbo okoli ustanovitve FED-a 1913, kako so se bankirji dobili na Jekyll Islandu, naredili plan za prevzem izdaje denarja, zlorabili kongres in predsednika. S tem je potem povezana ustanovitev IRS in uvedbo davka na dohodek – največji nateg v zgodovini človeštva. Prej tega človeštvo ni poznalo. Ampak izvirni greh se je zgodil že prej, FED je že tretji poizkus v zgodovini ZDA, da privatni bankirji prevzamejo centralno banko. In še vsakega predsednika, ki je skušal to odpravit so poskušali atentirat ali pa so ga dejansko ubili. Zadnjega JFK so ubili zaradi izvršilnega ukaza 11110 – urejal je, da se vzporedno izdaja denar, ki bazira na srebru. Ukaz je bil izdan 4.6.1963, JFK je bil ubit 22.11.1963. Pa še ena zanimivost – Andrew Jackson je edini predsednik v zgodovini ZDA, ki mu je uspelo odplačat ves državni dolg in ukinit privatno centralno banko.

      https://www.thestreet.com/politics/national-debt-year-by-year-14876008

  • Stajerka

   ….krediti so danes dobesedno zastonj…..že če reprogramiramo stare kredite po visokih obrestnih merah, se je letno rešilo 600 mio za obresti……kar pa ni malo, glede na situacijo, pa je ziher poceni kreditiranje cenejše kot propad gospodarske dejavnosti in pristanek prebivalstva na socialni, ki je pa ravno tako strošek države…..in če ni gospodarstva, ni prilivov v proračun in če ni prilivov v proračun, potem ni sredstev za izplačilo sociale…..in si spet pri kreditiranju……v tej situaciji se rešuje tisto kar se da, da v trenutku ko ne bo več globalne blokade gospodarstva, TAKOJ zaženejo proizvodnjo…..in to je tisto, kar bo v prihodnosti pomembno……nihče ne bo čakal podjetij, ki bodo za zagon potrebovale 3 dni, kaj šele mesece……ko bo zalaufalo, bodo vsi hoteli nadoknadit izgubljeno…..in takrat se bo pričela borba……

   • RATATA

    Zamik je pomemben! Fikcija ! Spet!
    Ko Amerika napove zrgovinsko vojno jo v bistvu napovejo judenbanksterji!!
    Kot so jo Nemčiji v tridesetih!!

 • Gavia Antonius

  strokovna skupina ekonomistov ? čista bedarija
  kralji ulice ljubljane imajo več prakse kot tile bankomati – smernice – jih ni
  https://www.worldometers.info/

  • Miro Jereb

   Kva si pa ti požrl dans…

  • Ivan Ivanovič

   Imaš prav, rabili bi ono skupino akademskih parazitov, ki so napisali pamflet proti novi vladi. To so avantgarda, ki bi nas popeljala v kolektivno smrt.

 • lena

  Gospodarska kriza iz 1929 je bila blaga sapica, proti orkanu ki prihaja, zaradi koronavirusa. Se ve, najkrajse bodo potegnili majhni, tudi majhne drzave in tu je Slovenija zraven! Trump se se dela norca, zaradi svoje osabnosti in kratke pameti, a tudi Amerika bo padla na kolena.

  • Stajerka

   …mogoče pa le ni vse tako črno…..glede na majhnost Slovenije, bi lahko marsikatero firmo, podjetnika, kmeta, rešila nota samooskrbe in potrošnje domačih dobrin……

  • 0 Cool
  • Ivan Ivanovič

   Kako se Trump dela norca? A tako, da razmišlja, kako rešiti ameriško gospodarstvo pred zlomom? Kratko pamet imaš ti, ki očitno ničesar ne razumeš.

 • tohuvabohu

  Kam so izginili vsi “resni” ekonomisti (Menzinger, Kriza-nič, Štiblar, Tajnikar …), ki so bili včasih kuhani in pečeni na glavnih medijih? In njihov najmlajši član J P Damijan si verjetno streže po življenju, ker ni bil povabljen zraven.

  • Stajerka

   …JP išče Damijana, da bosta skupaj ugotovila kako napre :))j……šalo na stran, takšne kot zadnje čase klati JP, sem 100%, da bi se ob sodelovanju JP ta skupina usklajevala še naslednje 3 mesece, sploh glede na dejstvo, da je postal glavni finančni svetovalec Levice……vsaj takšen vtis je dajal v zadnjem času…..

  • centurion

   hahahaha+++++++++++

 • skorpijon93

  češka ohranja najnižji delež revščine v EU, podobno uspešne so še ; Danska, Islandija, Finska, SLovaška , v večini drugih zahodnih držav je opazen trend povečevanje revščine, migrantje pa čudovito živijo !” V Angliji je recimo 19 % prebivalstva pod pragom revščine, najemnina 2 sobnega stanovanja ali manj v Londonu je nedosegljiva tudi srednjemu razredu , kaj šele revnim , dobro živijo samo bankirji, poslovneži, kraljeva družina in ostali bogatuni

 • Unikatna

  Mene so pa presenetili sodniki in tožilci…Kot, da so neka posebna elita…groza, se vidi, da so brez kančka za solidarnost…

  • 0 Cool

   Tako kot tisti, ki so se pozicionirali v najvišji možni plačni razred.

   Kar naj se, evro bo itak do konca leta propadel.

  • sodnikisozločinci

   Zločinska banda…

  • Ivan Ivanovič

   Verjetno so jim prepustili, da se sami odločijo, ker so tretja, neodvisna (sodna) veja oblasti. Kaj se bodo odločili, bomo videli.

 • Beli Sneg

  Mene pa nekaj zanima. Ali ni tisti režimski pevec iz Kučanovega Prekmurja, Vlado Kreslin zaprl svoj s.p. in zdaj dela reklamo na RTV1? Sprašujem ali je že bankrotiral??? Ali bo še pobral denar za dobo korone virusa??? Pravzaprav res ne vem kaj vsem tem “uspešnim” kulturnikom manjka. Ali me kdo lahko razsvetli.

 • 0 Cool

  NWO prihaja !

  Ne bo nobene “oživitve gospodarstva” po temle. Neofevdalizem.

  Folk je pameten, da si kopiči zaloge hrane, samo kaj ko večina realno nima niti osnovnih znanj kaj se splača kopičit in predvsem kako to hranit. Da ne omenim ostalih prepperskih znanj.

  • Unikatna

   Konzerve :)

 • 0 Cool

  https://www.youtube.com/playlist?list=PLE88E9ICdipidHkTehs1VbFzgwrq1jkUJ

  http://izvor-denarja.si/

  Kako dejansko deluje bančništvo in zakaj prihaja hiperinflacija.

 • Rezos Stefan

  dragi
  moji SLOV ENCI stati inu obstati, je napisal Trubar pred 500 leti. Veliko je
  pametnih in dobrih SLOVENCEV, ljudem z dostojanstvom, znanjem, hvala kateri
  delate dobro, dobro SLOVENIJI, kar pomeni vsem nam. Tudi tistim, ki jih lahko
  mirno imenujemo izdajalce slovenskega naroda ««75 samozvanih akademikov, ki so
  mislili, da so z protestom proti novi vladi napisali novo sveto pismo«« učinek: vidi se, da popolnoma nezasluženo prejemajo, plačo, da nimajo nikakršnjega znanja, nikakršnjega dostojanstva, samo
  pohlep, oholost,…
  sedaj
  ko ni blizu vlade raznih mencigerjev,
  cmerarjev,….rizmanov SLOVENIJA bolje teče. Hvala zdravstvu normalni
  policiji (bobnarjeva je nad zakoni, da lahko odloča, kaj je predmet nadzora, kakor otrok, ki staršem ne dovoli pregled spričevala), trgovcem, kmetom, prevoznikom,.. in seveda novi uspešni vladi. Polena zgage, kordiša,….kadunca, pa izgubljajo vsebino, ker je enostvno ni

 • Gavia Antonius

  strokovna skupina ekonomistov ? čista bedarija
  kralji ulice ljubljane imajo več prakse kot tile bankomati – smernice – jih ni
  https://www.worldometers.info/