fbpx

Strokovnjak za varnostna vprašanja brez pripomb na delo slovenske policije: Na provokacije protestnikov se odzivajo modro, pametno preudarno!

Nasilni protestniki. (Foto: Nova24TV)

“Jaz osebno občudujem policiste, da se v mnogih provokacijah odzivajo modro, pametno in preudarno. Kar je tudi prav. To se od njih pričakuje in je prav, da se potegne ena meja, na kak način se bodo stvari dovolile in od kod naprej je nedopustno. Nasilje je potrebno zaustavljat. Do zdaj, kar smo videli, ne bi imel nobene pripombe na izvajanje njihovega dela. Želim jim še naprej profesionalno opravljanje dela,” ocenjuje delo slovenske policije na petkovih protestih profesor na Fakulteti za družbene vede dr. Vladimir Prebilič.

Ena najbolj vročih tem ta hip so protesti po svetu. Tudi v Sloveniji potekajo neprekinjeno že šest tednov. Če odštejemo grožnje s smrtjo na transparentih, namerno kršenje zakonodaje ter druge provokacije, so ti potekali relativno mirno, brez posebnih ekscesov. Šele na zadnjem protestu je prišlo do poskusa podiranja in preboja varnostne ograje, sedem ljudi je policija prijela in popisala. Toda vedno več je indicev, da bi jih radi predstavniki Antife in drugih skrajnih levih gibanj spremenili v nasilni spektakel. Tega se boji tudi ena izmed organizatork petkovih nezakonitih protestov Tjaša Prošek, ki trdi, da protesti ne bodo potekali več mirno. “Nasilništvo vemo, da moremo obravnavati in preprečiti, da se razmahne. Razmah nasilništva pa pomeni velike težave za družbo,” nam zaupa strokovnjak za varnostna vprašanja dr. Vladimir Prebilič.

Profesor na Fakulteti za družbene vede se strinja, da je protest temeljna pravica posameznika in skupnosti v demokratičnih državah. Strinja se, da bi moral vsak protest potekati na miren, normalen in predvsem varen način, da državljan izrazi svoje nestrinjanje. Kadar pa gre za nasilne proteste, ki ogrožajo lastnino in življenje vseh, pa ta stvar ni sprejemljiva, ne glede ali počne nasilna dejanja Antifa ali kdo drug. “Nasilje moremo vedno obsojati. Nasilje ni tisto, po čemer bi posegali. Dobro vemo, kako ta stvar eskalira,” nam današnjo situacijo opiše Prebilič.

Vladimir Prebilič (Foto: STA)

Slovenska policija se na provokacije posameznih protestnikov odziva modro, pametno in preudarno
V Sloveniji potekajo protesti od trenutka, ko je oblast prevzela tretja Janševa vlada. Protestno kolesarjenje se dogaja že šest tednov. Kljub mnogim provokacijam, je po besedah Prebiliča policija opravila profesionalno delo. Dolgoletni strokovnjak na področju varnosti je ponosen na slovensko vojsko in policijo, ki smo jo razvili v času slovenske samostojnosti.

“Jaz osebno občudujem policiste, da se v mnogih provokacijah odzivajo modro, pametno in preudarno. Kar je tudi prav. To se od njih pričakuje in je prav, da se potegne ena meja, na kak način se bodo stvari dovolile in od kod naprej je nedopustno. Nasilje je potrebno zaustavljat. Do zdaj, kar smo videli, ne bi imel nobene pripombe na izvajanje njihovega dela. Želim jim še naprej profesionalno opravljanje dela,” Prebilič ocenjuje delo in odzive slovenske policije na provokacije protestnikov, katerih ni bilo malo.

Kot primer popolnoma nedostojnega protestiranja predstavi primer iz leta 2010, ko je dijaška in študentska skupnost organizirala proteste proti malemu delu. Takrat so med protestom v hram slovenske demokracije poletele granitne kocke, ki so jih vrgli več ali manj opiti mladoletni udeleženci protesta. Avtor teh vrstic je bil tudi sam priča tega dogajanja.

Fotografija osebe Robert Fojkar.

Sporočilo protestnice, ki nima realne osnove. (Foto: Nova24TV)

Slaba izkušnja iz preteklosti je vodstvo slovenske policije naučila, da pristopijo drugače v teh primerih. “Preventivno množico so lepo oddaljili od same hiše Državnega zbora, kar se mi zdi pravilno. Eno dostojanstvo moremo ohranit,” pove Prebilič. Uničevanje hrama slovenske demokracije se mu zdi popolnoma nesprejemljivo. Za Prebiliča DZ predstavlja simbol naše države in demokracije. Nezadovoljstvo posameznika pa se preverja na vsakokratnih volitvah, kjer lahko vsi državljani z volilno pravico izrazijo svojo voljo. “Način uničevanja je nesprejemljiv in ne bi smel biti dovoljen. Tukaj mislim, da so policisti opravili dobro delo,” še enkrat za dosedanje profesionalno delo policiste pohvali Vladimir Prebilič.

Za boljšo varnost bi se moral vzpostaviti avtomatiziran proces prenos podatkov med državami EU
Strokovnjak za varnostna vprašanja nam je zagotovil, da vse države v EU spremljajo varnostne procese tveganja in dogodkov, “ki bi tako ali drugače povzročili neko stopnjo nevarnosti v eni državi ali več njih.” Podatki se zbirajo, a po mnenju Prebiliča je težava tudi znotraj držav, kolikor si podatke izmenjujejo. Namreč Europol in Eurolex nimata nobenih pristojnosti implementacije varnostnih podatkov. Lahko le posredujejo določene podatke.

Evropska unija bo morala na tem področju doseči večjo zaupanje med članicami in hitreje posredovati podatke. Zlasti tistih, ki so povezani z nacionalno varnostjo. “Samo na ta način se bo organiziran kriminal, pa tudi demonstracije lažje nadzorovale, da ne bi prihajalo do problemov nasilja.” Prebilič zato vse države EU poziva, da zgradijo medsebojno zaupanje, da bi mehanizem posredovanja podatkov postal avtomatičen. Sam opredeljuje boljše izmenjavo podatkov od eno od temeljnih nalog za varno EU. S tem pa bi lažje preprečevali nasilje, ki ga vidimo ob demonstracijah po svetu.

Predstavnik Antifa iz tujine. (Foto: Nova24TV)

Nasilje ni rešitev
Profesor Prebilič pri tem še opozarja, da ne glede na to, kaj je v ozadju protestov, nasilja ne smemo dopustiti kot nobenega načina reševanja odprtih vprašanj. Kar se zgodi, ko zavlada nasilje na ulicah, lahko spremljamo v Združenih državah Amerike in drugod po svetu. “Pravi problemi in vprašanja, ki bi jih morali naslavljati, zbledijo in v ospredje stopijo tiste stvari, katerih ne bi smelo biti,” še pove Prebilič.

Luka Perš