fbpx

Švarc Pipanova je novico o zabodeni Slovenki “spregledala”

Bobnarjeva kolegici očitno ni posredovala novice o zabodeni Slovenki. (Foto: STA)

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan se je zavezala, da bo sodelovala pri spremembi zakonodaje, ko je nekdo v gneči potisnil Niko Kovač. Ko je eritrejski migrant brutalno zabodel Slovenko, pa je ostala predvidljivo tiho oziroma kot se je izrazila sama, “je spregledala novico”. Se bo zavzela tudi za spremembo zakonodaje, po kateri bi Eritrejca, ki je bil že večkrat nasilen in tudi obsojen, vrnili nazaj v domovino? Sodišče mu je že pred leti odredilo kazen izgona iz Slovenije za najmanj štiri leta – ministrstvo za zunanje zadeve pa je izgon v Eritrejo odsvetovalo.

“Najostreje obsojam zavržni napad na Niko Kovač, odraz nevarne moči sistematičnih verbalnih napadov, sovražne retorike in hujskaštva. Besede lahko posredno tudi ubijajo. Skrajni čas je, da ustavimo trend kulture sovraštva in njeno spodbujanje z najvišjih političnih ravni,” se je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan nemudoma odzvala, ko je Nika Kovač sporočila, da naj bi se na Bavarskem dvoru nekdo obdrgnil vanjo. “Želel bi si, da bi bila pri nas vsaka ženska enakovredna,” je komentiral uporabnik Twitterja. Medtem ko je Švarc Pipanova po napadu na Kovačevo napovedala ureditev problematike pregona sovražnega, žaljivega, napadalnega in hujskaškega govora, je po napadu eritrejskega migranta namreč ostala predvidljivo tiho.

Spomnimo, v torek v večernih urah se je v centru Ljubljane zgodil napad z nožem. Temnopolti moški je zabodel dekle pod Parlament pubom na Šubičevi ulici – policija je kasneje potrdila, da je šlo za eritrejskega migranta in da je življenje napadene ženske ogroženo. Ženska se še zdaj bori z življenje. Po poročanju NTA je zabodena Slovenka kar pol ure ležala na tleh, dokler ni mimo prišel naključni mimoidoči, ki je poklical pomoč. Zabodena naj bi bila Maja – nekdanja vojakinja –, ki pa naj bi bila sedaj odvisnica od prepovedanih drog, enako tudi Eritrejec. S kraja dejanja je moški zbežal, a ga je policija kmalu prijela. Moški iz Eritreje že več kot desetletje živi v Sloveniji, a ga ne morejo izgnati, njegovo bivanje je urejeno na podlagi dovoljenja, ki ga obravnava zakon o tujcih.

Sodišče mu je že pred leti odredilo kazen izgona iz Slovenije za najmanj štiri leta – ministrstvo za zunanje zadeve pa je izgon v Eritrejo odsvetovalo
Napadalec je stari znanec policije, po neuradnih informacijah Dnevnika gre za 29-letnega Coca Filipa Faragala. Dnevnik še navaja, da je bil Eritrejec decembra 2018 zaradi napada in povzročitve lažjih poškodb obsojen na leto in enajst mesecev zapora. V Savljah je z ostrim rezilom (so)stanovalca Primoža R. zabodel v trebuh in nogo, ga tepel z daljšim lesenim kolom, mu potiskal prste v oči in ga opraskal po obrazu. Poškodoval je še enega sostanovalca in dobil štirimesečno zaporno kazen. Sodišče je odredilo tudi stransko kazen, izgon iz Slovenije za najmanj štiri leta. Sodnica Deja Kozjek je ob sodbi dejala, da je ministrstvo za zunanje zadeve izgon v Eritrejo odsvetovalo, a da so v dopisu takrat podali le splošne navedbe, kot so kršenje človekovih pravic in prezasedenost priporov, o kakšnem splošnem vojnem stanju pa niso zapisali nič. “Ta kazen bo verjetno težko izvršljiva,” je po poročanju Dnevnika že takrat dejala sodnica – in očitno je imela prav. Pri nas so migranti zaščiteni kot kočevski medved, če ne celo bolj.

Sara Kovač