fbpx

Suspendirani sodnik Radonjić o oprostilni sodbi Milka Noviča: “Sodba ni mogla biti drugačna, čestitke sodnici za pogum! Upam, da se nanjo ne bodo spravili kot so se name!”

Foto: STA

Sodba ni mogla biti drugačna, dokazi kažejo ne le, da Milko Novič ni kriv, temveč tudi na to, kdo je kriv. Čestitke sodnici za pogum vestne profesionalke v upanju, da se nanjo ne bodo spravili, kot so se name. Če bodo sledili postopki zoper vpletene  v primer, ki so namenoma zakrivajoč storilce škodovali nedolžnemu, bo imela država od tega postopka veliko, v nasprotnem primeru pa bodo vsa vložena energija, izgube in žrtve, žal vrženi stran,” je oprostilno sodbo Milka Noviča komentiral sodnik Zvjezdan Radonjić. Odvetnik dr. Blaž Kovačič Mlinar pa je o Novičevem procesu opozoril, da so postopki, ki trajajo šest let in še vedno niso pravnomočno zaključeni, povsem v nasprotju s pravico do sojenja v razumnem roku. “Obdolženci ne smejo biti tako dolgo v negotovosti.”

Na okrožnem sodišču v Ljubljani so včeraj, na tretjem sojenju za umor nekdanjega direktorja kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika, obtoženega dr. Milka Noviča oprostili očitkov o umoru, ki se je zgodil decembra leta 2013. Sodba sicer še ni pravnomočna in naj bi zastarala v nedeljo. Tožilstvo je za Noviča sicer predlagalo 25 let zaporne kazni. Po mnenju sodnice Sinje Božičnik obtoženec glede na dokaze – posnetke kamer in časa dogodka, v času umora ni mogel biti na kraju zločina. Kot razlog za oprostitev, je sodnica navedla tudi, da dokaz o ujemanju delcev streljanja ni dovolj močan za obsodbo. Sodna kalvarija je trajala dolgih šest let, da je sedaj končno prišlo do druge oprostilne sodbe na prvostopenjskem sodišču.

Dvakrat in pol sem bil oproščen,” je za Nova24TV komentiral Milko Novič, vmes je bil namreč že izpuščen iz pripora, čemur je sicer sledila ponovna obsodba in potem oprostitev sodnika Zvjezdana Radonjića, sedaj pa še ta, ki je Noviču zelo draga. Priznal je, da se je bal te razsodbe, ravno zaradi preteklih izkušenj, tekom prvega sojenja na prvi stopnji. Vendar pa se je izkazalo, da so bili sedaj, ob tretjič ponovljenem postopku, dokazni predlogi proti njegovi krivdi že tako močni, da je sodnica le sledila navedbam obrambe in izvedencev, ki jih je najela tokrat že tretjič.

Pošteno bi bilo s strani tožilke in s strani sistema, da bi se zadevo peljalo dalje, do končne razjasnitve vzroka take tragedije
Občutki so zelo zelo v redu,” je ob oprostilni sodbi povedal Milko Novič. “Naravnost kriminalno je, da taka zadeva traja šest let in da gre skozi tako brutalne faze kot je šel ta postopek,” je opozoril Novič in povedal, da je državna tožilka Branka Žgajnar že ob izreku sodbe povedala, da bo primer zastaral, to je bila njena prva izjava sodnici. “A meni to zastaranje ne pomeni nič, jaz sem svoje zadoščenje dosegel in sicer s prvo detajlno obrazloženo oprostilno sodbo sodnika Radonjiča in drugič sedaj, ko je sodnica Božičnik tehtno obrazložila vzrok za izrek oprostilne sodbe. Tako da ostajam z mirno, čisto vestjo in se z zastaranjem ne bom obremenjeval. Se mi pa smilita starša pokojnega Jamnika, ki bi seveda želela izvedeti razlog, zakaj je njun sin umrl. Pošteno bi bilo s strani tožilke in s strani sistema, da bi se zadevo peljalo dalje, do končne razjasnitve vzroka take tragedije. A to se očitno ne bo zgodilo, mogoče pa bo nekdo zadevo ponovno odprl in jo raziskal,” je pojasnil in izrazil upanje Novič.

Foto: Nova24TV

Na vprašanje, ali bo zahteval odškodnino, pa je odgovoril: “Bivanje v zaporu je bilo grozno, prvih štirinajst dni v priporu na Povšetovi nisem vedel, če bom preživel, druga strahovita kriza se mi je pojavila poleti na Dobu, ko dejansko nisem vedel več, kako naprej. Glede odškodnine trenutno z odvetnikom ne razmišljava, danes smo bili zelo veseli, da se je stvar končala tako kot se je, sedaj moramo narediti rezime vsega kar se je dogajalo, pregledat pravne možnosti, ki so se nam s tem odprle in v okviru teh pravnih možnosti bomo delovali. Seveda bomo skušali del stroškov, ki niso bili majhni, čeprav je odvetnik Jože Hribernik zelo benevolentno pristopil, dobiti nazaj.” Glede načrtov za prihodnost je pojasnil, da je v teh šestih letih popolnoma izgubil stik s stroko, mu je pa ostalo veliko več časa za družino, česar se zelo veseli. Povedal je še, da je zamudil šest let, a bo skušal to nadoknaditi, z velikim veseljem pa se bo tudi vračal na Kras, ki je njegova velika ljubezen, tam namreč najde svoj mir.

O sodnem procesu v zadevi Novič smo povprašali tudi odvetnika dr. Blaža Kovačič Mlinarja, ki pa je opozoril, da so postopki, ki trajajo šest let in še vedno niso pravnomočno zaključeni, povsem v nasprotju s pravico do sojenja v razumnem roku. “Obdolženci ne smejo biti tako dolgo v negotovosti, kako se bo zaključil njihov postopek, saj jim to lahko pusti trajne posledice na njihovem osebnem in poslovnem življenju, še posebej če gre za medijsko odmevne zadeve. Menim, da bi morali v ZKP omejiti število vračanj postopka na prvo stopnjo in vnesti določbo, da mora v takšnih primerih dokončno odločiti višje, lahko tudi vrhovno sodišče. Vsekakor pa je treba striktno upoštevati domnevo nedolžnosti: če obstaja dvom v krivdo je treba obdolženca oprostiti. Zdi se namreč, da sodišča na to načelo včasih kar preveč pozabljajo,” je še poudaril Kovačič Mlinar.

dr. Blaž Kovačič Mlinar (Foto: Facebook)

Sara Bertoncelj