fbpx

Strokovnjaki opozarjajo: “Sistem obrambe in zaščite pod nobeno vlado ni bil tako podhranjen”

Foto: STA

Področje obrambe in zaščite v vladi Mira Cerarja nikoli ni bilo področje, ki bi mu vlada namenila pozornost, in na polovici mandata ni izpolnila niti ene koalicijske zaveze, čeprav so se v zadnjih dveh letih razmere močno spremenile. Sistem obrambe in zaščite pod nobeno vlado ni bil nikoli tako podhranjen, kot je sedaj. Ničesar ni pripravila niti v primeru migrantskega vala ali na področju zakonodaje.

Prav tako ni nobenih konkretnih ukrepov za zaščito, zavrnili so predlog SDS o nacionalni gardi, ki bi omogočala posredovanje v naravnih in drugih nesrečah. Ministrstvo za obrambo in slovenska vojska sta soočena s kolapsom sistemov, od primanjkovanja streliva in osnovne opreme do organizacijskih problemov. Nesodelovanje povezanih resorjev bi se moralo prenehati, ta red bi moral uvesti premier.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v času vlade Mira Cerarja dve leti zapored izdal mnenje o nepripravljenosti SV. V zadnjem poročilu pa je povzeto tudi mnenje Nata, da je neprimerna za oboroženi boj oz. za sodelovanje v aktivni obrambi. Operativno, finančno, moralno stanje obrambnega resorja, ki predstavlja enega izmed temeljev trdne države, je vse bolj zaskrbljujoče.

Predstavnika vlade v senci, Aleš Hojs in Božo Predalič sta razložila vzroke za interpelacijo.

Kaj je storila vlada v teh dveh letih glede podhranjenosti slovenske vojske?
Glede podhranjenosti Slovenske vojske je Hojs poudaril, da vlada ni realizirala ničesar, kar je obljubila. Danes smo soočeni z dnevnim odhodom vsaj enega vojaka iz vojske, ker so tako slabe razmere. Dobršen del vojske je na pragu revščine, strašljivo je, da je italijanski Karitas oskrboval slovenske vojake. Prepričan je, da bo tudi Nato slabo ocenil stanje naše vojske.

Ocena predsednika RS je zaskrbljujoča, ker je dve leti zapored dal oceno, da vojska ni primerna. Hojs meni, da vojska brez ustreznega vodenja ne opravi potrebnih nalog. V času migrantske krize je bil obrambni sistem razdvojen: angažirani so bili vojaki in civilna zaščita, vendar so bila različna materialna sredstva in različni privilegiji udeleženih. Predstavniki civilne zaščite so zaračunali velik zaslužek, pokojni Miran Bogataj ni nikoli prejemal plačil v posebnih akcijah civilne zaščite. Nabave v času migrantske krize so bile nesorazmerno drage, kar je nekaterim udeleženim dalo možnost za zaslužkarstvo.

Aleš Hojs

Aleš Hojs

Kaj bi vlada morala napraviti, pa ni?
Predalič je naštel zakone, ki jih je pripravila SDS, a jih vlada ni uporabila, svojih pa tudi ni pripravila. Po podatkih nemških obveščevalnih služb je 500 teroristov vstopilo v EU, pa tudi avstrijsko varovanje meja dokazuje, da svojega dela Slovenija ni opravila, kot bi ga morala. Morali bi se pripraviti na vrnitev evropskih borcev IS, a slovenska vlada ne sprejme nobenih ukrepov. Zaskrbljujoče je, da en minister blokira drugega pri pripravi azilnega zakona. Premier bi moral intervenirati in preprečiti oviranje in nesodelovanje.

Na področje EU je s prejšnjim valom vstopilo okrog 500 teroristov, od teh kar 150 prek ozemlja Slovenije, 2 izmed 8 aktivnih teroristov v Parizu sta prečkala ozemlje Slovenije, a se ministrstvo trudi to prikriti.

Predalič je povedal, da sploh ne drži, da se pri nas teroristični napad ne more zgoditi, saj deluje tako, da ljudem vliva strah. Vedno več bo ljudi, ki bodo bežali z vojnih območij, nekateri bodo delovali tukaj in drugi bi se hoteli potuhniti. Slovenija je dolžna zaščititi mejo, zlasti schengen pred morebitnimi teroristi, sicer se lahko zgodi, da bodo druge države postavile svoje varovanje svojih meja in bi mi lahko izpadli iz tega območja. Tega se očitno ta vlada ne zaveda.

Božo Predalič

Božo Predalič

Koalicija noče ničesar slišati o nacionalni gardi
Hojs meni, da je terorizem sprevržena oblika nasilja, zato je treba pripraviti zakonodajo in tudi usposabljati ljudi, da je varnost dosežena v čim večji meri. Zakonska pobuda SDS v smeri nacionalne garde je bila ostro napadena s strani režimskih medijev, v pogovorih z ministrstvom pa so jim vseeno prisluhnili, ker je obstoječi rezervni sistem v razsulu. Pričakoval je, da bo z novim zakonom o obrambi to področje bolj definirano, vendar tega zakona še ni, čeprav je bil obljubljen za september. Treba je poskrbeti za materialne pogoje in vendar ni problem slovenske vojske samo v denarju, temveč je tudi klima slaba.

Kaj pa stanje policije po policijski stavki?
Predalič trdi, da je tudi policija podhranjena, nakup opreme je večkrat preplačan, to dokazuje, da vlada slaba klima v resorju. Policija potrebuje sredstva za varnost policistov na terenu, potrebujejo tudi boljše plače, boljšo opremo in usposabljanje. Če bomo zanemarjali vojsko in policijo, bo tudi z varnostjo v naši državi konec, naslednji migrantski val nas lahko preplavi.

V Bosni se koncentrirajo islamski ekstremisti, vojna žarišča so blizu. To se bo krepilo, tak val lahko zelo hitro pljuskne čez mejo. Levičarji bodo rekli, da dr. Predalič straši, ampak na vojno je treba biti pripravljen.

Na eni strani denarja ni, po drugi strani pa neracionalno razpolaganje z njim. Očitno pa je problem politično kadrovanje, kjer je SD nastavila svoje kadre?
Hojs meni, da je pomembno na mestih za odločanje imeti ljudi, ki so tam dlje časa. V zadnjem času so zamenjali načelnika generalštaba zaradi političnih spletk. V koaliciji je silna želja po kadrovanju, hoteli so celo uzakoniti nezamenljivost, kar bi pomenilo, da bi imel minister druge opcije zvezane roke. Drugi in tretji nivo uradnikov pa je preveč zaščiten, saj, če ne delajo dobro ali celo slabo delajo, se jim nič ne zgodi.

Interpelacija zoper delo vlade RS na področju obrambe 1

Kaj bi morali nujno spremeniti?
Predalič je povedal, da bi bilo treba nemudoma napraviti red v vladi, torej odpraviti zaviranje in nagajanje. Pripraviti se je treba na novi val migrantov. SDS je pripravila azilni zakon, zakon o burkah, spremembe kazenskega zakonika, v katerem bi bili izvedeni ukrepi zoper borce na strani IS, prav tako zakon o nacionalni gardi – vse je bilo zavrnjeno z besedami, da bo vlada za vse poskrbela. Do sedaj je ta vlada napravila za varnost le to, da je treba registrirati mopede.

Hojs je omenil Vebrovo prisluškovanje pri gospodarskih družbah, ki je bilo dokaz neprimernega uporabljanja varnostnih služb. Klemenčič menda pripravlja zakon, ki bi vzpostavil nadzor v zelo hudi obliki. Klemenčič bi rad nadzoroval politično konkurenco, ne pa dejanskih goljufov.

Režimski mediji ne poročajo o možnosti migrantskega vala in dajejo vladi potuho, da bi bil sprejet proračun, a je 17 in 20 milijonov premalo za ta dva resorja. Ministrica za obrambo naj vzame predloge SDS kot dobronamerne in preseže ideološka nasprotja za ureditev razmer.

Zaključno sporočilo vladi?
V zaključnem sporočilu je Predalič povedal, da je skrajni čas, da se vlada zave situacije. Nujno je sodelovanje obeh resorjev. Ta vlada še vedno deluje zgolj in samo zaradi režimskih medijev. Vesel je, da je tudi nov medij NovaTV, da lahko gledalci vidijo tudi drugo plat. Boljša prihodnost nas čaka po volitvah. Hojs pričakuje, da bo interpelacija prinesla resno razpravo v DZ, ker so za vsa področja napisane pripombe in bi jih vlada lahko upoštevala za spremembe. Ministrica za obrambo bi odločenost pokazala tako, da bi zamenjala poveljnika civilne zaščite, ker bi to pomenilo, da vlada ne tolerira korupcije.

A. B.