fbpx

Strokovna skupina ekonomistov: Epidemija novega koronavirusa predstavlja šok, ki nima primerjave v sodobni zgodovini!

Mojmir Mrak, profesor na Ekonomski fakulteti in član strokovne skupine. (Foto: STA)

Ekonomist Mojmir Mrak, ki je sodeloval pri pripravi smernic za ukrepe, je na današnji novinarski konferenci vlade ocenil, da je epidemija novega koronavirusa šok, ki nima primerjave v sodobni zgodovini. “Gre za izjemen zdravstven izziv, na katerega države odgovarjajo z drastičnimi ukrepi omejevanja gibanja, ki bodo imeli velike gospodarske in finančne posledice,” je dejal.

Gospodarske napovedi se znižujejo in po besedah ekonomista Mraka je nemogoče z gotovostjo napovedati, kako dolgo bo kriza trajala, skoraj gotovo pa je, da bo njen najhujši del trajal več mesecev. Zato je smiselno, da se ukrepi navezujejo na to, sicer še vedno relativno kratko obdobje.

Paketu ukrepov bo sledil še dodaten paket
Slovenija se odziva na posledice krize na konceptualno podoben način, kot to počne večina drugih evropskih držav. Gre za ukrepe v trajanju treh mesecev, ki so usmerjeni predvsem v področje zagotavljanja osnovne socialne varnosti, povečanja likvidnosti in ohranjanja delovnih mest v gospodarstvu,” je poudaril. Dejal je, da bo danes predstavljenim ukrepom sledil nov paket ukrepov, vendar pa je za njegovo pripravo potrebnega nekoliko več časa.

Mrak je ob tem spomnil na ukrep Evropske centralne banke, s katerim bodo članice lahko na mednarodnem finančnem trgu izdale obveznice, pri tem pa bo stopnja tveganja zelo nizka, “kar zagotavlja, da bodo države obveznice lahko izdale po solidni ceni, razlike med državami pa ne bodo velike“. “To omogoča zadolževanje pod dobrimi pogoji, je pa res, da je to še vedno zadolževanje,” je poudaril.

Nekdanji minister Žiga Turk, ki je prav tako član posvetovalne skupine, je ob tem poudaril, da je zaradi izjemno velikih izzivov potreben hiter, obsežen in natančen odziv, ki pa je hkrati tudi enostaven. Izpostavil je hitro delo skupine, ki jo vodi Matej Lahovnik in je minulih dneh pripravila smernice za ukrepe za blažitev posledic epidemije koronavirusa. Po njegovih besedah so ogroženi vsi deli gospodarstva, saj se kriza eksponentno širi med podjetji, ki so bila pred dnevi še povsem zdrava. “Ukrepi so zato taki, kot da se je trenutno vse ustavi,” je dodal. (Foto: STA)
Direktor in lastnik Dula Dušan Olaj pa je ministre in politike, ki bodo pisali in sprejemali zakone, pozval, naj bodo ti kratki, jasni in razumljivi. Ob tem je ocenil, da je morda prišel čas, da se v Sloveniji načelo nezaupljivosti zamenja z načelom absolutne zaupljivosti, ko odločamo o upravičenosti posameznikov do pomoči. “Če sem prišel do tebe in pravim, da rabim pomoč, to pomeni, da je to tudi res,” je pojasnil. (Foto: STA)

V strokovni posvetovalni skupini, ki je pripravila smernice, so med drugim še ekonomisti Igor Masten, Marko Jaklič in Sašo Polanec, davčni svetovalec Ivan Simič ter članica upravnega odbora Kluba slovenskih podjetnikov Ema Pogačar.

Vlada se je na nočni seji dogovorila o več ukrepih, katerih namen je blažiti posledice epidemije novega koronavirusa tako za državljane kot podjetja. Ocenjeni so na okoli dve milijardi evrov. Predvideni so ukrepi brez primere za zaposlene, samozaposlene, podjetja, kmete in prebivalstvo, tudi krizni dodatek za upokojence z nizkimi pokojninami. Za zdaj so ukrepi predvideni do konca maja.

Hana Murn